Andrei Spînu, despre deficitul de energie electrică: „Riscul de deconectări masive există în continuare”
Potrivit ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, în R. Moldova există în continuare riscul de „deconectări masive” de la rețeaua de energie electrică. Potrivit viceprim-ministrului, deconectările ar putea avea loc „în mod special” între orele 07:00 – 11:00 și 18:00 – 23:00, atunci când se atestă un deficit de energie electrică.
„Vreau să fiu sincer, riscul de deconectări masive există în continuare. Energocom nu are acoperire comercială a întregului consum de energie electrică pentru ziua de mâine. Vom avea iarăși un deficit”, se arată într-o postare a ministrului pe Facebook.
În același timp, Spînu a menționat că luni, 24 octombrie, Moldelectrica „a apelat la contractul de avarie semnat cu România”. Costul energiei achiziționate prin acest contract este între 190 și 348 EUR/MW, potrivit ministrului.
„Este un preț mare? Da, este un preț mare. Dar dacă economisim putem să plătim mai puțin”, a subliniat Andrei Spînu.
Viceprim-ministrul a anunțat anterior că începând de luni, 24 octombrie, din cauza atacurilor Rusiei asupra sistemului electroenergetic al Ucrainei și a reducerii volumelor de gaz de către Gazprom, țara noastră va avea un deficit de energie electrică. Contractele comerciale semnate de SA Energocom nu vor acoperi tot consumul între orele 07:00 și 23:00.
În acest sens, Spînu a îndemnat cetățenii, antreprenorii și mediul de afaceri să economisească energia electrică în următoarele zile, până statul va semna contracte de livrare cu alți furnizori.
Reprezentanții „Moldelectrica” au anunțat pe 21 octombrie stare de alertă pe piața energiei electrice a R. Moldova. Atunci, viceprim-ministrul Andrei Spînu a declarat că „începând de luni (24 octombrie n. red.), vom avea un deficit mai mare de energie electrică, ținând cont de anunțul MGRES de reducere a livrărilor de energie electrică”.
Așa-numitul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a anunțat că Centrala de la Cuciurgan va reduce, din 24 octombrie, livrările de energie electrică de la 70% la 27% către malul drept al Nistrului. Declarația a fost făcută în cadrul așa-numitului Consiliu Suprem din regiunea transnistreană, unde a fost aprobat decretul semnat de Krasnoselski, privind decretarea stării de urgență economică pe întreg teritoriul regiunii.
Ucraina a oprit, din 11 octombrie, exportul de energie electrică. Decizia a fost luată pentru a „stabiliza sistem energetic” ucrainean, afectat în urma bombardamentelor din 10 octombrie.