„Renaște Filarmonica”: Doi ani de la incendiul care a mistuit Filarmonica Națională. Ministerul Culturii anunță un concurs internațional de soluții arhitecturale pentru reabilitarea edificiului
La doi ani de la incendiul care a distrus Filarmonica Națională, Ministerul Culturii a lansat sâmbătă, 24 septembrie, un concurs internațional de soluții arhitecturale pentru reabilitarea Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” cu genericul „Renaște Filarmonica”.
În cadrul unei conferințe de presă cu această ocazie, ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a declarat că acest concurs este deschis pentru arhitecți și birourile de arhitecți din țară și de peste hotare, și are drept scop identificarea unui concept arhitectural de reabilitare a Filarmonicii Naționale, un spațiu cultural modern, multifuncțional, care ar corespunde „ultimelor tendințe mondiale de comoditate și acustică, și ar deveni un adevărat centru de atracție pentru activitățile culturale din țară, o bijuterie europeană în acest domeniu”.
„Să fie un altar al muzicii. Vreau să ajung să cânt pe noua scenă a Filarmonicii”, a declarat compozitorul Eugen Doga, prezent la conferința de lansare a concursului de soluții arhitecturale pentru reconstrucția edificiului.
Pentru a asigura desfășurarea concursului a fost lansată și pagina web dedicată acestuia: www.rising.philharmonic.md, care conține informații diverse privind Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici”, detalii despre concurs, inclusiv Caietul de Sarcini, Regulamentul pentru participanți.
Un juriu internațional, format din arhitecți și specialiști din domeniul muzicii, va selecta conceptul câștigător.
Potrivit reprezentanților Ministerului Culturii, banii adunați din donații pentru reconstrucția Filarmonicii vor fi folosiți inclusiv la realizarea schiței de proiect, elaborarea căreia va fi comandată câștigătorului concursului.
Un Consiliu Tutelar, format din personalități notorii din domeniul culturii și afacerilor va promova proiectul. Membrii Consiliului Tutelar sunt, la moment, compozitorul Eugen Doga, omul de afaceri Ion Sturza, cântăreața de operă Valentina Nafornița, violonistul Ilian Gârneț, violonistele Alexandra Conunova și Ruxanda Panfili, dar și muzicianul Marcel Lazăr, potrivit Ministerului.
„Vrem un concurs de idei motivat emoțional și nelimitat conceptual. De aceea am insistat și mizăm pe susținerea acestui Consiliu Tutelar, pe artiștii care au școala muzicală de acasă și au ajuns pe cele mai mari scene ale lumii, pe de o parte, dar și pe agenții economici generoși, care au o relație aparte cu domeniul culturii” – a mai declarat Ministrul Culturii, Sergiu Prodan.
Propunerile vor fi recepționate până la 1 martie 2023.
Acum un an, pe data de 24 septembrie 2021, ministrul Sergiu Prodan a anunțat că în urma rapoartelor prezentate, specialiștii au ajuns la concluzia că în locul Filarmonicii distruse de flăcări trebuie construită de la zero o nouă filarmonică.
Potrivit directoarei Filarmonicii Naționale, Svetlana Bivol, pentru reconstrucția instituției, din donații, s-au adunat în jur de 4 milioane de lei.
La moment Orchestra de Muzică Populară „Folclor” și Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” își au sediu și desfășoară activitatea la Palatul Republicii.
Pe 24 septembrie 2020, în urma unui incendiu devastator, o mare parte din sediul Filarmonicii Naționale ”Serghei Lunchevici” a fost mistuită de flăcări. Au fost distruse biblioteca, sala mare, sălile de repetiții, precum și alte spații, dar și numeroase instrumente muzicale.
Atunci, în câteva clipe de la izbucnirea incendiului, acoperișul Filarmonicii, dar și tavanul sălii principale s-au prăbușit, iar flăcările s-au extins, pe o arie mai largă, mistuind interiorul clădirii. Cel puțin 10 autospeciale IGSU și zeci de pompieri au fost la fața locului și au luptat pentru a stinge incendiul.
Principala cauză preliminară a incendiului care la 24 septembrie 2020 a mistuit Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici” este „nerespectarea regulilor de apărare împotriva incendiilor la efectuarea lucrărilor de secționare și tăiere a metalului”. Concluzia aparține responsabililor din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU).