A fost lansat un nou concurs pentru funcția de director al ANRE. Candidatul selectat anterior, care afirmă că i s-ar fi cerut să-și retragă candidatura, a fost declarat neeligibil
Comisia parlamentară economie, buget și finanțe a lansat miercuri, 12 aprilie, un nou concurs public pentru selectarea candidatului la funcţia de Director al Consiliului de administraţie al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE). Se întâmplă după ce Comisia juridică, numiri și imunități a constatat că candidatul care urma să fie propus Parlamentului pentru numirea în funcție, Vasile Plămădeală, nu ar corespunde criteriilor de eligibilitate.
Consilierul economic la delegația UE Vasile Plămădeală a afirmat că i s-ar fi transmis „neoficial că majoritatea parlamentară ar avea un candidat pentru aceasta poziție, care la etapa concursului nu era disponibil pentru participare”, și ar fi fost „făcute aluzii” pentru a se retrage din concurs.
Pe de altă parte, președintele Comisiei economie, buget și finanțe Radu Marian a respins acuzațiile „de motivare politică în spatele deciziei de anulare a concursului”.
„La data de 3 martie, am avut o ședință cu fracțiunea parlamentară a Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS). Ulterior, au început sa se întâmple anumite procese ce nu se încadrează într-o logică juridică și nu sunt caracteristice unui proces transparent. În special, la data de 6 martie, am fost contactat de reprezentanții CEB (Comisiei economie, buget și finanțe n.r.) care mi-au comunicat că candidatura mea nu va fi susținută de majoritatea parlamentară a PAS pe motiv ca nu ar întruni criteriilor de eligibilitate pentru participarea la concurs și anume ca nu aș fi deținut experiența de cel puțin trei ani într-o funcție de conducere în sectorul public sau în unul din sectoarele supravegheate de ANRE. Asta în condițiile în care, la data de 9 noiembrie 2022, CEB m-a admis la proba interviului și a constatat că întrunesc cerințele înaintate.
La acest subiect aș dori să comunic următoarele: După cum cunoașteți, în aprilie 2022 am mai participat la un concurs similar. Atunci am fost selectat drept candidatul cu nr. 2 și am fost la fel înaintat plenului Parlamentului. Atât în primăvara anului 2022 cât și în cadrul concursului recent am fost întrebat despre experiența managerială pe care o dețin. În ambele cazuri am comunicat următoarea informație: „Delegația UE este o entitate publică a UE. În ceea ce ține de experiența managerială, din funcția pe care o dețin până în prezent, în cei 9 ani de experiență, am coordonat și gestionat activitatea multiplilor experți UE ce activează în proiectele finanțate de UE, inclusiv EU HLA, DCFTA communication and visibility, EUBAM, etc. Am participat la selectarea, coordonarea de politici precum și evaluarea performantelor experților. În acest context consider că întrunesc cerințele înaintate și că dețin experiența managerială solicitată”. În total, dețin 15 ani de experiență de muncă. Aceste argumente au fost acceptate fără careva comentarii și în ambele cazuri am fost considerat eligibil pentru a participa la concurs”, a scris Vasile Plămădeală pe contul său de Facebook.
Potrivit deputatului Radu Marian, Comisia economie, buget și finanțe a decis miercuri, 12 aprilie, să anuleze rezultatele concursului și să lanseze altul nou, pentru a nu admite „riscuri legale iminente și a nu admite orice contestare în instanță a numirii în Parlament”.
„Comisia condusă de mine recunoaște erorile de proces și va modifica procedurile, astfel încât, pe viitor, orice dosar depus la ANRE să fie consultat în prealabil cu Comisia Juridică, până la admiterea la proba publică a interviului.
Regret situația extrem de neplăcută în care a fost pus domnul Plămădeală și vreau să-mi prezint scuze publice”, a transmis alesul poporului.
Potrivit regulamentului concursului, candidatul trebuie să aibă studii superioare în domeniul tehnic, economic, financiar sau juridic. Acesta trebuie să dețină o experienţă de lucru de cel puţin 10 ani în unul dintre domeniile menţionate, dintre care minim 3 ani în funcţii de conducere în instituții publice sau întreprinderi din sectoarele reglementate de ANRE. Data-limită de depunere a dosarelor este 19 mai 2023.
Consiliul de administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică este format din cinci directori, care sunt numiți în funcție de către Parlament, pe bază de concurs.
ZdG a scris că Comisia a desfășurat joi, 23 februarie, interviul cu trei candidați pentru funcția de director, iar Plamadeală a acumulat numărul maxim de puncte în urma acestei probe din cadrul concursului public.
„Câștigătorul Plămădeală Vasile a acumulat 88,8 de puncte (…). Urmează să propunem această candidatură plenului (Parlamentului n.red.) și deja plenul se va expune (…)”, a declarat atunci Radu Marian.
La proba interviului, Vasile Plămădeală a vorbit despre acțiunile pe care ar vrea să le întreprindă în domeniul energetic.
„La fel ca toate domeniile din sectorul energetic, domeniul energiei electrice este critic și este într-o stare avansată de incertitudine și de nesiguranță. Primul aspect critic care urmează a fi depășit de autorități, mă refer, la nivel de elaborare de politici, ține de asigurarea securității furnizării, care este problema de bază la moment. Cu toții am văzut cât de vulnerabilă este R. Moldova din cauza șocurilor din rețeaua din Ucraina (…). Cunosc foarte bine specificul din domeniul energetic, inclusiv pe dosarul transnistrean și cred că sunt capabil să fac față acestor provocări”, a spus Plămădeală.
Potrivit CV-ului său, Vasile Plămădeală deține funcția de consilier pe probleme de comerț în cadrul Delegației UE în R. Moldova din martie 2014. Din 2012 până în 2014 a activat în calitate de contabil.
Vasile Plămădeală este magistru în științe economice.