Principală  —  Ştiri  —  Diverse   —   Mai mulţi morţi în SUA,…

Mai mulţi morţi în SUA, din cauza unui val de căldură. Record istoric la Las Vegas de 48,9°C. 52°C în Valea Morţii

Imagine simbol

Alerte de caniculă vizează peste 160 de milioane de persoane în Statele Unite, afectate de un val de căldură extremă, care a antrenat temperaturi-record şi s-a soldat cu mai mulţi morţi în vestul ţării în ultimele zile, relatează G4Media citând presa internațională.

Temperaturi anormal de mari se înregistrează în estul şi sudul Statelor Unite, însă cădura este cea mai brutală în vest.

În Nevada, la Las Vegas s-a înregistrat duminică cea mai mare temperatură din istorie, de 48,9°C.

Acest tip de temperatură sufocantă urmează să se menţină în Vestul american toată săptămâna, potrivit servicilor meteorologice americane NWS.

Mai multe morţi din cauza căldurii au fost semnalate în întreaga regiune.

Un motociclist a murit sâmbătă în timpul unei expediţii în Valea Morţii, unde mercurul a depăşit 52°C în acea zi.

Unul dintre camarazii săi, care făcea parte din acelaşi grup, a fost spitalizat, potrivit reprezentanţilor acestui Parc Naţional – cunoscut drept unul dintre cele mai calde locuri din lume.

În Oregon, cel puţin patru morţi cauzate probabil de căldură au fost înregistrate începând de vineri, potrivit presei locale. În această regiune din nord-vest, de obicei mai temperată, oraşul Salem a înregistrat luni 40°C.

În California, Arizona sau Idaho, zeci de oraşe au stabilit în ultimele zile recorduri de temepratură absolută sau sezonieră.

”Este vorba despre un val de căldură-record”, rezuma într-o conferinţă de presă online, în weekend, un climatolog de la Universitatea California de la Los Angeles (UCLA) Daniel Swain.

În California, unii locuitori suferă ”nu doar ziua cea mai caldă pe care au trăit-o vreodată, ci şi ziua cea mai caldă pe  care părinţii sau bunicii lor au trăit-o vreodată”, a adăugat el.

Temperaturile le fac deosebit de grea sarcina pompierilor, în contextul în care mai multe incendii sunt în curs în „Golden State”.

În regiunea Santa Barbara, „Lake Fire” a devastat aproape 11.000 de hectare şi a declanşat evacuări. Acest incendiu ameninţă de-acum Ranch-ul Neverland care i-a aparţinut mult timp lui Michael Jackson.

Valuri de căldură repetate sunt un marker al încălzirii globale legată de modificările climatice cauzate de dependenţa omenirii de energiile fosile, potrivit oamenilor de ştiinţă.