ANRE va aproba prețuri noi pentru energia electrică furnizată de Premier Energy și FEE-Nord: companiile au solicitat anterior majorări
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) anunță pentru marți, 19 martie, desfășurarea ședinței publice în cadrul căreia vor fi examinate și supuse spre aprobare proiectele de hotărâre privind aprobarea prețurilor reglementate pentru furnizarea energiei electrice de către S.A. „Furnizarea Energiei Electrice Nord” (FEE-Nord), pentru anul 2024, și Î.C.S. „Premier Energy” S.R.L..
Astfel, unui proiect de hotărâre publicat de ANRE, consumatorii finali care au contracte de furnizare cu Premier Energy, ale căror instalații electrice sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de joasă tensiune, vor achita 2 lei și 34 de bani pe kWh (fără TVA), cu 5 bani mai puțin decât în prezent.
Totodată, consumatorii finali din nordul țării ai societății pe acțiuni „Furnizarea Energiei Electrice Nord”, ale căror instalații electrice sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de joasă tensiune, vor plăti prețul de 2 lei și 84 de bani pe kWh (fără TVA), cu 5 mai mic decât prețul actual.
ZdG a relatat anterior că Premier Energy și FEE-Nord au expediat, la începutul lunii februarie, Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) solicitările privind ajustarea prețurilor reglementate de furnizare a energiei electrice. Furnizorii au solicitat atunci majorare prețurilor.
Premier Energy a cerut ca consumatorii din centrul și sudul țării să achite 2.77 lei pentru un kWh, cu 38 de bani mai mult decât în prezent și cu 20 de bani mai mult decât prețul achitat până în noiembrie 2023, când au avut loc ultimele modificări.
FEE-Nord a solicitat aprobarea prețului de 3.01 lei/kWh pentru consumatorii finali, ale căror instalații sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de joasă tensiune, cu 13 bani mai mare decât prețul în vigoare și cu 19 bani mai puțin decât prețul aplicat până în noiembrie 2023.
ANRE a aprobat vineri, 10 noiembrie, micșorarea prețurilor reglementate pentru furnizarea energiei electrice de către Î.C.S. „Premier Energy” S.R.L. și de către S.A. „Furnizarea Energiei Electrice Nord.
Astfel, consumatorii casnici din centrul și sudul țării achită 2,39 lei/kWh, iar consumatorii din nordul țării achită 2,88 lei/kWh pentru energia electrică furnizată de FEE Nord.
Furnizorii serviciului universal, de ultimă opțiune și operatorii de sistem de energie, până în data de 29 decembrie 2023, au trebuit să semneze contracte bilaterale de procurare a energiei electrice cu SA „Energocom” pentru perioada 1 ianuarie 2024 – 31 decembrie 2024, pentru asigurarea cantităților de energie electrică necesare consumatorilor finali și operatorilor de sistem pentru acoperirea consumului tehnologic și a pierderilor în rețelele electrice. Este una dintre ultimele decizii luate de Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) înainte de expirarea stării de urgență din R. Moldova.