Andrei Spînu: „Ne așteptăm ca Gazprom să respecte contractul semnat cu Moldovagaz”
Viceprim-ministru, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu spune că se așteaptă ca de la 1 octombrie Gazprom să respecte contractul semnat cu Moldovagaz în toamna anului 2021. Totuși, ministrul mai afirmă că „având în vedere criza gazelor la nivel mondial și faptul că Gazprom nu a confirmat până azi continuitatea livrărilor, Guvernul se pregătește de câteva scenarii pentru a diminua” riscurile sistării livrărilor de gaze naturale.
„Pe 1 octombrie, peste două zile, ar trebui să fie aplicată noua fomulă de calcul al costului gazelor naturale, conform contractului semnat anul trecut cu Gazprom. Asta înseamnă că R. Moldova ar urma să plătească în jur de 1050 USD pentru o mie m3 de gaz. În prezent, plătim în jur de 1880 USD. Adică vom avea un preț mai bun”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a ministrului Spînu.
Potrivit viceprim-ministrului, autoritățile „cumpără păcură pentru Termoelectrica, cresc stocurile de gaz, întreprind măsuri pentru reducerea consumului”. Totodată, Andrei Spînu a precizat că Energocom se pregătește pentru a achiziționa gaz de pe piață.
„R. Moldova este o țară mică, însă merită respectul țărilor lumii, oricât de mari sau mici ar fi acestea. Interesul nostru primordial este ca cetățenii moldoveni să trăiască în pace, în siguranță, să aibă venituri bune și stabile. De aceea, este important să rezistăm (…)”, potrivit mesajului publicat de Spînu.
Joi, 29 septembrie, președinta R. Moldova, Maia Sandu, a afirmat că „de la 1 octombrie nu ar trebui să se schimbe nimic în ceea ce privește aprovizionarea cu gaze naturale a R. Moldova de către Gazprom”.
Din 1 octombrie 2022, consumatorii casnici vor achita 29 de lei și 27 de bani, cu TVA inclus, pentru un metru cub de gaze naturale. Hotărârea a fost aprobată de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) în cadrul ședinței de vineri, 23 septembrie. Noul preț stabilit de ANRE este cu 6 lei și 28 de bani mai scump față de tariful actual.
Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a spus anterior că Guvernul analizează trei scenarii privind limitarea furnizării gazelor naturale de către Gazprom. Autoritățile iau în considerare o posibilă limitare a livrărilor de 35% – ca în luna octombrie a anului 2021, în proporție de 50% sau sistarea integrală a contractului dintre Gazprom și Moldovagaz.
Totodată, vicepremierul Spînu a dat asigurări că, indiferent de decizia pe care s-ar putea să o ia Gazprom, vor fi luate măsuri pentru a reduce consumul de gaze, în perioada rece, cu minim 15% și pentru a asigura cetățenii cu energie.
Măsurile de prevenire și atenuare a impactului crizei energetice în caz de limitare a furnizării gazelor naturale și pregătirea pentru sezonul de încălzire 2022-2023 au fost aprobate de Guvern în cadrul ședinței din 24 august.
În toamna anului 2021, contractul dintre Moldovagaz și Gazprom a fost prelungit pe cinci ani, în baza unei formule de preț „propuse de partea moldovenească”.
Livrările de gaze naturale conform noului contract au început din 1 noiembrie 2021.