Angajații Energocom, în apărarea directorului companiei. Victor Parlicov spune că a cerut de mai multe ori „înlăturarea” lui Bînzari: „Astăzi prim-ministrul a acceptat această propunere, la pachet cu mine”
Compania cu capital de stat SA Energocom a emis o declarația, atribuită întregii echipe, în contextul anunțului prim-ministrului Dorin Recean privind solicitarea de a-și prezenta demisia din funcție directorul general interimar Victor Bînzari.
Victor Parlicov, demis din funcția de ministru al Energiei după majorarea prețului la gaze pentru consumatori, a declarat că ar fi solicitat de mai multe ori revocarea din funcție a lui Bînzari, pentru că „rateul principal ține de Energocom”.
Echipa Energocom „respinge” afirmațiile autorităților centrale și ale ex-ministrului Energiei, Victor Parlicov, referitoare la „presupusa inacțiune a companiei în achiziția gazelor naturale pentru perioada de iarnă 2024-2025”. Angajații s-au arătat „nedumeriți” și „confuzi” în legătură cu solicitarea privind demiterea lui Victor Bînzari.
Declarația Energocom:
„Deciziile de achiziție ale SA Energocom au fost întotdeauna luate în conformitate cu strategiile energetice coordonate cu Ministerul Energiei, pe baza unui dialog instituțional constant. Subliniem că stabilirea și implementarea politicilor energetice strategice revin, conform legislației, Ministerului Energiei, respectiv, respingem orice încercare de a transfera asupra companiei responsabilitatea pentru decizii care depășesc mandatul său operațional.
În 2024, odată cu încetarea stării de urgență și lansarea în piața liberă, SA Energocom a participat activ la toate licitațiile relevante desfășurate pe platformele de tranzacționare regionale (peste 130 de runde), oferind prețuri corelate cu cotațiile pieței din regiune.
Ofertele propuse de SA Energocom au respectat cele mai bune practici și prețuri competitive, iar decizia SA Moldovagaz de a nu accepta ofertele avantajoase prezentate de noi se bazează pe prognoze eronate privind evoluția prețurilor. Amânarea deciziilor de achiziție, mizând pe o scădere a prețurilor, nu este imputabilă SA Energocom, ci rezultă din proiecțiile și strategiile elaborate de Ministerul Energiei.
Amintim că anume SA Energocom a fost entitatea cu ajutorul căreia Republica Moldova a făcut față crizelor energetice din 2021 și 2022, evoluția companiei fiind remarcată de experți internaționali, ajungând în topul celor mai mari companii din Sud-Estul Europei.
Toate acestea se datorează aportului substanțial al managerului actual al Societății, care a consolidat, extins și menținut echipa SA Energocom, prin urmare colectivul SA Energocom este nedumerit și confuz în legătură cu solicitarea privind demiterea lui Victor Bînzari. Colectivul SA Energocom își exprimă dezacordul vizavi cu intenția de a revoca persoana cu cea mai consistentă experiență de gestionare a situațiilor de criză, într-o perioadă marcată de provocări fără precedent în sectorul energetic.
Reiterăm angajamentul companiei față de responsabilitățile sale și transparența proceselor decizionale. SA Energocom va continua să acționeze în interesul cetățenilor și al securității energetice a Republicii Moldova, aplicând cele mai bune practici internaționale și utilizând eficient resursele”.
Parlicov: „Responsabilitatea principală pentru ratarea achizițiilor ține de Energocom”
După ce a fost revocat din funcția de ministru al Energiei, Victor Parlicov a declarat că a solicitat demisia lui Bînzari în repetate rânduri, încă de acum un an. Acesta a mai menționat că dacă Energocom ar fi cumpărat gaze în iarnă, atunci când erau ieftine, stocurile de gaze deținute de R. Moldova „trebuiau să se ieftinească semnificativ”. „Trebuia să intre în sezonul de iarnă cu niște stocuri de gaze la preț bun”, a sublinat ex-ministrul.
„Moldovagaz este o companie care are o structură a acționariatului unde este majoritar Gazprom și are un bilanț destul de complicat, cu datorii. În asemenea condiții, orice furnizor care vine să vândă gaze naturale către Moldovagaz, va pune toate aceste riscuri în preț. Unii furnizori nici nu pot să lucreze direct cu Moldovagaz, au politici corporative interne în acest sens. De aceea, în condițiile specifice ale R. Moldova, pe bursă la noi sunt foarte puțini jucători, iar jucătorul principal este Energocom, care este o companie cu capital de stat.
Dacă mă întrebați pe mine, Energocom are rolul de a scoate riscurile, legate de acționariat și datoriile Moldovagaz, din preț. Cu alte cuvinte, dacă Moldovagaz și Energocom ar cere o ofertă de la același furnizor, Energocom ar obține un preț cu mult mai bun, din cauza faptului că are o structură a acționariatului și un bilanț mult mai sănătos. În aceste condiții, eu cred că rolul principal în tot ce ține de optimizarea stocurilor, gestionarea portofoliului de gaze, îi revine Energocomului. Mai mult ca atât, poate asta este greșeala mea, că nu am scandalizat lucrurile și nu am făcut din aceasta show-uri, dar opinia mea este că responsabilitatea principală pentru ratarea achizițiilor ține de Energocom (…)”, a declarat Victor Parlicov.
Fostul oficial a spus că a cerut anterior „înlăturarea” din funcție a directorului general interimar al Energocom.
„Astăzi prim-ministrul a acceptat această propunere a mea, la pachet cu mine. E ok, mai bine mai târziu decât niciodată. De multe ori am solicitat (demiterea lui Bînzari, n.r.), prima dată anul trecut prin august-septembrie. Nu am solicitat formal, nu am depus demers. Eu aceasta am consultat (…)”, a afirmat Parlicov.
- După demisiile anunțate de Recean, WatchDog cere excluderea lui Vadim Ceban din componența Consiliul de Administrație al Moldovagaz
- Cine este vinovat de majorarea prețului gazelor naturale la început de iarnă?
Premierul Dorin Recean anunță demisii și solicită instituirea stării de urgență în energetică
Prim-ministrul Dorin Recean a solicitat joi, 4 decembrie, demisia mai multor persoane „responsabile pentru situația creată în sectorul energetic al R. Moldova”. Din funcție a fost demis ministrul Energiei, Victor Parlicov, care ar fi „admis greșeli în gestionarea situației”, și ar urma directorul general interimar al Energocom, Victor Bînzari. Potrivit premierului, Energocom „nu a achiziționat gaze, ascunzându-se în spatele birocrației, și nu a asigurat, astfel, necesarul pentru perioada de iarnă la cele mai avantajoase prețuri”.
De asemenea, a fost solicitată demisia lui Sergiu Tofilat din funcția de membru al Consiliului de Observatori al „Moldovagaz”, care ar fi „blocat achiziționarea de gaze de către instituțiile responsabile”. În acest sens, prim-ministrul a solicitat Agenției Proprietății Publice să convoace Adunarea Generală pentru a numi un nou membru, în colaborare cu societatea civilă.
„Aceste persoane fie au blocat, fie nu au acționat la momentul potrivit pentru a achiziționa gaz la cel mai convenabil preț. În loc să caute vinovați și să paseze responsabilitatea de la unul la altul, sarcina lor era să asigure țara cu gaz la momentul oportun”, a spus prim-ministrul.
În același timp, șeful Executivului a subliniat că va prelua portofoliul energetic, până la numirea noului ministru, accentuând că în cadrul unei ședințe cu instituțiile responsabile de asigurarea țării cu gaz și energie electrică au fost trasate mai multe sarcini legate de planurile de contingență pentru perioada următoare:
– Moldelectrica va asigura o capacitate mai mare de import al energiei electrice, în caz de necesitate;
– Moldelectrica va pregăti scenariile de interconexiune insulară pe linie de tensiune înaltă cu România;
– Moldelectrica va coordona cu omologii ucraineni logistica de mentenanță și reparație a liniei de tensiune înaltă Isaccea-Vulcănești;
– Energocom trebuie să încheie contracte de contingență, pentru ca cetățenii să aibă lumină, în cazul în care centrala de la Cuciurgan nu poate funcționa;
– VestMoldTransgaz va majora volumele din contul de echilibrare al gazelor naturale între sistemele de transport al gazelor naturale cu omologii din Ucraina;
– Termoelectrica va pregăti planurile de creștere a capacității de producere a energiei electrice.
„Vom solicita Parlamentului să instituim starea de urgență în energetică, începând cu data de 16 decembrie. Astfel ne vom pregăti pentru orice scenariu, mai ales în situația în care de 3 ani frigul este folosit ca o armă împotriva oamenilor din întreaga regiune”, a adăugat premierul.
Consumatorii casnici din R. Moldova achită din 1 decembrie cu 27,5% mai mult pentru un metru cub de gaze naturale, sau un preț cu circa 3,3 lei mai mare decât cel anterior.