Principală  —  Ştiri  —  Diverse   —   „M-au șantajat că am fost…

„M-au șantajat că am fost la prostituate.” Detalii din dosarul mitei de 200 de mii de euro pentru procurorii Evghenii Tifoi și Roman Clim  

Cercetarea dosarului în care procurorii Evghenii Tifoi și Roman Clim sunt acuzați de corupere pasivă în proporții deosebit de mari a continuat la 3 iulie curent cu etapa audierii inculpaților. 

Primul care a depus mărturii, Evghenii Tifoi, a menționat că acesta este un dosar fabricat, cu scopul de clasare a cauzei penale pe care o gestiona în calitate de procuror, în care frații Brașoveanu, reclamanți în acest dosar penal, erau învinuiți de evaziune fiscală. Aceasta s-ar fi întâmplat, potrivit lui Tifoi, pentru că nu a cedat „presiunilor și amenințărilor” venite din partea fraților Brașoveanu, care i-au amintit de mai multe ori că „eu am influență în tot orașul”, „te voi scoate, băiețele, de pe dosar!”, pentru că „nu doreau să-și piardă afacerea”.

De cealaltă parte, solicitat de Ziarul de Gardă, Oleg Brașoveanu, prezent în instanță, a catalogat acuzațiile aduse de Tifoi drept „povești”. A recunoscut însă că a dat mită, doar că și-a motivat gestul în alt mod decât în fața instanței – „e ceva mai personal, nu e vorba despre faptul că mi-aș fi putut pierde afacerea. M-au șantajat că am fost la prostituate.”

Miercuri, 3 iulie curent, în cadrul Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani a continuat examinarea dosarului în care procurorii Roman Clim și Evghenii Tifoi, suspendați din funcție, sunt cercetați pentru corupere pasivă în proporții deosebit de mari. 

În cadrul primei ședințe la etapa de audiere a inculpaților, procurorul Evghenii Tifoi, suspendat din funcție, a mărturisit că nu-și recunoaște vina incriminată, punctând că „nu am comis faptele de care sunt învinuit. Nu am primit mijloace bănești.”

Tifoi a declarat că nu a purtat niciodată discuții cu frații Brașoveanu – Oleg și Anatolie – despre bani și că nici nu a primit oferte din partea acestora. În schimb, îi acuză pe aceștia de intimidări și amenințări, care, potrivit lui, s-au soldat cu dosarul în care este vizat, acesta fiind „un dosar fabricat”. 

„Mi-au spus: «Băiețele, vei vedea ce probleme o să ai, cuvântul meu nimeni nu-l îndoaie» și mi-au fabricat dosarul”

„Nu am avut discuții cu frații Brașoveanu despre pretenții financiare. Atunci când am efectuat percheziții în dosarul de evaziune fiscală pe care-l anchetam și în care erau vizați aceștia, mi-au spus că nimeni nu va face percheziții la ei și că eu voi avea probleme dacă nu mă opresc”, a declarat Tifoi în fața instanței.  

În cadrul audierii, Tifoi a adăugat că Oleg Brașoveanu a încercat de mai multe ori să-l intimideze, întrebându-l: „Tu nu știi cine sunt eu? Eu am influență în tot orașul” și venind cu amenințarea: „Te voi scoate, băiețele, de pe dosar!”

Procurorul suspendat a adăugat că, „drept consecință a faptului că nu a cedat presiunilor și amenințărilor, mi-au spus: «Băiețele, vei vedea ce probleme o să ai, cuvântul meu nimeni nu-l îndoaie» și mi-au fabricat dosarul,  întrucât „scopul a fost de clasare a dosarului în care frații Brașoveanu erau învinuiți de evaziune fiscală.”

Evghenii Tifoi

Schimb de acuzații de șantaj

Prezent în istanță, Oleg Brașoveanu a declarat pentru ZdG că toate mărturiile și acuzațiile de șantaj care i-au fost aduse de procurorul suspendat Tifoi sunt niște „prostii”, întrebându-se ironic: Cui îi trebuie Tifoi?

Întrebat dacă mita pe care susține că a oferit-o a fost pentru a asigura clasarea dosarului în care era cercetat pentru evaziune fiscală, Brașoveanu a declarat că motivul este unul personal și nu avea legătură cu acel dosar. „M-au șantajat. Am fost la prostituate.” 

Oleg Brașoveanu

În replică, Tifoi a menționat pentru ZdG că nu ar fi avut de unde cunoaște asemenea detalii personale, ba mai mult, în instanță, când a fost audiat, „Oleg Brașoveanu a spus că mi-ar fi oferit acea sumă de bani pentru a rezolva problemele cu dosarul.”

Fiind întrebat de ZdG de ce nu a raportat aceste presiuni și amenințări la care era supus, Tifoi a menționat că „nu am luat în serios aceste amenințări și nu am crezut că vor fi puse în aplicare. Eu aveam amenințări în fiecare zi, nu puteam să le raportez pe toate.” 

Urmărirea penală a durat trei ani

Roman Clim și Evghenii Tifoi au fost reținuți în anul 2018, împreună cu un ofițer superior de urmărire penală de la Inspectoratul de Poliţie Ciocana, un ofițer de investigaţii din cadrul Direcţiei nr. 3 a Inspectoratului Național de Investigații al IGP și un șef-adjunct de direcție din cadrul INI.

Potrivit probatoriului, pe parcursul anului 2017, inculpații ar fi primit de la gestionarii unei firme 70 de mii de euro și 6 mii de dolari SUA, după ce, inițial, ar fi estorcat 200 de mii de euro. Pentru această sumă, procurorii şi polițiștii urmau să-i elibereze din arest, să le înceteze dosarul de „evaziune fiscală” şi să-i scoată pe cei trei afacerişti de sub urmărire penală.

În anul 2018, la demersul Procurorului General, Consiliul Superior al Procurorilor i-a suspendat pe cei doi procurori din funcție până la adoptarea definitivă a hotărârii pe dosarul în care sunt vizați.

Dacă vor fi recunoscuți vinovaţi de comiterea coruperii pasive în proporţii deosebit de mari, învinuiţii riscă de la 7 până la 15 ani de închisoare, cu amendă de cel mult 500 de mii de lei și cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani.

În aprilie 2021, cauza penală de învinuire a celor doi procurori, ambii fiind acuzați de corupere pasivă săvârșită în proporții deosebit de mari, a fost expediată în instanța de judecată.