Principală  —  Ştiri  —  Diverse   —   PressOne/ La coadă pentru garanție…

PressOne La coadă pentru garanție și „ceva de ronțăit”. Cât de motivați sunt românii să recicleze pentru 50 de bani?

Sursa: PressOne

Cât de motivați sunt românii de cei 50 de bani pe care îi primesc pentru fiecare ambalaj SGR reciclat? Cum aleg oamenii să încaseze garanția și ce cred ei despre sistemul de reciclare? La aproape șase luni de la implementarea în România a Sistemului de Garanție-Returnare (SGR), la automatele de colectare încep să se formeze, timid, cozi, relatează PressOne.

Într-o zi de miercuri, în jurul prânzului, la unul dintre automatele amplasate în parcarea unui supermarket, șapte persoane așteaptă la rând pentru a-și primi garanția de 50 de bani pentru fiecare ambalaj de plastic, sticlă sau aluminiu. B. are 37 de ani și a venit, ajutată de fiul ei, cu doi saci plini de PET-uri. Spune că deja a plătit cei 50 de bani pe garanție și nu ar vrea să-i piardă. 

Potrivit unui sondaj recent, unul din doi români reciclează ambalajele de plastic, sticlă sau aluminiu pentru a-și recupera garanția de 50 de bani. 

Cu toate acestea, raportul RetuRO pentru luna martie arată că din cantitatea totală de ambalaje SGR din plastic puse pe piață de la începutul anului doar 13% au fost returnate. 

În cazul sticle, doar puțin peste 7% din ambalajele SGR puse pe piață de la începutul anului au fost colectate. 

În acest context, PressOne a vrut să afle dacă cei 50 de bani sunt suficienți pentru ca românii să fie motivați să recicleze.  

Potrivit estimărilor inițiale, Sistemul de Garanție-Returnare a fost creat cu scopul de a recupera și recicla aproximativ 7 miliarde de ambalaje de băuturi în fiecare an. Asta înseamnă câteva sute de milioane în fiecare lună. 

Reportajul integral pe PressOne