Agricultorii au fost invitați să discute cu șefa statului, doar că după intrarea în vigoare a legii pentru care cereau modificări
Agricultorii care au protestat joi, 19 septembrie, în fața Președinției, sunt așteptați la discuții cu președinta Maia Sandu peste o săptămână – miercuri, 25 septembrie, a anunțat șeful Cabinetului șefei statului, Adrian Băluțel. Proiectul de lege în privința căruia au protestat și au solicitat să fie întors în Parlament a fost deja promulgat și urmează să intre în vigoare vineri, când va fi publicat în Monitorul Oficial.
Contactat de ZdG, directorul executiv al Asociației Forța Fermierilor Alexandru Bădărău a menționat că astăzi în centrul capitalei au venit aproximativ 300 de agricultori, cărora li s-a transmis că proiectul de lege a fost deja promulgat.
Într-o reacție după protestul agricultorilor, premierul Dorin Recean a declarat că Guvernul „este alături de fiecare dată de fermieri și îi îndeamnă să vină la masa de discuții, căci doar acolo se pot găsi soluții”.
„Vreau să fac unele precizări:
- fermierii au cerut compensarea pierderilor, Guvernul a alocat 200 de milioane de lei (100 de milioane de lei în iulie și alte 100 de milioane de lei din Fondul de Intervenție în septembrie)
- fermierii au cerut lege specială pe modelul României – Parlamentul a votat legea specială pe modelul României
- fermierii au cerut reeșalonarea datoriilor – cadrul normativ a fost făcut pentru a permite ca fermierii să nu fie executați timp de 6 luni dacă nu-și pot onora datoriile
- fermierii acum cer să fie incluse și datoriile din alți ani, nu doar din acest an și să fie incluși în neplata datoriilor și furnizorii de îngrășăminte – ceea ce înseamnă că întregul sistem se va nărui din cauza că nimeni nu-și plătește datoriile
- în ultimii 4 ani agricultura a fost subvenționată cu 7 miliarde de lei – cea mai mare sumă de la independență. Nu e suficient doar să creștem mereu banii alocați pentru pierderi, e nevoie de o schimbare serioasă pentru ca fermierii să nu mai aibă pierderi.
Haideți să lucrăm împreună pentru a găsi soluții, dar, repet, acestea pot fi găsite doar prin dialog, la masa de discuții. Și vin cu un îndemn pentru toți – să nu facem politică pe seama nevoilor fermierilor.
Problemele serioase nu trebuie inflamate electoral, ci discutate și rezolvate. Putem schimba lucrurile doar prin muncă și implicare”, a punctat Dorin Recean.
Parlamentul a aprobat măsuri de sprijin pentru agricultorii afectați de seceta și arșița din acest an
Fermierii ale căror culturi agricole au fost afectate de seceta și arșița din acest an vor beneficia de suspendarea obligațiilor de plată față de creditori pentru o perioadă de șase luni. Un proiect de lege care prevede acest lucru a fost adoptat, în două lecturi, la ședința din 13 septembrie a Parlamentului.
Inițiativa legislativă a fost elaborată de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare și propune măsuri de sprijin destinate fermierilor, în scopul gestionării efectelor secetei din anul curent. „Starea hidrometeorologică instabilă a înrăutățit și mai mult situația financiară a fermierilor. În aceste condiții, este imperios necesară intervenția statului pentru a garanta, pe de o parte, viabilitatea fermierilor, iar, pe de altă parte, pentru a asigura securitatea alimentară a țării”, se menționează în nota informativă a proiectului.
Potrivit documentului, va fi suspendată obligația de plată a datoriilor restante acumulate, precum și a ratelor scadente aferente împrumuturilor și creditelor, reprezentând rate de capital, dobânzi, comisioane și penalități, datorate de fermieri în anul 2024. De această facilitate vor beneficia fermierii care întrunesc, cumulativ, următoarele condiții: au obținut credite, bunuri în leasing sau inputuri (fertilizanți, pesticide, semințe, echipamente și tehnică agricolă etc.) utilizate pentru activitățile agricole în baza unor contracte încheiate în perioada septembrie 2023 – septembrie 2024; culturile agricole ale acestora au fost afectate de secetă în proporție de cel puțin 60 %, iar suprafața prelucrată afectată constituie nu mai puțin de 50 %; fermierii în privința cărora nu a fost înaintată procedura de insolvabilitate.
Creditorii vor avea obligația de a examina și aproba cererile fermierilor privind suspendarea obligației de plată în termen de 30 de zile calendaristice din momentul recepționării acestora. Fermierii a căror obligație de plată a fost suspendată nu vor putea vinde activele din patrimoniu în perioada acordării acestei facilități, fără informarea creditorilor.
Totodată, proiectul de lege prevede că garanțiile financiare emise de Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, care garantează creditele solicitate de debitorii eligibili în corespundere cu prezenta lege, se vor prelungi pe un termen egal cu termenul restructurării/reeșalonării creditului, dar nu mai mult de 31 decembrie 2025.
VIDEO Criză în agricultură: două secete, pierderi pentru fermieri și ajutoare întârziate
Anul 2024 a fost marcat de temperaturi record în toată lumea, iar Republica Moldova nu a făcut excepție. Timp de două săptămâni, temperaturile s-au menținut peste 40 de grade Celsius, afectând grav domeniul agriculturii.
Sectorul agricol este principala sursă de venit în Moldova. În acest sector este angajată aproximativ o treime din forța de muncă. Agricultorii moldoveni au organizat proteste și au cerut instituirea stării de urgență. Însă, până-n prezent, autoritățile au creat doar o comisie specială în vederea elaborării măsurilor pentru depășirea crizei.
Cum fac față fermierii problemelor cauzate de secetă și ce ajutor așteaptă de la stat, citiți în materialul Ziarului de Gardă.