Principală  —  Ştiri  —  Diverse   —   JO2024: Președintele Federației de Lupte…

JO2024: Președintele Federației de Lupte cere ajutor în lupta cu Comitetul Național Olimpic și Sportiv, pe care îl numește „bandă”. Reacția lui Nicolae Juravschi

Colaj: Ivan Gheorghiu și Nicolae Juravschi. Sursă: ZdG

Președintele Federației de Lupte, Ivan Gheorghiu, spune că „din lipsă de bani, la Jocurile Olimpice de la Paris, luptătorii noștri vor fi obligați să aibă un singur antrenor la doi sportivi”. Mai mult, acesta solicită „ajutor în lupta cu Comitetul Național Olimpic și Sportiv (CNOS)”, pe care îl numește „bandă”. Totodată, potrivit șefului Federației, președintele CNOS, Nicolae Juravschi, este „cancerul sportului moldovenesc”. Ziarul de Gardă a discutat cu Nicolae Juravschi.

La 15 mai, președintele Federației de Lupte, Ivan Gheorghiu, fost secretar de stat al Ministerului Educației și Cercetării (MEC), a publicat pe rețelele sale de socializare o „postare de interes național”. Acesta relatează că CNOS a informat Federația pe care o conduce, că din lipsă de bani, la Jocurile Olimpice de la Paris din vara anului 2024, luptătorii calificați să reprezinte R. Moldova „vor fi obligați să aibă un singur antrenor pentru doi sportivi”. „Asta în timp ce normal era ca fiecare sportiv să aibă câte doi antrenori sau cel puțin unul”, a punctat Gheorghiu.

La noi, la moldoveni, invidia și mârșăvenia nu au limite! Comitetul Național Olimpic și Sportiv, condus de cancerul sportului moldovenesc Nicolae Juravschi, a decis că țara noastră NU merită să fie proslăvită. Juravschi a decis că Națiunea noastră trebuie să fie reprezentată doar de  «legionarii» străini, naturalizați de el în scopuri personale.

(…) Eu nu am cuvinte pentru a descrie ceea ce simt acum. (…)Este o premieră absolută când Moldova va avea trei campioni mondiali la Olimpiadă, cu șanse mari pentru Aur Olimpic. Dar Juravschi are interesele lui personale. Nu cumva cineva să-l depășească… Cum? Cum acceptăm ca acest individ corupt să reprezinte țara noastră la nivel mondial?

Interesul Național Nu înseamnă nimic pentru Juravschi și banda lui de la CNOS. Sportul pentru ei este doar o modalitate de îmbogățire personală. Au vândut lotul de pământ din centrul capitalei pe bani mărunți, au cheltuit milioane – banii statului – fără să fie trași la răspundere. Iar acum își bat joc de munca celor mai mari sportivi ai neamului nostru!”, a scris Ivan Gheorghiu (ZdG a păstrat ortografia textului, n. red).

Contactat de ZdG, președintele CNOS, Nicolae Juravschi, negat acuzațiile lui Ivan Gheorghiu: „Nu este corect, absolut!”. Totodată, acesta a refuzat să comenteze declarațiile lui Gheorghiu: „Dumnezeu cu el”, însă a dezvăluit motivul pentru care, potrivit lui, Gheorghiu „îl atrage în scandal”.

Este Comitetul organizatoric și un regulament, cu cât mai mulți sportivi sunt, cu atât mai mulți oficiali, dar noi nici echipa încă nu am format-o, încă merg calificările (la Jocurile Olimpice, n. red.). Încearcă să ne atragă în conflicte, în discuții. Nu este astăzi actuală întrebarea dată. Nici nu s-a abordat problema cine se duce și cum.

Noi am făcut «long list» așa-numit, pentru toate federațiile, și am pus toți antrenorii pe care i-au propus. El (Ivan Gheorghiu, n. red.) vrea să ne atragă pur și simplu în scandal. Am făcut câteva seminare de informare cu federațiile, ei au ignorat. Am avut conferință de presă astăzi, ei din nou nu au venit. Scriu, vă dau vouă de lucru, fac zâzanie, știți cum… Pe Facebook poate spune ce o vrea. Noi avem de muncă mult, trebuie să pregătim echipa și vom anunța despre toate într-o conferință ulterioară.

Declarațiile lui îi aparțin. Dumnezeu cu el. Un om civilizat asemenea lucruri nu făcea. El are altă viziune și alte intenții, vrea tare la Comitet și asta-i toată buba.”, a punctat președintele CNOS, Nicolae Juravschi, pentru ZdG.

Nicolae Juravschi a fost reales președinte al CNOS în 2021, funcție pe care o deține martie 2001. La alegerile pentru șefia CNOS, contracandidatul lui Juravschi a fost Gheorghiu. Nicolae Juravschi este și fost deputat. La rândul său, Ivan Gheorghiu a deținut funcții în Ministerul Educației și Cercetării și Ministerul Afacerilor Interne. Ambii au fost în atenția Autorității Naționale de Integritate (ANI).

ZdG a scris anterior că Ivan Gheorghiu și familia sa dețin peste două milioane de lei – avere cu caracter nejustificat.

La rândul său, Juravschi, aflându-se în calitate de deputat și-a continuat atribuțiile funcției de președinte în cadrul Comitetului Național Olimpic și Sportiv din Republica Moldova (CNOS), potrivit unui control ANI, care a constatat că ar fi încălcat regimul juridic al incompatibilităților.

Deocamdată, Republica Moldova are 13 sportivi calificați la Jocurile Olimpice de la Paris: Anastasia Nichita, Irina Rîngaci, Victor Ciobanu, Valentin Petic și Mariana Draguțan (lupte), Serghei Tarnovschi, Daniela Cociu, Maria Olărașu (canoe), Dan Olaru (tir cu arcul), Alisa Glinka (echitație), Anna Dulce (tir), Marin Robu (haltere), Zalina Marghieva.

Conform unei Hotărâri de Guvern, sportivii care se vor clasa pe locurile I-VIII vor beneficia de premii după cum urmează:

  • medalia de aur – 3 000 000 de lei;
  • medalia de argint – 2 600 000 de lei;
  • medalia de bronz – 2 000 000 de lei;
  • locul IV – 600 000 de lei;
  • locul V – 600 000 de lei;
  • locul VI – 400 000 de lei;
  • locul VII – 300 000 de lei;
  • locul VIII – 200 000 de lei.