Principală  —  Ştiri  —  Diverse   —   „Nașul inteligenței artificiale” Geoffrey Hinton…

„Nașul inteligenței artificiale” Geoffrey Hinton părăsește Google și avertizează asupra pericolelor care ne așteaptă

Sursa foto: The New York Times

Dr. Geoffrey Hinton, care, împreună cu doi dintre studenții săi de la Universitatea din Toronto, a construit o rețea neuronală în 2012, a demisionat de la Google în această săptămână, invocând preocupările legate de avalanșa de informații, videoclipuri și fotografii false online și de posibilitatea ca inteligența artificială să distrugă piața muncii, potrivit New York Times.

Hinton, în vârstă de 75 de ani, numit adesea „Nașul inteligenței artificiale”, a declarat că a demisionat pentru a vorbi liber despre pericolele inteligenței artificiale și că regretă în parte contribuția sa la acest domeniu. El a fost adus de Google în urmă cu un deceniu pentru a ajuta la dezvoltarea tehnologiei AI a companiei. Cercetările lui Hinton au deschis calea pentru sistemele actuale precum ChatGPT.

El a declarat pentru New York Times că, până anul trecut, a crezut că Google a fost un „administrator adecvat” al tehnologiei, dar acest lucru s-a schimbat odată ce Microsoft a început să încorporeze un chatbot în motorul său de căutare Bing, iar compania a început să devină îngrijorată de riscul pentru afacerea sa de căutare.

Potrivit sursei citate, preocuparea lui Hinton pe termen scurt este ceva ce a devenit deja o realitate – oamenii nu vor mai putea discerne ce este adevărat cu fotografiile, videoclipurile și textele generate de AI care inundă internetul. De asemenea, Hinton s-a arătat îngrijorat de faptul că AI va înlocui în cele din urmă locuri de muncă precum asistenții juridici, asistenții personali și alte „munci de rutină”, și, potențial, și altele în viitor.

Șeful departamentului de știință al Google, Jeff Dean, a declarat într-un comunicat că Google a declarat că „rămânem angajați în abordarea responsabilă a AI. Învățăm în permanență pentru a înțelege riscurile emergente, inovând în același timp cu îndrăzneală.”

După ce OpenAI, un start-up din San Francisco, a lansat în martie o nouă versiune a ChatGPT, peste 1 000 de lideri din domeniul tehnologiei și cercetători au semnat o scrisoare deschisă în care au cerut un moratoriu de șase luni asupra dezvoltării de noi sisteme, deoarece tehnologiile de inteligență artificială prezintă „riscuri profunde pentru societate și umanitate”.

Câteva zile mai târziu, 19 actuali și foști lideri ai Asociației pentru Progresul Inteligenței Artificiale, o societate academică cu o vechime de 40 de ani, au publicat propria scrisoare de avertizare cu privire la riscurile I.A. Din acest grup făcea parte Eric Horvitz, director științific la Microsoft, care a implementat tehnologia OpenAI într-o gamă largă de produse, inclusiv în motorul de căutare Bing.

Dr. Hinton nu a semnat niciuna dintre aceste scrisori și a declarat că nu a vrut să critice public Google sau alte companii până când nu își va părăsi locul de muncă. Luna trecută, el a anunțat compania că demisionează.