Andrei Spînu anunță că Gazprom a confirmat volumele de gaze naturale pentru septembrie și a extins termenul de realizare a auditului datoriilor Moldovagaz față de Gazprom până în luna octombrie: „Am reiterat necesitatea de a extinde termenul până la data de 31 martie 2023”
Gazprom a confirmat volumele de gaze naturale care vor fi furnizate R. Moldova pentru luna septembrie și a extins termenul de realizare a auditului până la data de 1 octombrie, anunță ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu.
Viceprim-ministrul Spînu a discutat marți, 30 august, în regim de videoconferință și miercuri, 31 august, la telefon, cu Alexei Miller, directorul general Gazprom, referitor la situația livrărilor de gaze pentru perioada următoare.
„Am discutat despre realizarea auditului datoriei, despre capacitatea de plată a MoldovaGaz a prețului ridicat pentru gaz și despre perspectivele livrării de gaze pentru iarna care vine (….). În acest sens, am informat că realizarea auditului până la 1 octombrie nu este posibilă și am reiterat necesitatea de a extinde termenul până la data de 31 martie 2023. Vom continua discuțiile și în perioada următoare”, a anunțat Spînu.
Agenția Proprietății Publice (APP) anunță joi, 11 august, despre semnarea unui contract de achiziționare a serviciilor de audit financiar și juridic independent al datoriei Moldovagaz față de Gazprom și Factoring-Finance. Astfel, APP a contractat companiile Wikborg Rein Advokatfirma AS din Norvegia și Forensic Risk Alliance & Co din Marea Britanie.
„Cele două companii se obligă să facă auditul datoriilor la gazele livrate R. Moldova, malul drept, până pe 30 ianuarie 2023”, menționează Agenția.
Contractul a fost atribuit prin procedura de negocieri directe, în urma dispoziției Comisiei Situații Excepționale din 13 iulie, potrivit instituției.
Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a spus anterior că Guvernul analizează trei scenarii privind limitarea furnizării gazelor naturale de către Gazprom. Autoritățile iau în considerare o posibilă limitare a livrărilor de 35% – ca în luna octombrie a anului 2021, în proporție de 50% sau sistarea integrală a contractului dintre Gazprom și Moldovagaz.
Totodată, vicepremierul Spînu a dat asigurări că, indiferent de decizia pe care s-ar putea să o ia Gazprom, vor fi luate măsuri pentru a reduce consumul de gaze, în perioada rece, cu minim 15% și pentru a asigura cetățenii cu energie.
Măsurile de prevenire și atenuare a impactului crizei energetice în caz de limitare a furnizării gazelor naturale și pregătirea pentru sezonul de încălzire 2022-2023 au fost aprobate de Guvern în cadrul ședinței din 24 august.