Principală  —  Ştiri  —  Diverse   —   OHCHR anunță lansarea unui proiect,…

OHCHR anunță lansarea unui proiect, sprijinit de UE, pentru refugiații ucraineni cu nevoie speciale și familiile gazdă vulnerabile din R. Moldova

Sursa: Gov.md

Oficiul ONU pentru Drepturile Omului în Moldova (OHCHR) anunță că a început implementarea unui proiect finanțat de Protecția Civilă și Ajutorul Umanitar al Uniunii Europene pentru îmbunătățirea accesului la servicii și asistență pentru refugiații ucraineni cu nevoi specifice, inclusiv persoanele cu dizabilități, minorități etnice sau lingvistice, LGBTIQA+ și pentru familiile gazdă cele mai vulnerabile și aflate în situații de risc din R. Moldova, inclusiv din regiunea transnistreană.

„Datele analizate vor evidenția intersectorialitatea dintre diverși factori care cauzează vulnerabilitatea, pentru a umple golul existent în această informație în rândul partenerilor umanitari”, potrivit unui comunicat al Oficiului ONU.

Prin intermediul acestui proiect de 12 luni, OHCHR se va concentra acum asupra identificării sistematice a celor mai vulnerabile grupuri, care sunt mai expuse riscului de a se confrunta cu probleme de protecție
și încălcări ale drepturilor omului, precum și asupra direcționării acestora către servicii corespunzătoare și asistență în timp util.

Astfel, OHCHR va colecta și va analiza date privind 5500 de refugiați ucraineni și familii gazdă vulnerabile, pentru a avea la dispoziție date privind profilul demografic al acestora, preocupările legate de protecție, nevoile și intențiile lor și, în consecință, să faciliteze furnizarea de răspunsuri relevante de către parteneri.

„Prin intermediul acestei inițiative, vom spori, de asemenea, înțelegerea diferitelor părți interesate cu privire la dreptul omului la egalitate și nediscriminare și la aplicarea acestuia în răspunsul umanitar. Vom face acest lucru prin colectarea datelor privind discriminarea, excluderea și marginalizarea cu care se confruntă refugiații din Ucraina în ceea ce privește accesul la servicii și asistență, precum și prin intermediul unor instruiri dedicate”, a declarat Bea Ferenci, consilieră ONU pentru drepturile omului în R. Moldova.

Organizațiile care furnizează ajutor umanitar vor putea identifica mai bine persoanele care se confruntă cu riscuri mai mari de protecție și, în consecință, vor putea să le abordeze„, potrivit lui Karima Hammadi de la Protecția Civilă și Ajutorul Umanitar al Uniunii Europene. „Prin îmbunătățirea accesului la servicii și asistență pentru refugiații cu nevoi specifice și pentru cele mai vulnerabile familii gazdă din Moldova, dorim să ne asigurăm că nimeni nu este lăsat în urmă”.

Oficiul ONU pentru Drepturile Omului în Moldova a oferit un sprijin refugiaților care pleacă din Ucraina în Moldova de la începutul conflictului armat în februarie 2022. Aproximativ 100 000 de refugiați se află în prezent în R. Moldova.