Ziarul de Gardă așteaptă corupții în închisori
Expoziția ZdG dedicată celor 30 de ani de corupție ai R.Moldova s-a încheiat la finele lunii decembrie, dar impactul acesteia va dura pe parcursul întregului an și poate mai mult, pentru că o parte dintre vizitatorii expoziției au achiziționat exponatele în schimbul unor abonamente pentru închisori.
Cele 15 instituții penitenciare din R.Moldova au primit unul sau câteva abonamente la ZdG, în rezultatul licitației de exponate ale expoziției „30 de ani de corupție ai Republicii Moldova”.
Cele mai multe abonamente au fost donate închisorilor de către Vadim Vieru și Asociația Promo-LEX. Șase abonamente de la el au mers la Taraclia, Briceni, Leova, Cahul, Soroca, Rezina.
Și reprezentanții câtorva ministere și instituții guvernamentale au susținut efortul nostru de a oferi închisorilor un ziar care scrie despre justiție, corupție și drepturile omului. De la Ministerul Justiției, atât ministrul Sergiu Litvinenco, cât și colegul său de echipă Iulian Rusu, care între timp a devenit șef al CNA, au donat abonamente care au mers la Penitenciarele nr.13 și nr.15 din Chișinău. Daniel Vodă de la Ministerul de Externe a licitat exponatul cu Kremlinovici, contra unui abonament pentru penitenciarul din raionul Orhei, iar Cristian Iftodii a donat încă un abonament pentru Penitenciarul nr.13 din Chișinău.
Un grup de parlamentari și angajați ai legislativului care au vizitat expoziția a donat un șir de abonamente pentru același scop: Radu Marian, Andrian Cheptonar, Marcela Nistor, Viorel Barda, Andrei Cebotari au donat abonamente pentru penitenciarele din Taraclia, Soroca, Hâncești, Briceni, Leova. Iar reprezentanții Autorității Naționale de Integritate au oferit 2 abonamente penitenciarelor din Cahul și Chișinău.
Și Igor Zaharov de la Ambasada Marii Britanii a licitat o caricatură despre corupție, oferind 2 abonamente penitenciarelor din Bălți și Chișinău, iar Tatiana Plămădeală de la Internews a oferit alte 2 abonamente care au mers la penitenciarele din Orhei și Rezina.
Scriitoarea Ionela Hadârcă și activista Constanța Dohotaru, de asemenea, au oferit abonamente, care au fost direcționate către penitenciarul de femei de la Rusca. Și jurnalista Mariana Colun, studenta Laura Catarău au oferit abonamente contra exponate.
În final, fiecare penitenciar din R.Moldova a primit câte 2 abonamente. Rugăm instituțiile abonate să aibă grijă de recepționarea ziarelor și să le transmită în fiecare zi beneficiarilor, deoarece deținuții au dreptul să cunoască cât mai multe despre sistemul justiției, despre corupție și democrație.
Totodată, o parte dintre exponatele expoziției care relevau problema transnistreană au fost direcționate către cele 5 licee în limba română din regiune: Liceul „Mihai Eminescu” din Cocieri, Liceul „Alexandru cel Bun” din Tighina, refugiat la Varnița, Liceul Teoretic „Lucian Blaga” din Tiraspol (abonamentul fiind livrat tot la Varnița), Liceul „Ștefan cel Mare” din Doroțcaia și Liceul Teoretic „Evrica” din Rîbnița, cu sediul actual în Rezina. Sperăm că ziarele ajung în aceste localități și sunt o sursă de informare pentru liceeni și corpul didactic.
Mulțumim tuturor donatorilor de abonamente și sperăm că exponatele licitate înfrumusețează instituțiile și previn orice acte posibile de corupție, iar sistemul de drept va investiga actele de corupție în mod corect și just, astfel încât corupții să ajungă și ei la închisori pentru a citi ZdG în liniște.