AAC anunță că „inițiază un control inopinat” la Air Moldova în contextul anulării zborurilor
Autoritatea Aeronautică Civilă (AAC) informează că inițiază vineri, 21 aprilie, „un control inopinat” în contextul anunțului companiei aeriane Air Moldova privind anularea tuturor zborurilor până la 25 aprilie din cauza „problemelor financiare majore ale operatorului aerian”.
Autoritatea Aeronautică Civilă menționează că a reclamat „în repetate rânduri despre deficiențele grave de ordin financiar ale operatorului”, depistate în cadrul activității de control.
„În acest sens, încă în luna noiembrie 2022 operatorului aerian (Air Moldova) i-a fost solicitat prezentarea unui Plan de acțiuni corective (PAC) care să contribuie la remedierea situației financiare precare. Însă, în schimbul prezentării unor acțiuni concrete de remediere, operatorul a contestat toate actele de control și a mers în instanță pentru a solicita anularea acestora. Pentru nerespectare solicitării AAC, operatorului aerian i s-a aplicat o sancțiune contravențională, suplimentar fiind emisă o nouă prescripție inspectorială.
Invităm consumatorii să fie prudenți și să ne contacteze în cazul în care sunt vizați de anulările de zbor ale operatorului aerian privat Air Moldova”, comunică Autoritatea.
AAC, în calitate de instituție abilitată cu prerogativa de protecție a consumatorilor în domeniul aviației civile, reiterează că pasagerii ale căror zboruri au fost anulate, pot apela la telefonul consumatorului – (022) 823583 sau își pot revendica drepturile accesând acest link: http://https://www.caa.md/protectia-consumatorului-pasi-de-urmat-in-cazul-anularii-sau-retinerii-unui-zbor-3-561
Air Moldova anulează toate zborurile planificate în perioada 21-25 aprilie. Motivul invocat de companie
Compania aeriană Air Moldova a anunțat vineri despre anularea tuturor zborurilor planificate din 21 aprilie până la 25 aprilie 2023.
Air Moldova susține că este nevoită să anuleze operarea zborurilor în perioada 21-25 aprilie 2023 din cauza „deficitului de resurse financiare necesare pentru activitatea companiei”.
„Din păcate constatăm că tot efortul și acțiunile întreprinse de echipa Air Moldova pentru a gestiona situația în care se află compania, la moment nu au dat rezultate”, se arată în comunicatul publicat de operator vineri, 21 aprilie.
Reprezentanții companiei menționează că toți pasagerii vor primi rambursarea banilor pentru biletele anulate, la locul procurării acestora.
„Echipa Air Moldova își cere scuze pentru că nu își poate onora obligațiunile în acestă perioadă critică. Situația creată este fără precedent în domeniul aviației civile”, mai notează Air Moldova.
În ultimele zile, compania aeriană a anulat mai multe zboruri.
În martie și aprilie la fel au fost anulate mai multe zboruri operate de Air Moldova. Anterior, reprezentanții companiei aeriene au susținut că se confruntă cu „dificultăți operaționale anunțate anterior, motivul fiind deficiența de flotă”.
Autoritatea Aeronautică Civilă a informat că monitorizează îndeaproape situația curentă a companiei, care riscă să îi fie suspendat certificatul de operator aerian.
„Motivul pentru anularea zborurilor este situația financiară precară a operatorului aerian și imposibilitatea achitării pentru serviciile prestate de către terți cum ar fi: Întreprinderea de deservire la sol ce prestează servicii de alimentare cu combustibil pentru aeronave și lessorii care au oferit în chirie, pe termen scurt, aeronave pentru a suplini capacitățile operaționale.
În cazul neremedierii situației financiare în termeni proximi și suplinirea cu flotă de aeronave suficiente pentru prestarea serviciilor în care s-au angajat, compania aeriană riscă să îi fie suspendat Certificatul de Operator Aerian”, se arată în comunicatul publicat de AAC.
Destinațiile din vara 2023 spre care poți zbura direct de pe Aeroportul Internațional Chișinău. Vezi companiile aeriene care operează aceste zboruri
Ziarul de Gardă a scris anterior că la o săptămână după ce au fondat compania „Civil Aviation Group”, care a preluat operatorul aerian de stat „Air Moldova”, cei doi cetățeni ai R. Moldova din această afacere s-au asociat, într-o altă companie înregistrată în R. Moldova, cu un off-shore din Marea Britanie, gestionat de doi cetățeni ai Israelului. Decizia israelienilor de a se implica în afaceri la Chișinău a fost luată pe 10 august în orășelul Herzliya, acolo unde se afla, în aceeași perioadă, și Ilan Șor.
Legăturile dintre privatizarea „Air Moldova” și Ilan Șor nu se opresc însă aici. Exact pe când se aștepta oficializarea privatizării „Air Moldova”, compania l-a cooptat în staff pe un om de afaceri din anturajul lui Șor. Între timp, cetățenii R. Moldova implicați în privatizarea „Air Moldova” nu au vorbit public despre noua lor achiziție, iar solicitați de ZdG, au refuzat să răspundă la întrebări.
Citiți și: „Urmele” lui Șor la Air Moldova