Air Moldova susține că nu este afectată de sancțiunile aplicate de SUA împotriva lui Ilan Șor
Compania „Air Moldova” susține că își continuă activitatea operațională și comercială în regim normal, nefiind afectată de careva sancțiuni și interdicții, în contextul „informațiile denigratoare care circulă în spațiul media, privind activitatea companiei”.
Astfel, potrivit unui comunicat al operatorului aerian, compania nu s-ar regăsi „în nici una dintre listele” cu sancțiuni aplicate de Departamentul Trezoreriei Statelor Unite sau din partea autorităților R. Moldova, după ce SUA au anunțat impunerea sancțiunilor împotriva fostului lider al PDM Vladimir Plahotniuc și deputatului fugar Ilan Șor, condamnat în 2017 la şapte ani şi şase luni de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani și dat în căutare internațională, precum și împotriva „mai multor entități și persoane asociate acestora pentru acțiuni legate de corupție”.
„Air Moldova declară ferm: atât în componența administrației companiei aeriene cât și în componența fondatorilor companiei nu se regăsesc personalități politice din R. Moldova. Cu toate acestea, vedem clar ca politicul Republicii Moldova prin intermediul mass media cât și a mediului de afaceri financiar bancar se implică absolut nefondat și ilegal în activitatea companiei și încearcă sa submineze activitatea Air Moldova, posibil în favoarea altor operatori aerieni preferențiali și nu iau în considerare cei 60 000 de pasageri care au deja bilete procurate. Reiterăm, compania aeriană Air Moldova este o companie privată, neafiliată politic.
(…)Dificultățile operaționale înfruntate de companie din ultima perioadă au fost cauzate de defecțiunile tehnice a două aeronave din flota companiei”, potrivit unui comunicat publicat de companie.
Pe 26 octombrie, ambasadorul Statelor Unite ale Americii în R. Moldova, Kent D. Logsdon, a anunțat că Departamentul Trezoreriei Statelor Unite a impus sancțiuni împotriva fostului lider al PDM Vladimir Plahotniuc și deputatului fugar Ilan Șor, condamnat în 2017 la şapte ani şi şase luni de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani și dat în căutare internațională, precum și împotriva „mai multor entități și persoane asociate acestora pentru acțiuni legate de corupție”. Astfel, ca urmare a acestei decizii, toate proprietățile și activele în proprietatea persoanelor desemnate sunt blocate și trebuie raportate la Oficiul pentru Controlul Activelor Străine (OFAC).
La scurt timp, președinta R. Moldova, Maia Sandu, a declarat că SUA au desemnat 21 de persoane și entități implicate în acte de corupție, care au adus prejudicii grave R. Moldova și cetățenilor ei. Potrivit șefei statului, Oficiul pentru Controlul Activelor Străine (OFAC) al Trezoreriei americane a constatat că Vlad Plahotniuc se face responsabil de corupție în proporții deosebit de mari. Acesta a fost inclus în lista de sancțiuni Global Magnitsky Act.
Concomitent, OFAC a constatat că Ilan Șor, care este și el printre beneficiarii furtului miliardului, este „complice la acțiunile de subminare a statului de drept, în beneficiul Federației Ruse”.
Autoritatea Aeronautică Civilă (AAC) a R. Moldova a decis sâmbătă, 10 septembrie 2022, să nu permită operatorilor aerieni naționali să efectueze operațiuni aeriene în spațiul aerian al Federației Ruse. Decizia a fost luată după ce, cu o zi înainte, compania Air Moldova anunțase că reia zborurile din Chișinău către Moscova începând cu data de 1 octombrie.
„Știm cum a fost preluată acea companie și de cine. Eu am să spun direct – de Șor. Această companie este controlată de Șor și a făcut un anunț iresponsabil. Noi credem că astfel de zboruri sunt riscante. Rog cetățenii să nu se lase amăgiți de acest anunț pentru că nu este nimic clar încă”, a afirmat atunci Andrei Spînu, la o emisiune de la postul public de televiziune.
Ziarul de Gardă a scris anterior că la o săptămână după ce au fondat compania „Civil Aviation Group”, care a preluat operatorul aerian de stat „Air Moldova”, cei doi cetățeni ai R. Moldova din această afacere s-au asociat, într-o altă companie înregistrată în R. Moldova, cu un off-shore din Marea Britanie, gestionat de doi cetățeni ai Israelului. Decizia israelienilor de a se implica în afaceri la Chișinău a fost luată pe 10 august în orășelul Herzliya, acolo unde se afla, în aceeași perioadă, și Ilan Șor.
Legăturile dintre privatizarea „Air Moldova” și Ilan Șor nu se opresc însă aici. Exact pe când se aștepta oficializarea privatizării „Air Moldova”, compania l-a cooptat în staff pe un om de afaceri din anturajul lui Șor. Între timp, cetățenii R. Moldova implicați în privatizarea „Air Moldova” nu au vorbit public despre noua lor achiziție, iar solicitați de ZdG, au refuzat să răspundă la întrebări.
Citiți și: „Urmele” lui Șor la Air Moldova