Principală  —  Ştiri  —  Diverse   —   LIVE/ Summitul Internațional al Primarilor…

LIVE Summitul Internațional al Primarilor 2024: Reconstrucția orașelor este echivalentă cu reconstrucția societății

Sursa foto: FIA/FB

A cincea ediție a Summitului Internațional al Primarilor 2024 se desfășoară joi, 11 aprilie, la Dănceni, R. Moldova. Evenimentul reunește primari din mai multe țări, comunitatea de afaceri, reprezentanți ai organizațiilor internaționale și societatea civilă pentru a discuta despre soluții, inovații, bune practici și poveștile de succes din varii domenii ale orașelor.

În cadrul evenimentului, primarii din R. Moldova, România și Ucraina își prezintă soluțiile inovatoare pentru a aborda provocările locale specifice prin colaborare și creativitate. Subiectele panelurilor de discuții sunt axate pe Inovații și transformare digitală în administrația publică; Membri ai UE – eforturi regionale, orașe din statele membre UE prezintă modul în care programele și fondurile UE le-au ajutat să se schimbe și să se modernizeze, iar un reprezentant al UE vorbește despre posibilele programe existente. Un panel de discuții este rezervat reconstrucției Ucrainei.

În cadrul evenimentului are loc și Expoziția de Soluții Inovatoare.

Potrivit organizatorilor, tema generală a Summitului este centrată pe înțelegerea faptului că reconstrucția orașelor este echivalentă cu reconstrucția societății. Prin urmare, acest Summit se va axa pe subiecte vitale, cum ar fi revitalizarea orașelor, cum să le facem atractive pentru capitalul uman, dezvoltarea profilurilor economice, siguranța și asigurarea creșterii economice și introducerea soluțiilor inovatoare pentru a consolida o abordare centrată pe om a dezvoltării orașului.

Summitul Internațional al Primarilor (SIM) a fost lansat în 2016 în Ucraina ca platformă de schimb de cunoștințe pentru liderii din administrația locală și a devenit „mai mult decât o conferință” – un loc în care se nasc proiecte și parteneriate, susțin organizatorii.

Cel de-al 5-lea Summit Internațional al Primarilor se desfășoară în Moldova cu suportul președintei R. Moldova, Maia Sandu.

„Pe parcursul acestei călătorii provocatoare, Ucraina și Moldova s-au apropiat de familia europeană din care fac parte, recunoscând că cooperarea la nivel local este esențială pentru consolidarea securității regionale și a eforturilor de dezvoltare”.

Potrivit informațiilor de pe pe pagina oficială a evenimentului, Summitul întrunește anual primari remarcabili din întreaga lume, comunitatea de afaceri, reprezentanți ai organizațiilor internaționale și ai societății civile pentru a discuta despre soluții, inovații, bune practici și istorii de succes ale orașelor în diverse sfere. Summitul este organizat de Fondul Western NIS Enterprise. În Ucraina, a beneficiat de susținerea Prim-Ministrului Ucrainei. La Summitul Internațional al Primarilor au participat primari și experți din SUA, Canada, Țările de Jos, Marea Britanie, Emiratele Arabe Unite, Albania, Lituania, Suedia, Polonia și Germania.

Formatul Summitului le permite participanților să obțină cunoștințe și să construiască o rețea internațională de lideri mondiali notabili ai transformării urbane, să participe la sesiuni profesionale de tip contacte-fulger, să testeze diverse soluții chiar la fața locului, să semneze memorandumuri și să lanseze proiecte speciale.

„În această lume volatilă, influențată de pandemie, războaie și crize politice și economice globale, primarii se află în prima linie a deciziilor urgente și necesare, încercând să-și coordoneze activitatea cu guvernul central, să creeze parteneriate cu medul de afaceri, să se implice și să convingă comunitatea.

Începând cu 24 februarie 2022, liderii orașelor ucrainene se confruntă cu o nouă provocare critică de protejare a comunităților lor de brutalitatea agresorului rus. Orașe precum Mariupol au fost totalmente devastate, Harkiv și Mykolaiv se confruntă cu atacuri neîncetate, iar Cernihiv, Irpin și Bucea au suferit distrugeri devastatoare. Inamicul țintește infrastructura civilă vitală – spitale, școli, grădinițe, drumuri, poduri, noduri de cale ferată și gări. Securitatea a devenit o provocare primordială pentru orașele ucrainene din întreaga țară. În regiunile de vest, comunitățile oferă cu sârguință locuri de refugiu persoanelor strămutate intern (PSI) și companiilor relocate într-o perioadă incertă. Este remarcabil faptul că cooperarea internațională între comunități a atins niveluri fără precedent, încurajând unitatea în vederea dezvoltării democratice, sigure și inovatoare”, este mesajul de pe pe pagina oficială a evenimentului.