Sondaj Cât de posibilă este aderarea R. Moldova la UE până în anul 2030?
„R. Moldova va adera la Uniunea Europeană și acest lucru trebuie să se întâmple până în 2030”, a declarat președinta Maia Sandu în fața a zeci de mii de oameni adunați, la 21 mai 2023, în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN) la Adunarea Națională „Moldova Europeană”. ZdG a întrebat un jurist, un economist și un analist politic, cât de realizabil este acest pronostic.
„Maia Sandu când a numit această dată, cred că s-a bazat pe discuțiile neoficiale pe care le-a avut cu liderii europeni. Vedem că lunile trecute a venit și președintele Consiliului European, Charles Michel, cu aceeași dată, cu aceeași perspectivă”, a menționat Valeriu Pașa, analist politic.
„Eu cred că R. Moldova o să facă parte din Uniunea Europeană, dacă la nivel național în R. Moldova o să există suport politic pentru această idee. Suportul politic depinde de partidele care promovează această idee pro-europeană și se afle guvernare. Și depinde de prestația lor și modul în care în următoare procese electorale aceste partide o să fie selectate”, punctează Vadim Vieru, jurist.
„Eu cred că e real ca până în 2030, R. Moldova să devină membru UE, dar depinde de toată țara.Și e nevoie de a demonstra că țara este una europeană. E nevoie de muncit, e nevoie de a face o ordine generală, e nevoie de schimbat viziunile multor cetățenii care încă nu înțeleg că aceasta e unica perspectivă de existență și dezvoltare a țării”, a precizat Viorel Chivriga, economist.
Această analiză este publicată în cadrul proiectului Republica Moldova în Uniunea Europeană: platformă de monitorizare și dezbatere pentru susținerea procesului de aderare cu sprijinul programului Black Sea Trust for Regional Cooperation al German Marshall Fund și este implementat de Asociaţia Obştească Centrul de Cercetare și Advocacy în Afaceri Europene (https://www.crpe.ro/ro/category/republica-moldova/). |