Agricultorii vor putea cere compensații pentru pagubele cauzate de secetă în procedură simplificată
La 15 august curent, ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion PERJU, s-a întâlnit cu grupul de inițiativă al agricultorilor protestatari. La ședință au participat reprezentanți ai Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) și ai AIPA. Discuțiile părților au vizat procedura de depunere a dosarelor pentru accesarea ajutorului pentru prejudiciile cauzate de secetă și grindină, conform prevederilor HG 582/2020.
În urma dialogului și consultațiilor comune, părțile au ajuns la un consens.
„Vom modifica, la următoarea ședință a Guvernului, Regulamentul privind stabilirea modului de acordare a compensațiilor pentru diminuarea consecințelor calamnităților naturale asupra recoltei anului 2020. Astfel, MADRM va simplifica procedura de depunere a dosarelor pentru agenții economici care au înregistrat pierderi mai mari de 60 la sută și sunt eligibili de a beneficia de compensația pentru diminuarea pagubelor cauzate de seceta din anul curent”, a precizat Ion Perju.
Astfel, va fi exclusă necesitatea prezentării extrasului din Registrul bunurilor imobile sau din Registrul contractelor de arendă. În schimb, agricultorii vor trebui să prezinte un certificat ce confirmă suprafața de teren agricol deținută sau prelucrată și cultura cultivată pe aceasta, document eliberat de autoritatea publică locală/primăria unde producătorul agricol își desfășoară activitatea.
„Sperăm că modificările efectuate vor scurta perioada de pregătire a dosarului, iar mijloacele financiare vor ajunge mai repede la agricultori pentru a demara lucrările agricole de toamnă”, a anunțat la întrevedere ministrul Ion PERJU.
Totodată, la întrevedere au fost abordate și subiecte ce vizează evaluările, colectării și procesării datelor privind pagubele înregistrate, colectate din teritoriu. La toate întrebările celor prezenți au fost oferite răspunsuri și soluții concrete, inclusiv la cele ce țin de planificare pe viitor (plăți directe la hectar și cap de animal; dezvoltarea sistemelor de irigare; politica de dezvoltare a sectorului zootehnic; politica de subvenționare postinvestiții).
La 11 august curent, agricultorii au anunțat proteste, iar la 13 august aceștia s-au deplasat cu tehnica agricolă la Chișinău. Aceștia cer declararea Stării Excepționale în agricultură, scutirea de la plata impozitelor salariale pe venit și funciar, indenitifcarea resurselor finanicare pentru acoperirea cheltuielilor de procurare a materialului semincier, acoperirea pagubelor financiare suferite de către întreprinderile agricole în urma căderii masive a grindinii, dar și explicații publice de la ministrul Agriculturii privind inactivitatea sistemelor antigrindină.