Ajustarea extraordinară a prețului pentru energia electrică produsă și a tarifului pentru energia termică livrată consumatorilor din nordul țării, pe agenda ședinței ANRE de miercuri
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) va examina și supune spre aprobare miercuri, 21 decembrie, proiectul de hotărâre privind „ajustarea extraordinară” a prețului pentru energia electrică produsă și a tarifului pentru energia termică livrată consumatorilor din nordul R. Moldova, de către S.A. „CET-Nord”.
Societatea pe acțiuni „CET-Nord” a solicitat încă la mijlocul lunii noiembrie ajustarea prețului pentru energia electrică produsă și a tarifului pentru energia termică livrată consumatorilor, potrivit unui document publicat marți, 29 noiembrie, pe site-ul Agenției Naționale pentru Reglementare Energetică (ANRE).
Contactată de ZdG, șefa serviciului comunicare al ANRE, Galina Sanduța a menționat că hotărârea se va lua în baza solicitărilor publicate la 29 noiembrie.
Astfel, S.A. „CET-Nord” a cerut aprobarea prețului pentru energia electrică produsă în valoare de 6 lei și 13 bani/kWh (fără TVA), adică cu 1,56 lei mai mult față de prețul în vigoare.
În plus, compania a solicitat aprobarea tarifului pentru energia termică livrată consumatorilor în valoare de 3948 lei/Gcal (fără TVA) – o majorare cu 896 de lei.
ANRE a aprobat ultima dată majorarea tarifului energiei termice livrate consumatorilor și a energiei electrice produse de către SA „CET-Nord” la sfârșitul lunii septembrie.
Potrivit unei decizii a Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE), aprobate vineri, 16 decembrie, până la 100 de milioane de metri cubi de gaze naturale vor fi achiziționate de SA „Energocom” și vândute SA „Moldovagaz”, la un preț preliminar de 1108,61 dolari per 1000 m3, adică cu peste 300 de dolari mai mare decât prețul estimativ al gazelor livrate de Gazprom în luna decembrie.
„De asemenea, în condițiile unor modificări substanțiale ale prețurilor la resursele energetice, în special la gazele naturale, cu impact major asupra costurilor suportate de operatori, membrii CSE au dispus ca Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) să efectueze ajustarea extraordinară, în termen de 3 zile lucrătoare, a prețului pentru energia electrică produsă și tariful pentru energia termică livrată consumatorilor de către întreprinderile din sectorul termoenergetic, cu excepția SA „Termoelectrica”. Ajustările vor fi făcute în baza componentelor incluse în prețul și tariful în vigoare, aplicând prețul actual de achiziție a combustibilului primar”, se arată în dispoziția CSE.
Solicitarea SA CET-Nord by Ziarul de Gardă
Malul drept al R. Moldova consumă de pe 4 decembrie gaze naturale din stocurile proprii, aprovizionate prin achiziții din alte surse decât Gazprom.
Volumul și prețul final al gazelor naturale vor fi precizate până la data de 10 ianuarie 2023, prin actul de predare-preluare a gazelor naturale, semnat între cele două companii. Gazele naturale achiziționate vor fi livrate exclusiv pe teritoriul Republicii Moldova pe care își desfășoară activitatea operatorii de sistem licențiați, iar SA ”Energocom” nu va include o marjă de profit în prețul de vânzare.