Agricultorii protestează: cer președintei să întoarcă în Parlament un proiect care viza măsurile de sprijin în legătură cu seceta
Asociația Forța Fermierilor anunță că marți, 17 septembrie, mai mulți agricultori din toată țara vor protesta în regiuni față acțiunile statului care, „deși aparent se doresc a fi în folosul agricultorilor, ele nu soluționează nici un sfert din problemele grave cu care se confruntă sectorul agrar din Moldova”. Reprezentanții organizației susțin că toate măsurile adoptate atât de Guvern, cât și de Parlament, sunt rezultat al cerințelor Asociației Forța Fermierilor, „doar că forma și conținutul lor nu sunt deloc eficiente”.
Cele două măsuri anunțate recent, Regulamentul de distribuire a ajutorului de 100 de milioane de lei și Legea în legătura cu seceta din 2024, ar fi fost fost elaborate fără agricultori, „doar după bunul plac al autorităților”.
Astfel, agricultorii cer președintei Maia Sandu să întoarcă proiectul de lege înapoi în Parlament, ca să fie modificat după cerințele Asociației Forța Fermierilor.
„Absolut nici o propunere înaintată de Asociație nu a fost luată în considerare. Este foarte important ca societatea să cunoască că Legea votată vineri de Parlament, deși anunță suspendarea pe 6 luni a datoriilor, doar o mică parte din agricultori, cu aproximație 20%, vor avea aceste datorii suspendate. Iar imediat după expirarea acestui termen și acești agricultori pot fi executați și trimiși în insolvență.
Motivul este că în primăvară când expiră termenul de 6 luni agricultorul nu va avea bani să achite datoriile. Toți agricultorii cred unanim că statul crează condiții ca să falimenteze mai întâi agricultorii care nu cad sub condițiile acestei Legi speciale, ca după 6 luni să fie falimentați și ceilalți 20%”, se arată în comunicatul de presă.
Parlamentul a aprobat măsuri de sprijin pentru agricultorii afectați de seceta și arșița din acest an
Fermierii ale căror culturi agricole au fost afectate de seceta și arșița din acest an vor beneficia de suspendarea obligațiilor de plată față de creditori pentru o perioadă de șase luni. Un proiect de lege care prevede acest lucru a fost adoptat, în două lecturi, la ședința din 13 septembrie a Parlamentului.
Inițiativa legislativă a fost elaborată de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare și propune măsuri de sprijin destinate fermierilor, în scopul gestionării efectelor secetei din anul curent. „Starea hidrometeorologică instabilă a înrăutățit și mai mult situația financiară a fermierilor. În aceste condiții, este imperios necesară intervenția statului pentru a garanta, pe de o parte, viabilitatea fermierilor, iar, pe de altă parte, pentru a asigura securitatea alimentară a țării”, se menționează în nota informativă a proiectului.
Potrivit documentului, va fi suspendată obligația de plată a datoriilor restante acumulate, precum și a ratelor scadente aferente împrumuturilor și creditelor, reprezentând rate de capital, dobânzi, comisioane și penalități, datorate de fermieri în anul 2024. De această facilitate vor beneficia fermierii care întrunesc, cumulativ, următoarele condiții: au obținut credite, bunuri în leasing sau inputuri (fertilizanți, pesticide, semințe, echipamente și tehnică agricolă etc.) utilizate pentru activitățile agricole în baza unor contracte încheiate în perioada septembrie 2023 – septembrie 2024; culturile agricole ale acestora au fost afectate de secetă în proporție de cel puțin 60 %, iar suprafața prelucrată afectată constituie nu mai puțin de 50 %; fermierii în privința cărora nu a fost înaintată procedura de insolvabilitate.
Creditorii vor avea obligația de a examina și aproba cererile fermierilor privind suspendarea obligației de plată în termen de 30 de zile calendaristice din momentul recepționării acestora. Fermierii a căror obligație de plată a fost suspendată nu vor putea vinde activele din patrimoniu în perioada acordării acestei facilități, fără informarea creditorilor.
Totodată, proiectul de lege prevede că garanțiile financiare emise de Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, care garantează creditele solicitate de debitorii eligibili în corespundere cu prezenta lege, se vor prelungi pe un termen egal cu termenul restructurării/reeșalonării creditului, dar nu mai mult de 31 decembrie 2025.