Principală  —  Ştiri  —  Diverse   —   O antreprenoare din R. Moldova…

O antreprenoare din R. Moldova vrea să revoluționeze industria textilă

Sursă foto: CNED

Distinsă cu 11 medalii de aur la expoziții internaționale, antreprenoarea din R. Moldova, Victoria Dănilă, a fost desemnată câștigătoare la categoria „Consumul eficient al apei” în cadrul competiției „GCIP Moldova 2023”, care i-a adus un premiu bănesc de 10 000 de dolari.

Antreprenoare din Chișinău proiectează haine și alte produse adaptate nevoilor bebelușilor născuți prematur. Ea a obținut un brevet pentru produsele sale și este a doua oară când participă la concursul organizat de Centrul Național pentru Energie Durabilă. În 2022, femeia nu a trecut mai departe. În acest an, a prezentat o soluție de monitorizare a apei și prelucrare a hainelor.

„Soluția prevede un sistem inteligent care ne permite economisirea apei în toate procesele tehnologice (…), foarte mulți consumatori, înainte de a îmbrăca o haină cumpărată, îndeosebi la copii, le spală înainte de purtare. Noi ne-am propus să evităm această etapă. Printr-un dispozitiv, utilaj de oxigenare – sterilizare, produsele vor fi împachetate și gata de purtare”, explică Victoria Dănilă.

Industria textilă este responsabilă pentru 20% din poluarea apelor. Potrivit cercetărilor, pentru fabricarea unui kilogram de bumbac sunt folosite cca 20 de tone de apă. Iar spălarea țesăturilor sintetice eliberează în mediu tone de microfibre, estimate la  35% din microplasticele primare.

Conceptul prezentat de Victoria se află în căutare de finanțatori, iar odată ce va fi achiziționat și instalat  dispozitivul de dezinfectare a hainelor, Victoria promite să aducă soluții semnificative în ceea ce privește protecția mediului și durabilitatea în industria textilă.

„Va fi o întreprindere unde fiecare va putea aduce hainele vechi și va avea un cost mai mic pentru a procura produse noi. Din cele vechi se pot confecționa altele sau, dacă au nevoie de anumite reparații, vor fi reparate. (…)De asemenea, va fi posibilă închirierea hainelor. (…) vom dezinfecta toate hainele și le vom propune spre purtare. Acest dispozitiv este extrem de necesar la magazinele second-hand, unde cumpărătorul nu știe nimic despre haina achiziționată”, menționează Victoria.

Gala „Moldova Eco Energetică” a fost organizată de Agenția pentru Eficiență Energetică (restructurată în Centrul Național pentru Energie Durabilă) și alți parteneri internaționali și locali.