Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Autoritățile anunță „măsuri pentru a…

Autoritățile anunță „măsuri pentru a susține producătorii pe dimensiunea agrară”, în timp ce fermierii plănuiesc să organizeze un alt protest

Captură foto: privesc.eu

Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, a anunțat marți, 13 septembrie, despre mai multe măsuri luate de autorități „pentru reducerea impactului și a consecințelor crizelor existente asupra producătorilor agricoli”.

Pe de altă parte, organizațiile care reprezintă agricultorii au spus că vor organiza un „protest economic și pașnic” în mai multe localități, cu tehnică agricolă, pe data de 20 septembrie.

Consiliile de administrare a Federației naționale a Fermierilor și a Asociației Forța Fermierilor susțin că „promisiunile publice inițiale ale ministrului Agriculturii și Industriei Alimentare nu au fost realizate și discuția de două luni pe platforma ministerială pe aceste subiecte a eșuat”.

„Agricultorii sunt deja sub presiunea enormă a creditorilor, în special a băncilor și furnizorilor de inputuri, care încearcă să preia producția agricolă în contul datoriilor, la prețuri mizere. Totodată, din septembrie, tradițional, crește povară fiscală asupra agricultorilor. În aceste condiții pentru foarte mulți fermieri mici și mijlocii este extrem de greu de supraviețuit și de efectuat măcar la nivelul minimal lucrările agricole de toamnă. Se așteaptă falimentul masiv al producătorilor agricoli din sate și preluarea terenurilor de către agroholdinguri”, menționează Asociația Forța Fermierilor.

Oficialul a anunțat că, în urma unei serii de ședințe tematice cu reprezentanții instituțiilor de profil, privind reclasificarea condițiilor de creditare în agricultură și în comun cu Unitățile de implementare a proiectelor IFAD și Livada Moldovei, s-a luat decizia de a micșora cu 8,5 puncte procentuale, pentru o perioadă de șase luni, ratele de recreditare anuale flotante, pentru lei moldovenești. Această măsură se va aplica începând cu 25 august 2022.

Astfel, reprezentanții Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) susțin va fi modificat și programul de subvenționare prin noul regulament care va fi aplicat și care prevede dublarea sumei la rambursarea dobânzii.

„Aceaste măsuri sunt pentru reducerea impactului extrem de negativ, precum și lipsa mijloacelor financiare din cauza vânzărilor neesențiale”, subliniază responsabilii de la Minister.

O altă măsură întreprinsă de MAIA ține de derogarea de la Codul fiscal pentru plata impozitului funciar pentru producătorii agricoli care au avut de suferit ca urmare a secetei severe din anul 2022. Astfel, se stabilește termenul achitării impozitului în cazul bunurilor imobiliare ale persoanelor juridice și celor fizice, înregistrate în calitate de întreprinzător, existente și/sau dobândite până la data de 25 noiembrie, inclusiv a anului fiscal în curs.

„Impozitul pe bunurile imobiliare se achită de către subiectul impunerii la bugetele locale, conform amplasării obiectelor impunerii, dar nu mai târziu de data de 25 noiembrie a anului curent. Derogările prevăzute se fac doar pentru bunurile imobiliare care fac obiectul investiției în sectorul agroindustrial, în baza actelor de constatare a secetei, întocmite de către comisiile locale în modul stabilit de lege”, precizează autoritățile din Agricultură.

De asemenea, ministrul a anunțat că se lucrează, împreună cu Comisia parlamentară de profil, la proiectul de lege care va permite achitarea impozitelor și taxelor din contul TVA acumulate pe parcursul anului de către agenții economici. Un alt proiect la care lucrează MAIA, care vine să susțină procesatorii, prevede rambursarea accizelor la păcura folosită în procesul de prelucrare a fructelor, legumelor și producerea zahărului.

„MAIA este ancorat în realitățile din țară și sectorul agricol. Vom fi alături de producători și de fiecare dată ne vom implica în soluționarea problemelor existente în sector, deoarece, în timpurile grele oamenii se unesc întru realizarea unui scop comun, iar scopul nostru  este de a avea o agricultură modernă și competitivă, o  țară prosperă cu oameni înstăriți, bine asigurați”, susține Bolea.

La începutul lunii octombrie, Vladimir Bolea urmează să meargă la Cairo, împreună cu ministrul Afacerilor Externe, unde vor discuta despre semnarea unui Acord de Liber Schimb cu Egiptul.