Ar trebui să ne așteptăm după Anul Nou la „deconectări masive de electricitate, ca în anii ’90”? Răspunsul prim-ministrului Dorin Recean
Prim-ministrul Dorin Recean a declarat că malul drept al R. Moldova ar putea avea deconectări de energie electrică, de câteva ore, în cazul în care Gazprom nu va mai livra gaze naturale regiunii transnistrene din 1 ianuarie 2025.
Întrebat în cadrul unei emisiuni despre declarațiile președintelui Partidului Nostru, Renato Usatîi, potrivit căruia „după Anul Nou ne așteaptă deconectări masive de electricitate, exact ca în anii ’90”, Recean a spus că „s-ar putea să avem niște deconectări, dar acele deconectări se vor măsura în ore, nu în săptămâni sau în luni”.
„Ele se vor întâmpla pentru că ai nevoie, pur tehnic, de import a energiei electrice prin România. În cel mai pesimist scenariu, vom fi nevoiți să creăm interconectări insulare pe granița de vest a R. Moldova, cu sistemul Energetic din România, pe liniile de 110 kV, adică acelea care pot fi izolate de liniile care pot fi afectate de eventualele distrugeri din Ucraina”, a spus Recean.
Premierul a mai afirmat, cu referire la lipsa discuțiilor publice în regiunea transnistreană despre livrările de gaze, că doar pentru că „niște pesudo-administratori nu-și fac griji pentru cetățenii din stânga Nistrului”, nu înseamnă că cetățenii de acolo nu sunt îngrijorați.
„Ceea ce vedem este că ei achiziționează aparate de încălzire pe electricitate, caută și achiziționează lemne, cărbune. Cetățenii se pregătesc serios de un eventual impact al faptului că Rusia nu va intenționa să livreze gaze naturale”, a mai menționat Recean.
În cazul în care în anul 2025 Gazprom va sista livrările de gaze către regiunea transnistreană, Chișinăul va furniza locuitorilor de acolo gaz la un preț de piață. Vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, a declarat că Guvernul ar putea oferi locuitorilor din stânga Nistrului și compensații în perioada rece a anului, dar nu va admite ca în regiune să ajungă gaze la preț preferențial. Declarațiile au fost făcute de Serebrian la emisiunea „Новая неделя” de la TV8.
Oleg Serebrian a menționat că în prezent pe malul stâng al Nistrului locuiesc 342 de mii de oameni, dintre care aproape jumătate sunt pensionari. Majoritatea populației de acolo este conectată la gaz, inclusiv la sate. Asta, potrivit lui Serebrian, se datorează faptului că până acum regiunea a beneficiat de gaze naturale la prețuri preferențiale, extrem de mici.
Pe 25 noiembrie, ministrul Energiei, Victor Parlicov, a mers la Gazprom, unde s-a întâlnit cu președintele Consiliului de administrație, Alexei Miller. Parlicov susține că a discutat cu Miller despre livrările de gaz rusesc în regiunea transnistreană, în baza contractului existent, după 1 ianuarie 2025, când Ucraina nu mai permite tranzitarea.
- Ministrul Energiei, după întâlnirea cu Miller: „Gazprom leagă subiectul livrărilor gazelor naturale, printr-o rută alternativă, de subiectul achitării acelei pretinse datorii”. Ce a cerut concernul rus autorităților de la Chișinău
- Scenarii de criză: De unde va lua energie electrică malul drept, și cum se va încălzi iarna regiunea transnistreană, în cazul în care Gazprom va opri livrările?
În scenariul în care compania rusească Gazprom va opri livrările de gaze naturale către regiunea transnistreană a R. Moldova, autoritățile vor aplica treptat o serie de măsuri pentru a atenua impactul acestei decizii.
Ministerul Energiei a inclus în Planul de pregătire pentru sezonul de încălzire 2024 – 2025 două scenarii de comportament a concernului rus „Gazprom” după expirarea contractului de tranzit a gazelor naturale pe teritoriul Ucrainei, la 1 ianuarie 2025. Unul dintre scenarii presupune că partea rusă va căuta rute alternative pentru alimentarea cu gaze a regiunii transnistrene, având în vedere obligațiile contractuale ale „Gazprom” față de „Moldovagaz”. În această situație, autoritățile din R. Moldova „nu vor obstrucționa livrarea”, conform unui comunicat de presă.
Chiar și în cazul unei stopări totale a furnizării de gaze, Ministerul Energiei estimează că nu va exista un deficit de gaze pentru consumatorii de pe malul drept al Nistrului și că nu va fi necesară deconectarea consumatorilor întreruptibili.
- Începând cu luna decembrie 2022, întreg volumul de gaze naturale de 5,7 mil. m3/zi livrat către Republica Moldova de SAP „Gazprom” a fost alocat de către SA „Moldovagaz” pentru acoperirea consumului malului stâng și pentru producerea energiei electrice de către MGRES pentru malul drept.
În caz de necesitate, SA „Energocom” va putea asigura furnizarea de gaze naturale pentru categoriile de consumatori protejați și vulnerabili din regiunea transnistreană prin intermediul SRL „Tiraspoltransgaz”, „în schimbul unei plăți corespunzătoare costurilor de achiziție”. Deși infrastructura actuală de transport a gazelor permite acoperirea necesarului de consum pentru întreaga țară, există riscul ca pe malul stâng consumatorii să nu își poată permite achiziționarea gazelor la prețurile de piață, aspect sublinat în planul elaborat.