Principală  —  Ştiri  —  Diverse   —   Scrimera ucraineană, care a fost…

Scrimera ucraineană, care a fost descalificată anterior pentru că a refuzat să strângă mâna unei adversare din Rusia, a adus aurul Ucrainei la sabie pe echipe

Sursa: Reuters

Ucraina a cucerit medalia de aur în proba feminină de sabie pe echipe, reușind să învingă Coreea de Sud, sâmbătă, la Jocurile de la Paris. Olga Harlan, care a fost descalificată anterior pentru că a refuzat să strângă mâna unei adversare ruse, a adus jumătate din punctele echipei sale (22), relatează Reuters.

Multipla campioană europeană şi mondială, Olga Harlan, care a câștigat bronzul la individual și prima medalie a Ucrainei la Paris, a avut o prestație strălucită, conducându-și echipa spre o victorie în revenire, pentru primul aur al țării la Jocurile din 2024.

Harlan a marcat 22 de atingeri în total, obținând a șasea medalie olimpică și devenind cel mai de succes atlet olimpic al Ucrainei.

„Strategia mea a fost să-mi las emoțiile deoparte, acestea sunt Jocurile Olimpice”, a declarat Harlan reporterilor.

Victoria este, de asemenea, al doilea aur în acest eveniment pentru Ucraina, după ce au câștigat titlul în 2008, în timp ce au egalat cele două aururi câștigate de Rusia la Jocurile din 2016 și 2021.

Harlan, în vârstă de 33 de ani, a participat la Jocurile de la Paris prin intermediul unei invitații a Comitetului Olimpic Internațional (CIO), după ce a fost descalificată pentru că a refuzat să dea mâna cu o adversară din Federația Rusă la Campionatele Mondiale de anul trecut de la Milano, în urma invaziei Rusiei în Ucraina în februarie 2022.

Conform regulamentului Federației Internaționale de Scrimă (FIE), „cei doi scrimeri trebuie să dea mâna cu adversarul de îndată ce este anunţată decizia”. Regulă pe care cvadrupla campioană mondială din Ucraina a încălcat-o, notează gsp.ro.

Ea a refuzat să încrucișeze sabia cu adversara sa, iar rusoaica a decis să protesteze: s-a așezat pe un scaun în mijlocul sălii, de unde nu s-a mișcat timp de 50 de minute, până când organizatorii au decis s-o descalifice pe sportiva din Ucraina, gestul său fiind considerat unul lipsit de respect.

Acum un an aproape că terminasem cu scrima. Această poveste a avut un final foarte bun”, a spus ea.

După triumful uimitor, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a lăudat echipa ucraineană.

Le mulțumesc pentru rezultat, pentru spirit, pentru că au arătat că ucrainenii câștigă!”, a scris el pe contul său X. „Ucraina știe cum să inspire atât la Jocurile Olimpice, cât și în momente ca acestea!„.

Japonia a cucerit și ea prima medalie în această competiție, învingând în meciul pentru medalia de bronz prima clasată, Franța, gazdele ratând podiumul în ciuda faptului că au avut-o pe campioana probei individuale Manon Apithy-Brunet și pe vicecampioana Sara Balzer.

Luni, Olga Harlan a cucerit medalia de bronz pentru Ucraina, revenind de la un deficit de șase puncte pentru a o învinge pe Choi Sebin din Coreea de Sud și a aduce țării sale prima medalie la Jocurile de la Paris, la sabie feminin.

„Aceasta este pentru sportivii din țara mea care nu au putut fi aici … și, de asemenea, pentru toți sportivii care sunt aici reprezentând Ucraina. Poate fi bronz, dar pentru mine este aur. Nu știți cât de dificil este să te pregătești și să te concentrezi asupra competiției atunci când acasă ești, în fiecare zi, sub atac. De unde am găsit forța pentru o revenire împotriva adversarei mele coreene? Eu sunt o ucraineancă. Noi avem forță. Întotdeauna avem forță. Vom continua mereu să luptăm”, a spus atunci Harlan.