Antreprenorii pot contracta credite cu dobândă avantajoasă, parțial acoperită de stat, prin intermediul Programului „373”, anunță Ministerul Dezvoltării Economice
Începând de joi, 22 iunie, antreprenorii pot solicita credite investiționale de până la 15 milioane de lei la băncile comerciale-partenere ale Programului guvernamental „373”. Anunțul a fost făcut de vicepremierul Dumitru Alaiba, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, și Dumitru Pîntea, directorul Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA), în cadrul unei conferințe de presă.
Creditele investiționale cu dobândă avantajoasă, susținută parțial de stat, prin intermediul ODA, vor putea fi solicitate la una din cele 11 bănci comerciale din Republica Moldova.
Vicepremierul Dumitru Alaiba a subliniat că Programul „373” este important pentru economia națională.
„Prioritatea noastră este să creștem economia. În acest sens, sectorul ÎMM este unul vital, iar programul „373” vine să ajute mediul de afaceri să se dezvolte, să creeze locuri noi de muncă și să ajungă să-și valorifice produsele și serviciile pe noi piețe de desfacere”, potrivit lui Alaiba.
Inițiativa guvernamentală va oferi antreprenorilor acces facilitat la finanțare și susținere pentru dezvoltarea afacerilor, a declarat directorul ODA, Dumitru Pîntea.
„Obiectivul programului „373” este de a revitaliza activitatea ÎMM-urilor în contextul economic actual, prin acordarea de credite investiționale de către Entitățile Financiare Partenere (EFP) și compensarea parțială a ratei dobânzii de către Guvern, prin intermediul Fondului pentru Antreprenoriat și Creștere Economică a Moldovei (FACEM). Rata dobânzii la creditele în valută străină va fi de 3% anual, iar în lei – de 7% anual. Creditele investiționale pot fi contractate de ÎMM-uri pe un termen de până la 7 ani, cu o perioadă de grație de până la 3 ani”, a menționat Dumitru Pîntea.
Programul „373” prevede și garantarea cu până la 40%, după caz, din valoarea creditelor, prin intermediul Fondului de Garantare a Creditelor (FGC) din portofoliul ODA.
Valoarea maximă a creditelor poate fi de până la 15 milioane de lei, cu o contribuție proprie de doar 10% din valoarea proiectului investițional. Agenții economici, care doresc să acceseze credite investiționale pentru dezvoltarea afacerii cu dobândă compensată de stat, trebuie să depună cerere de credit, însoțită de un set de acte la Entitatea Financiară Parteneră. Ulterior, banca examinează cererea și decide acordarea creditului, semnând un contract de credit. În cazul lipsei sau insuficienței gajului, banca semnează cu compania un contract de gaj, iar ODA un contract de garantare. După accesarea creditului investițional, ÎMM-ul asigură rambursarea creditului și plata dobânzii la bancă de doar 7% în lei și/sau 3% în valută, iar ODA – plata dobânzii compensate prin transferul acesteia către bancă.
Finanțarea activității de compensare a dobânzilor la credite se va efectua din contul și în limitele alocațiilor stabilite în bugetul de stat pentru anul respectiv, precum și din contul asistenței financiare externe. În anul curent, pentru acțiunile de implementare a Programului de stimulare a investițiilor „373” au fost prevăzute resurse financiare în valoare de circa 250 de milioane de lei.