Principală  —  Ştiri  —  Diverse   —   Ziua Naţională a Culturii: Mesajul…

Ziua Naţională a Culturii: Mesajul lui Sergiu Prodan și al Maiei Sandu. Depuneri de flori la bustul lui Mihai Eminescu

Imagine-simbol

Astăzi, 15 ianuarie, în R. Moldova este celebrată Ziua Naţională a Culturii. Evenimentul este prilejuit de ziua de naştere a marelui poet Mihai Eminescu. Cu această ocazie, ministrul Culturii, Sergiu Prodan și președinta Maia Sandu au venit cu mesaje de felicitare. Totodată, mai mulți politicieni, oameni de cultură, elevi și profesori depun flori la bustul lui Eminescu de pe Aleea Clasicilor din Capitală.

Ministrul Sergiu Prodan a transmis un mesaj pentru toți cei „care stau la straja culturii noastre în satele și orașele țării, dar și celor care ne promovează valorile peste hotare”. El a mulțumit angajaților din domeniul culturii pentru „munca, pasiunea și dăruirea de care dau dovadă și care, deseori, sunt la limita sacrificiului”.

Astăzi celebrăm cultura noastră, una prin definiție românească, dar și îmbogățită prin culturile altor etnii. Este ziua în care îi onorăm pe cei dedicați culturii, fie creatori, fie promotori ai valorilor artistice”, a punctat ministrul.

Mesajul video integral:

Astăzi, șefa statului, Maia Sandu, a anunțat că și în 2024, „cea mai mare sărbătoare a Cărții – Bookfest Chișinău, se va desfășura sub Înaltul Patronaj al președinților României și R. Moldova”.

Interesul față de lectură, în special la copii și accesul la carte de calitate trebuie sprijinit pe toate căile și la toate nivelurile. Numai prin accesul la cultură și lectură putem schimba mentalități, putem forma generații de oameni cu gândire liberă. Copiii care citesc, tinerii culți, care aleg teatrul, cartea, dezvoltarea frumoasă sunt adulții de mâine care vor alege cuvântul în locul armei, vor avea curajul să apere valorile învățate și vor construi o societate unde este respect și bună înțelegere”, a notat Maia Sandu.

Sursă foto: Maia Sandu/ Facebook

Pe 15 ianuarie se împlinesc 174 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu. La bustul poetului, până la această oră, au depus flori reprezentanții Ministerului Culturii în frunte cu Sergiu Prodan, fosta deputată și ministră, șefa Institutului Cultural Român (ICR) Chișinău, Monica Babuc, precum și alți oficiali.

Reprezentanții Primăriei municipiului Chișinău a depus flori la monumentul poetului Mihai Eminescu din Scuarul cu același nume.