Istoria unei vinării sau „Cricova – destinul meu”
În pivniţele de zeci de metri adâncime de la Cricova se păstrează nu doar vinul, ci şi istoria. Istoria vinificaţiei moldoveneşti, legendele nespuse ale beciurilor subterane şi poveştile mai multor generaţii de vinificatori au încăput între coperţile unei cărţi. Valentin Bodiul, aflat la conducerea Combinatului de Vinuri de 29 de ani, a lansat cartea „Cricova – destinul meu”.
Publicaţia este o sinteză a evenimentelor şi oamenilor care au scris istoria vinăriei şi au muncit pentru ca brandul să fie recunoscut peste hotarele ţării.
Destin şi licoare bahică
Valentin Bodiul activează de aproape jumătate de veac în domeniul vitivinicol, iar de 29 de ani este director al Combinatului „Cricova”. În acest timp, vinurile din beciurile subterane au devenit cel mai valoros şi mai scump brand al R. Moldova pe plan internaţional. Valentin Bodiul a reflectat în cartea sa acest drum al dezvoltării şi muncii.
„Sper ca această carte să fie un martor al epocii – o epocă a marilor schimbări şi aspiraţii, a speranţelor. Publicarea acestei cărţi este o încercare de a atrage atenţia societăţii, dar şi a guvernanţilor asupra problemelor cu care se confruntă ramura vitivinicolă. Sunt convins că anume în această ramură se poate şi trebuie să se creeze valoare adăugată, să fie implicaţi o mulţime de oameni”, spune autorul Valentin Bodiul.
Autorul şi vinificatorul a lansat acest volum la zeci de metri adâncime, în orăşelul subteran, drept omagiu şi recunoştinţă faţă de toţi acei care au scris şi scriu istoria de succes a combinatului.
„Combinatul de vinuri „Cricova” este cartea de vizită a R. Moldova, un complex cultural-peisagistic unic, exponentul dezvoltării social-economice şi spirituale a ţării, cel care păstrează experienţa şi tradiţiile în domeniul viticol şi de producere a vinului, lider la capitolul implementare în producţie a realizărilor mondiale în acest domeniu”, menţionează Boris Găină, membru titular al Academiei de Ştiinţe.
Pentru aceste merite, Valentin Bodiul a primit o distincţie din partea Academiei de Ştiinţe a Moldovei. Gheorghe Duca, preşedintele AŞM, i-a oferit medalia „Dimitrie Cantemir” pentru activitatea sa ştiinţifică în domeniu. Duca a menţionat că doctorul în economie Valentin Bodiul ar putea candida la titlul de doctor habilitat.
Prima monografie despre Cricova
În cinematograful subteran, unde a fost lansat volumul şi proiectat un film despre combinat, au ţinut discursuri foşti directori ai întreprinderii, oameni de cultură şi ştiinţă, politicieni şi persoane din conducerea ţării.
Mircea Snegur, primul preşedinte al R. Moldova, a relevat valoarea istorică a publicaţiei: „Cartea este şi martor ocular al evenimentelor care s-au petrecut pe parcursul a circa 50 de ani din istoria modernă a ţării. Perioadă care a inclus în sine trecerea de la o formaţie economico-socială la alta, preţul, tributul pe care îl plăteşte societatea în acest context. Incontestabil este că autorul şi-a expus viziunile ca om al cetăţii, adică al R. Moldova, cu o poziţie civică fermă, fie chiar şi uneori subiectivă. Din particularităţile cărţii, eu aş menţiona aspectul istoric al fondării şi dezvoltării combinatului, enumerarea ctitorilor, dar şi vremurile grele, încercările prin care i-a fost hărăzit să treacă acestui minunat colectiv”.
Petru Lucinschi, al doilea preşedinte al R. Moldova, a afirmat că biografia sa are o mulţime de tangenţe cu acest combinat. „O mare parte a biografiei mele este legată de acest combinat. Anul acesta se împlinesc 50 de ani de când am venit prima dată la Cricova. De când ţin minte eu, orice personalitate marcantă care venea în Moldova era adusă să viziteze Cricova. Combinatul nu este doar un centru de producere a vinului, ci este centrul de cultură a vinului, acest titlu meritându-l pe bună dreptate”, a menţionat Petru Lucinschi.
Cartea conţine detalii impresionante, precum adevărul despre colecţia lui Goering şi vizita lui Gagarin, ne dezvăluie cum a început istoria combinatului cu 11 angajaţi, dar şi alte secrete ale acestuia. Volumul „Cricova – destinul meu” a ieşit de sub tipar la Editura Litera, fiind editat într-un tiraj de 2.000 de exemplare, în două limbi, română şi rusă. În curând, acesta va fi disponibil în librării şi în magazinele de firmă Cricova. Autorul primei monografii autobiografice a combinatului de la Cricova, Valentin Bodiul, a fost îndemnat de mediul academic să traducă lucrarea în limba engleză.