Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   APP preia gestiunea gărilor și…

APP preia gestiunea gărilor și stațiilor auto, la doi ani de la rezilierea contractului de parteneriat public-privat. Firma concesionară: „Calificăm acest abuz drept un atac raider”

Agenția Proprietății Publice a inițiat procedura de preluare unilaterală a gărilor și stațiilor auto, luni, 19 august 2024, deși contractul de concesiune cu firma „Gările Auto Moderne” SRL a fost reziliat încă acum doi ani. Reprezentanții APP se află în prezent la sediul companiei pentru a executa ordinul de preluare a activelor.

Compania, la rândul său, a emis o declarație în care acuză  Agenția Proprietății Publice, că prin ordinul directorului general Roman Cojuhari, ar vrea să preia forțat gările și stațiile auto. 

Calificăm acest abuz drept un atac raider asupra companiei noastre. Așa nu se procedează în lumea civilizată, inclusiv în Uniunea Europeană spre care tinde Republica Moldova. Așa se proceda numai în anii 90 de către grupările mafiote, iar faptul că o astfel de metodă e aplicată de către o structură guvernamentală este cu atât mai grav”, se arată în comunicatul companiei „Gările Auto Moderne” SRL.

Compania „Gările Auto Moderne” SRL a mai subliniat că în prezent litigiu cu APP se află în instanță și că până la o decizie finală orice acțiune de preluare din partea APP ar fi un abuz.

APP a format o comisie de preluare unilaterală, iar membrii acesteia, în frunte cu președintele comisiei, Valeriu Cemîrtan, se află în acest moment la sediul companiei, unde au prezentat ordinul APP din data de 12 august 2024, privind preluarea unilaterală a gărilor și stațiilor auto. 

Reprezentantul companiei, avocatul Andrei Iosip, a declarat că ordinul APP a fost prezentat firmei în această dimineață. El a invocat un termen de 30 de zile pentru a-l contestat, apoi a anunțat că ordinul a fost deja contestat. Apoi reprezentanții APP au solicitat o pauză.

APP „nu face nimic ilegal”

Solicitat de Ziarul de Gardă, directorul APP, Roman Cojuhari, a declarat că Agenția „nu face nimic ilegal în acest moment. Totul este conform procedurilor legale”. El a adăugat că instituția va publica un comunicat de presă „unde va spune toate detaliile”, pe parcursul zilei de luni.

Contractul de parteneriat-public privat cu firma „Gările Auto Moderne” SRL a fost semnat la 17 decembrie 2018 și prevedea investiții de 200 de milioane de lei în modernizarea a 30 de stații auto pe parcursul a trei ani, și concesionarea acestora pentru 25 de ani. Acesta a fost reziliat de Guvern la 25 august 2022, „pe motivul neprezentării garanției de bună execuție și neîndeplinirii planului de investiții asumat”.

APP a constatat atunci că firma a realizat mai puțin de jumătate din investițiile pe care urma să le facă în decursul a trei ani și că ar fi fost cheltuite 99 de milioane de lei, din cele 200 de milioane stipulate în contractul cu statul, dar nu era clar dacă banii reprezintă investiții sau provin din activitatea operațională a gărilor și stațiilor auto.

„Gările Auto Moderne” SRL: După semnarea contractului de parteneriat public-privat, fondatorii s-au schimbat de patru ori


Compania „Gările Auto Moderne” SRL a fost fondată la 12 noiembrie 2018, cu o lună înainte de semnarea parteneriatului public-privat cu statul pentru un termen de 25 de ani. Guvernul era atunci condus de exponentul Partidului Democrat, Pavel Filip, iar APP – de Vladimir Baldovici, și el numit în funcție de același partid.

De atunci, firma și-a schimbat fondatorii de câteva ori. Primii fondatori erau compania de construcţii ExFactor-Grup, a omului de afaceri Vladimir Tonu, cu o cotă de 85%, şi un cetăţean american Lluka Muco, ce deținea 15%. Administrator era fostul deputat Vitalie Mrug.

După ce, în iunie 2019, Partidul Democrat a plecat de la putere, iar guvernarea a fost preluată de Blocul ACUM și Partidul Socialiștilor, contractul de parteneriat public-privat a devenit obiectul investigației unei comisii parlamentare și a auditului Curții de Conturi. S-au constatat mai multe nereguli, iar Procuratura Anticorupție a inițiat o urmărire penală, în decembrie 2019, pentru abuz de putere sau abuz de serviciu săvârșit de o persoană cu funcţie de demnitate publică.

Tot în iunie 2019, fondator unic al „Gările Auto Moderne” SRL devine ucraineanca Oksana Demchenko, soția omul de afaceri din Ucraina, Viktor Iakovlev. Compania acestuia, „Concept Invest” SRL, a participat la concursul de privatizare a Tutun-CTC, despre care Curtea de Conturi și o comisie parlamentară de anchetă au constatat că a fost organizat în mod fraudulos.

La scurt timp, tot în iunie 2019, fondatori devin, pe lângă Oksana Demchenko, care și-a păstrat o cotă de 50%, și omul de afaceri francez, Franck Arif, cu 25%, și firma Ramin-Lux SRL, cu alte 25%. Franck Arif deține compania Le Bridge, care a privatizat fabrica Tutun-CTC. Ulterior, cota de 25 la sută a lui Franck Arif a fost preluată de către omul de afaceri Alexandru Vîlcu, cel care deține în proporție de 50 la sută și compania Ramin-Lux SRL. Directorul companiei este Iurie Moroz.

În mai 2022, au avut loc descinderi la domiciliul lui Alexandru Vîlcu, vizat în dosarul penal cu privire la procesul de achiziționare a blanchetelor pentru pașapoarte. ZdG a scris anterior că Alexandru Vîlcu este fondator sau cofondator a 10 firme înregistrate în R. Moldova și este cunoscut drept un apropiat al fostului președinte al R. Moldova, socialistul Igor Dodon. În iunie 2020, Vîlcu și ucraineanul Viktor Iakovlev au devenit asociați la DFM SRL, fostă companie din grupul Șor, cu activități în domeniul magazinelor duty-free. Ei, însă au vândut repede cotele lor din companie, vizată în dosarul furtului miliardului.