16,5 milioane de lei pentru drumul de acces către Chișinău Arena. Lucrările au început. În decembrie ar putea fi organizat primul eveniment
Lucrările de amenajare a căilor de acces către Chișinău Arena sunt în toi și până pe 25 noiembrie ar urma să fie finalizate. Deși cerințele contractului spun că drumul trebuia să fie dat în folosință în luna august 2023, responsabilii din cadrul Administrației de Stat a Drumurilor (ASD) susțin că lucrările la porțiunea de drum se execută acum în regim „accelerat”. Drumul ar urma să fie „deschis în strat de bază” până 25 noiembrie anul curent.
Potrivit surselor ZdG, în primele zile ale lunii decembrie, la Arena Chișinău ar urma să fie organizat primul eveniment de la construcția edificiului.
„Deja avem contract, este antreprenor și deja se execută (lucrările n. red.). Achiziția publică a fost finalizată prin încheierea unui contract cu NOUCONST. (…) Acum executăm lucrările accelerat acolo, fiindcă până pe 25 noiembrie noi vrem să deschidem drumul în strat de bază. Să fie cu o posibilă utilizare”, a declarat pentru Ziarul de Gardă șeful Direcție Implementare Proiecte din cadrul ASD, Andrei Ermurachi.
Câștigătorul licitației de realizare a lucrărilor de amenajare a căilor de acces către Chișinău Arena, este Societatea Comercială NOUCONST S.R.L., care a prezentat „cel mai mic preț” pentru executarea lucrărilor menționate, se arată în hotărârea ASD.
„Operatorul economic S.C. NOUCONST S.R.L. a propus cel mai mic preț de 13 820 791,24 lei fără TVA și 16 584 949,48 lei cu TVA, cu corespunderea cerințelor înaintate.
Oferta câștigătoarea corespunde cerințelor minime de calificare solicitate prin documentele de licitație ce țin de experiența similară, de asemenea au fost prezentate toate certificatele de la organele de control, s-a constituit garanția pentru ofertă, devizele și alte documente”, se mai arată în hotărârea ASD.
Solicitat de Ziarul de Gardă, Eduard Calancea, administratorul SRL „Arena Națională”, a confirmat începerea lucrărilor de construcție a căii de acces către Arena Chișinău. Eduard Calancea a menționat că în prezent nu există niciun contract pentru evenimente în luna decembrie.
„Știm că sunt niște agenți economici care vin și doresc să se lanseze la complex și, evident, noi tot ne dorim acest lucru, dar sunt careva momente de ordin tehnic și documentar fără de care nu o să putem să intrăm în careva contracte de chirie. (…) Nu avem nicio relație contractuală pe acest subiect”, a declarat Eduard Calancea, administratorul SRL „Arena Națională”.
Pe 14 septembrie 2022, Cabinetul de miniștri a adoptat o hotărâre prin care a dispus transferarea din Fondul de rezervă a 24 de milioane de lei către Administrația de Stat a Drumurilor, care a organizat licitația pentru construcția drumului de acces a complexului sportiv „Chișinău Arena”.
Conform Executivului, noul drum de acces către Arena Chișinău, ar urma să cuprindă „o intrare pentru transport special și de urgență; stație pentru transportul public cu conectarea acesteia prin trotuar destinat pietonilor și persoanelor cu dizabilități; pistă de decelerare/accelerare; iluminat stradal”.
Construcția Arenei Chișinău a costat bugetul public circa 44,5 de milioane de euro. Statul a rambursat partenerului privat, până în august 2022, circa 19 milioane de euro. Conform graficului agreat, ultima tranșă urmează a fi achitată în anul 2030.
Complexul sportiv „Chișinău Arena” urma să fie dat în exploatare în luna octombrie 2019, exact la un an de la începerea lucrărilor. Procesul a fost însă amânat de mai multe ori din cauza lipsei infrastructurii rutiere.
La mijlocul lunii iulie curent, Consiliul SRL „Arena Națională”, societate care gestionează complexul, a pus în discuție, pentru prima dată, inițierea și autorizarea procesului de insolvabilitate, dată fiind incapacitatea de plată. Tot din cauza datoriilor acumulate, construcția a fost deconectată de la rețeaua de alimentare cu gaze, iar la sfârșitul lunii august a fost la un pas să fie debranșată de la rețeaua de aprovizionare cu energie electrică și de la cea de apă și canalizare.