Asociația „Forța Fermierilor” ar putea organiza un protest cu tehnică agricolă în centrul capitalei. A fost depusă o declarație prealabilă privind rezervarea PMAN
Asociația Obștească Forța Fermierilor anunță că ar putea organiza, în perioada 1-30 noiembrie 2022, un protest cu tehnică agricolă în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN), dacă revendicările fermierilor afectați nu vor fi îndeplinite de autoritățile statului.
Potrivit unui comunicat al Asociației, după protestul agricultorilor din 20 septembrie, nu a fost stabilit un dialog cu prim-ministra Natalia Gavrilița, iar Comisia pentru Situații Excepționale așa și nu a venit cu „o decizie privind măsurile urgente de susținere a sectorului agrar”.
„Asociația Obștească Forța Fermierilor dorește să atragă atenția autorităților de stat, că la distanță de câteva zile, după protestul de avertizare al agricultorilor, instituțiile abilitate așa și nu au stabilit organizarea unui dialog între doamna Prim-ministru și reprezentanții agricultorilor pe marginea revendicărilor înaintate de agricultori. Totodată, Comisia Situații Excepționale nu a emis nici o decizie privind măsuri urgente de susținere a sectorului agrar, solicitate de producători agricoli”, se arată într-un comunicat al Asociației Forța Fermierilor.
În acest sens, Asociația anunță că a depus o declarație prealabilă adresată primarului capitalei, privind rezervarea PMAN, pentru organizarea, în luna noiembrie, a protestului fermierilor. La protest ar urma să participe circa 1 000 de persoane.
„Totodată, organizația noastră rămâne deschisă în vederea unui dialog constructiv cu guvernul și exprimă speranța, că în următoarele săptămâni cruciale pentru agricultori, autoritățile, totuși, își vor schimba atitudinea față de ramura strategică a economiei naționale și vor recurge la realizarea juridică a revendicărilor fermierilor afectați”, se mai arată în comunicat.
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, a anunțat, pe 13 septembrie, despre mai multe măsuri luate de autorități „pentru reducerea impactului și a consecințelor crizelor existente asupra producătorilor agricoli”.
Oficialul a anunțat că, în urma unei serii de ședințe tematice cu reprezentanții instituțiilor de profil, privind reclasificarea condițiilor de creditare în agricultură și în comun cu Unitățile de implementare a proiectelor IFAD și Livada Moldovei, s-a luat decizia de a micșora cu 8,5 puncte procentuale, pentru o perioadă de șase luni, ratele de recreditare anuale flotante, pentru lei moldovenești.
O altă măsură întreprinsă de MAIA ține de derogarea de la Codul fiscal pentru plata impozitului funciar pentru producătorii agricoli care au avut de suferit ca urmare a secetei severe din anul 2022. Astfel, se stabilește termenul achitării impozitului în cazul bunurilor imobiliare ale persoanelor juridice și celor fizice, înregistrate în calitate de întreprinzător, existente și/sau dobândite până la data de 25 noiembrie, inclusiv a anului fiscal în curs.
De asemenea, ministrul a anunțat că se lucrează, împreună cu Comisia parlamentară de profil, la proiectul de lege care va permite achitarea impozitelor și taxelor din contul TVA acumulate pe parcursul anului de către agenții economici. Un alt proiect la care lucrează MAIA, care vine să susțină procesatorii, prevede rambursarea accizelor la păcura folosită în procesul de prelucrare a fructelor, legumelor și producerea zahărului.
Totuși, pe 20 septembrie, fermierii au organizat „un protest economic de avertizare în teritoriu” la care au participat agricultori cu tehnică și utilaje agricole. Reprezentanții Asociației „Forța Fermierilor” spuneau atunci că în cazul în care revendicările fermierilor nu vor fi auzite de autoritățile de la Chișinău, fermierii își vor rezerva dreptul „pentru alte acțiuni de protest, inclusiv cu deplasarea tehnicii agricole în capitală”.