Principală  —  Ştiri  —  Diverse   —   Roata (ne)Norocului: Mai mulți participanți…

Roata (ne)Norocului: Mai mulți participanți la o emisiune difuzată anterior de Prime TV acuză că nu și-au primit premiile câștigate

Colaj: ZdG

Mai mulți participanți ai emisiunii de divertisment „Roata Norocului”, difuzată de postul de televiziune „Prime TV”, afiliat oligarhului fugar Vladimir Plahotniuc, afirmă că nu și-au mai primit premiile câștigate în cadrul competiției televizate.

Emisiunea „Roata Norocului” a fost una dintre cele mai vizionate producții media din R. Moldova. Între timp, autoritățile au suspendat licența de emisie a postului de televiziune și emisiunea nu a mai fost difuzată.

Show-ul, un format american preluat, a fost moderat de prezentatorul român Dan Negru și Anastasia Fotachi, soția afaceristului Gabriel Stati. În cadrul celor șase runde ale emisiunii de divertisment, participanții concurau pentru a câștiga premii și puncte rezolvând puzzle-uri de cuvinte. Formatul emisiunii includea o roată pe care concurenții o învârteau pentru a determina premiile pe care le pot câștiga. Aceștia ghiceau litere pentru a completa un cuvânt sau o frază. Jocul continua până când unul dintre concurenți rezolvă puzzle-ul complet, iar câștigătorul final accesa „o rundă bonus” pentru a câștiga premii suplimentare. Punctele acumulate la final „se schimbau” pe bunuri electrocasnice și/ sau alte obiecte expuse în platou.

ZdG a discutat cu cinci dintre câștigătorii „Roata Norocului”, iar trei și-au povestit experiența. Alții, însă, au declarat că nu-și doresc să-și amintească „măgăriile” reprezentanților postului de televiziune: „Dumnezeu cu ei!”, a menționat un meșter popular care participase la emisiune.

Tudor Iovu: „Audiență vor, dar să-și onoreze obligațiile – nu”

Captură foto: Facebook/ Roata Norocului

Tudor Iovu a câștigat emisiunea în noiembrie 2022, pe atunci era pompier în cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU). La un an și jumătate, acesta nu și-a ridicat premiile, iar reprezentanții emisiunii nu-i mai răspund la mesaje și apeluri. Între timp, a emigrat în Italia.

„(…) Mi s-a confirmat că premiile pot fi ridicate în decurs de 90 de zile lucrătoare după difuzarea emisiunii. Am așteptat această perioadă, dar nu m-a contactat nimeni și am încercat să-i sun eu. Mi s-a spus că premiile ar fi la depozitul partenerilor emisiunii. Am mai așteptat o perioadă, iar când i-am contactat din nou, mi s-a propus un voucher la un magazin de mobilă, în valoare de 10 mii de lei. Atunci, am spus că sunt pregătit să mai aștept, dar să-mi ridic premiile promise și câștigate cinstit. A mai trecut jumătate de an, iarăși niciun răspuns”, povestește Tudor.

Ulterior, Tudor Iovu i-a scris lui Sergiu Latiș, directorul companiei „General Media Group Corp” SRL, care deținea postul TV. Acesta a văzut mesajul, dar nu i-a răspuns. „La un an de la filmări, le-am făcut și o vizită la sediu. La intrare, paza mi-a zis că fără invitație sau programare nu pot intra. Am lasat-o baltă”, menționează participantul.

Mesajele participantului către administratorul GMG, Sergiu Latiș. Sursă: Arhiva Tudor Iovu

Acum, mi-am amintit din nou această situație și pur și simplu nu mi-a plăcut atitudinea. Au făcut audiență pe spatele meu. Nu-s premii mari, dar m-a deranjat atitudinea față de participanți, audiență vor, dar să-și onoreze obligațiile – nu. Nici măcar un mesaj nu mi-au dat, suntem oameni, aș fi înțeles, dar nu s-a obosit nimeni să îmi explice”, concluzionează Tudor Iovu.

Acesta subliniază că a semnat contractul înainte de filmări, dar că niciunuia dintre participanți nu li s-a oferit o copie. „Unicele dovezi care mi-au rămas sunt conversațiile cu reprezentanții televiziunii”, reiterează Tudor.

Dumitrița Craciun: „Eram trimisă dintr-o parte în alta și nimeni nu zicea lucrurilor pe nume”

Nici Dumitrița Craciun nu a primit o copie a contractului semnat. Aceasta a trecut preselecția și a fost invitată la filmări în noiembrie 2022. Emisiunea cu participarea ei a fost difuzată acum un an, când Dumitrița învăța în primul an la Universitatea Tehnică din Moldova (UTM), venită în capitală din Cimișlia. „Am mersi în ziua respectivă însoțită de doi membri de familie pentru susținere. Am făcut cunoștință cu echipa și am mers într-o „camera” pentru a ne înregistra. Acolo am primit niște contracte în care scria că nu avem dreptul să divulgăm cine este câștigătorul până la difuzarea emisiunii și un alt punct era că timp de 90 de zile o să primim premiile pe care le vom câștiga pe parcursul jocului”, își amintește Dumitrița.

La finalul jocului, ea și-a ales cuptor, aparat de cafea, căști, uscător de păr, blender, mixer, filtru pentru apă și a câștigat și un vaucher la un magazin din Chișinău în valoare de 1 500 de lei, pe care l-a primit la 20 de zile de la filmări, online, spune participanta.

După difuzare, am așteptat cele 90 de zile ca să îmi primesc câștigul, dar nimic. Am încercat să-i contactez. Toți îmi ziceau că o să revină cu un apel sau mesaj. Până în ziua de azi nu a mai revenit nimeni. Cineva era in concediu și mi-a promis că revine, se pare că vacanța încă continuă. Altcineva a zis că nu mai lucrează acolo. M-au tot pasat de la unul la altul. Eram trimisa dintr-o parte in alta și nimeni nu zicea lucrurilor pe nume.

Sincer, e trist că nu am primit ce am câștigat. Am văzut că deja că nu mai există televiziunea și nici emisiunea. (…) Atunci nici măcar nu ni s-a oferit câte un exemplar al contractului. Cum să demonstrez acum ceva? Nu prea cunoșteam care era situația pe atunci și nici nu cunoșteam că un contract ar trebui să fie la mine și unul la ei”, notează Dumitrița.

Elena*: „Insistau să semnez contractele de predare – primire înainte să îmi arate bunurile”

Elena* spune că este „un caz fericit”. Ea a reușit să-și ridice premiile la aproximativ un an de la difuzarea emisiunii și a primit o copie a contractului semnat.

Pentru că am câștigat jocul, am avut posibilitatea să aleg câteva bunuri din cele pe care le oferă, în funcție de numărul de puncte pe care le-am obținut. Eu am avut peste 7 000 de puncte și am ales: o mașină de spălat rufe; un aspirator; un set de vase; un multifierbător; un aparat de cafea; un trimmer; un blender; un set de cuțite; un storcător de fructe. De asemenea, în timpul jocului am câștigat și un un set de cuțite; un purificator de aer. În cadrul game-show-ului am câștigat și două certificate în valoare toatală de 5 500 de lei. Toate certificatele le-am primit după filmări”, povestește Elena.

Pe parcursul anului „de așteptare”, Elena le-a trimis scrisori, a insistat cu apeluri și mesaje. Aceasta povestește că în toată această perioadă i s-a spus că bunurile ar fi „la depozitul partenerilor” și i-au propus un voucher în valoare de 10 mii de lei la un magazin de mobilă. Ulterior, i-au făcut o altă ofertă și au înlocuit o parte din electrocasnice.

În martie 2023 m-am dus la GMG să le iau. Ei au început să scoată lucrurile și toate cutiile erau într-o stare oribilă. Unele erau desfăcute, rupte, altele erau lipite cu o mulțime de bandă adezivă. M-am uitat la robotul de bucătărie, pentru că era cutia deschisă și avea o mulțime de zgârieturi. M-am dus să văd frigiderul – era oribil, lovit, uzat parcă, se vedea foarte bine. Presupun că toate aceste lucruri au fost cele care erau mereu în platoul de filmare. Le-am refuzat, nu am semnat contractul de predare-primire și am plecat. Apropo, doamna insista să semnez contractele de predare – primire înainte să îmi arate bunurile. Bine că nu am făcut-o. Am mai așteptat și le-am luat în aprilie, evident că nu erau așa spectaculoase cum promiteau ei, dar măcar sigilate și întregi”, punctează Elena.

*Nume modificat la solicitarea participantului

Canalul „Prime TV”, care difuza emisiunea moderată de Dan Negru, „Roata Norocului”, este printre televiziunile a căror licențe de emisie au fost suspendate în urma hotărârii CSE de la sfârșitului lunii octombrie 2023. Postul de televiziunea aparține holdingului media controlat de fostul politician și oligarh fugar Vladimir Plahotniuc, prin intermediul companiei „General Media Group Corp” SRL, pe care o deține în proporție de 100%, adresa fizică și cea juridică fiind pe strada Ghioceilor din capitală. 

Emisiunea era produsă de „GMG Production” SRL și era achiziționată de postul de televiziune „Prime TV”. „GMG Production” SRL, casa de producție pentru televiziunile lui Plahotniuc, a intrat în insolvabilitate. Instanța l-a înlăturat de la administrarea GMG Production pe Sergiu Latiș si l-a numit in calitate de lichidator pe Anatolie Gîndea.

Contactați de Ziarul de Gardă, reprezentanții „General Media Group Corp” SRL și „GMG Production” SRL nu au răspuns. Contactat, lichidatorul Anatolie Gîndea a menționat că este ocupat, fiind într-o ședință de judecată și a promis că va reveni. Ulterior, contactat repetat, acesta nu a răspuns la apeluri.