Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Au refuzat ajutorul UE de…

Au refuzat ajutorul UE de 60 de milioane de euro, dar acum anunță majorări de tarife: locuitorii din stânga Nistrului urmează să achite mai mult, din 1 martie, pentru gaze, energie și apă

Foto: ZdG

Toate tarifele vor crește de la 1 martie în regiunea transnistreană a R. Moldova. Anterior, regimul de la Tiraspol ar fi refuzat ajutorul Uniunii Europene de 60 de milioane de euro, care ar fi asigurat regiunea cu gaze naturale până la mijlocul lunii aprilie, pentru că printre condiționalități era „creșterea treptată a tarifelor pentru consumatori”.

Modificările vor afecta furnizarea de gaze, furnizarea de energie electrică, furnizarea de căldură și furnizarea de apă și canalizare. Creșterea prețurilor ar urma să aibă loc „într-un mod moderat, ținând cont de nivelul de venit al cetățenilor”, au anunțat autoritățile neconstituționale.

Motivul invocat acum pentru majorări sunt condițiile de livrare a gazului, scăderea producției de energie electrică și reducerea de trei ori a generării la Centrala de la Dnestrovsk, conform portalului Zona de Securitate.

„Astăzi achiziționăm gaze. Achiziționăm, subliniez acest lucru, din fonduri împrumutate. Aceste fonduri sunt de natură rambursabilă. Este necesar să înțelegem acest lucru. Astăzi, însăși structura costului gazului s-a schimbat. Costurile asociate cu livrarea sa s-au schimbat, de asemenea. Nu îl mai primim direct, îl primim prin mai multe țări. Fiecare trecere a unei anumite frontiere impune costuri corespunzătoare”, a afirmat așa-zisul premier Aleksandr Rozenberg.

ZdG a scris anterior că compania rusă Gazprom nu a rezervat nici pentru luna martie capacitate de transport a gazelor naturale pe gazoductul transbalcanic, pentru a transporta gaze în regiunea transnistreană.

Din informațiile anunțate anterior de prim-ministrul Dorin Recean, stânga Nistrului va fi asigurată cu gaze naturale, de către o companie maghiară, doar pentru 16 zile, adică până la sfârșit de februarie.

Contractul dintre Moldovagaz și Gazprom, în baza căruia au ajuns gaze în regiunea transnistreană până la 1 ianuarie 2025 este valabil până în 2026.

Liderul separatist din stânga Nistrului, Vadim Krasnoselski, a anunțat că în regiune „a ajuns gaz” în dimineața zilei de 14 februarie. Potrivit lui, acest lucru a fost posibil datorită Rusiei, făcând referire la misteriosul credit, din care regiunea va plăti gazele naturale.

„Vă informez că gazul a ajuns astăzi în regiunea transnistreană. Această livrare a fost posibilă datorită asistenței de credit rusești și muncii minuțioase, meticulos coordonate a echipei Ministerului Energiei al Federației Ruse.

În numele meu și al fiecărui transnistrean, îmi exprim recunoștința față de specialiștii acestui minister și față de oficialii Federației Ruse pentru susținerea poporului transnistrean în cea mai dificilă situație energetică”, a scris Krasnoselski pe canalul său de Telegram.

Guvernul de la Chișinău a evitat să vorbească despre „creditul” rusesc care a fost invocat de liderul separatist Vadim Krasnoselski atunci când a anunțat despre cum va fi asigurată în continuare regiunea transnistreană cu gaze naturale, având în vedere că a refuzat ajutorul autorităților constituționale și al Comisiei Europene de 60 de milioane de euro.

Comisia Europeană anunță marți, 4 februarie, că a convenit cu R. Moldova o „strategie cuprinzătoare pe doi ani pentru independența și reziliența energetică a țării”. Conform unui comunicat de presă emis de Comisie, strategia are un dublu obiectiv: decuplarea R. Moldova de „nesiguranța aprovizionării cu energie din Rusia și integrarea deplină a acesteia pe piața energetică a UE”.

În cadrul acestei strategii, sprijinul total pentru R. Moldova se va ridica la 250 de milioane de euro pentru 2025, din care 100 de milioane de euro vor fi furnizate de UE până la jumătatea lunii aprilie. În plus față de acest sprijin global și ca parte a aceleiași strategii, o ofertă de 60 de milioane de euro a fost pusă la dispoziție pentru populația din regiunea transnistreană a Moldovei, sub rezerva anumitor condiții.

Începând cu 1 ianuarie 2025, compania rusă „Gazprom” a suspendat livrarea gazelor naturale către „Moldovagaz”, chiar dacă există un contract valabil până în 2026, lăsând consumatorii din regiunea transnistreană fără gaze naturale și, respectiv, fără căldură și apă caldă. În același timp, pentru că Centrala de la Cuciurgan, care a trecut la funcționarea pe cărbune, nu putea acoperi consumul de energie electrică necesar regiunii, a fost introdus un program de deconectări în evantai a consumatorilor casnici, declanșând o criză umanitară.

Pentru a evita consecințele crizei umanitare pe malul stâng al Nistrului, autoritățile de la Chișinău au venit cu mai multe propuneri de identificare a alternativelor de livrare a gazelor naturale în regiunea transnistreană, care, însă, au fost respinse de către Tiraspol. La 27 ianuarie, Uniunea Europeană a pus la dispoziția Republicii Moldova un pachet de sprijin pentru siguranța livrărilor de energie electrică în perioada imediat următoare pe ambele maluri ale Nistrului, dar și reducerea presiunii tarifelor pentru oameni, în valoare de 30 de milioane de euro. 20 de milioane au fost alocate pentru achiziția gazelor pentru regiunea transnistreană. Volumul procurat a permis reluarea livrării de gaz în regiunea transnistreană, pe data de 1 februarie.