GASTRONOMIE Sparanghel alb servit cu maioneză vegană de mazăre și leuștean, ornat cu muguri de pin, flori de leurdă, fistic și semințe de ceapă
![](https://www.zdg.md/wp-content/uploads/2022/05/poza-cu-mancare-sparangel.jpg)
Acum e vremea când leurda dă în floare, pinii înmuguresc, leușteanul e tot mai falnic, iar sparanghelul mai suculent și plin de savoare. De aceea, ne-am propus să vă împărtășim o compoziție culinară cu aceste ingrediente puse la un loc. Ne-a reușit o mâncare vegană, așadar profitați de ea dacă, mai ales, țineți post, regim alimentar, sau dacă sunteți vegani, dar, mai cu seamă, dacă doriți ceva neobișnuit.
Rețeta pentru 4 porții
Ingrediente:
- 0,5 kg de sparanghel (circa 3-4 tuburi per porție)
- 1 lingură de fistic toastat (sau alte nuci, după preferință)
- 200 g de maioneză vegană de mazăre şi leuștean*
- flori de leurdă
- un mănunchi de muguri de pin
- niște semințe de ceapă (alternativ, semințe toastate de susan negru)
*rețeta de maioneză vegană de mazăre verde și leurdă:
- 200 gr mazăre verde (proaspătă, dar e ok și cea înghețată, nu și cea din conservă)
- o steblă de leuștean
- 50 g de ulei de olive extra virgin
- sare și piper după gust
NB: noi am adăugat şi nişte sare afumată.
Metoda de preparare a maionezei:
- Am clocotit apă (aproximativ o jumătate de litru). În apa clocotindă am aruncat mazărea. Am amestecat compoziția cu sare și piper negru după gust, timp de 1-2 minute. Am scurs sucul format, astfel încât să rămână apă doar cât cuprinde mazărea.
- Cât e fierbinte compoziția, am adăugat frunzele de leuștean și am uniformizat compoziția (utilizând un blender manual) până la o consistență păstoasă.
- În timp ce omogenizam cu blenderul compoziția care încă frigea mâna, Valeriu turna uleiul de olive cu o dâră foarte subțire și lent, astfel încât să reușim să încorporăm cu succes cantitatea de ulei. La final, am obținut o emulsie mătăsoasă.
- Am acoperit maioneza cu o folie de plastic, astfel încât să nu se formeze condensare și nici crustă pe suprafață, am pus caserola pe o planșetă mică de lemn (să evite contactul direct cu peretele congelatorului) și l-am băgat imediat la congelator. Aceasta ne-a permis să oprim cât mai curând procesul de gătire, menținând verdele vibrant al compoziției. Am scos compoziția din congelator peste 20-25 de minute.
Cum gătim întregul fel de mâncare:
- Odată maioneza băgată la rece, am pus la fiert suficientă apă pentru aproximativ 12-16 fire de sparanghel.
- Până fierbe apa, spălăm sparanghelul și, pentru simetrie, tăiem (nu rupem) partea de jos a tuburilor, care e prea lemnoasă.
- Am pus florile de leurdă în apă rece. Am toastat fisticul. Mugurii de pin i-am desfăcut astfel încât să obținem ace separate. Nu am uitat nici de semincioarele de ceapă.
- Am afundat sparanghelul în apa clocotindă, și am setat alarma pentru 1 minut (sau mai puțin, în funcție de grosime). Între timp, am pregătit un vas cu baie de gheaţă.
- După blanșare, am scos sparanghelul imediat din apa fierbinte și l-am plasat în baia de gheață. Astfel, i-am menținut textura crocantă, culoarea vibrantă și, desigur, o cantitate bună din minerale și vitamine aproape intacte.
- Am rumenit sparanghelul cu un blowtorch (foc de bucătărie), dar ca alternativă tradițională poate fi utilizată o tigaie bine încinsă, stropită cu niște ulei, pe care se aruncă sparanghelul șters cu un prosop de bucătărie.
- Am ordonat orizontal sparanghelul pe o paletă încăpătoare și l-am «nins» cu ace de pin, apoi în niște farfurii artizanale am pus câte un quenelle generos de maioneză de mazăre verde și leuștean, nu înainte să o amestecăm vârtos, «readucând-o la viaţă». Lângă quenelle-ul de maioneză am culcat, cu acele la vedere, 3-4 fire de sparanghel per porție. Apoi am ornat cu flori, fistic și semincioare negre, așa cum ne place mai mult, finisând totul cu niște stropi de ulei de olive.
![](https://www.zdg.md/wp-content/uploads/2022/05/DSF3165-740x493.jpg)
![](https://www.zdg.md/wp-content/uploads/2022/05/DSF3193-740x493.jpg)
![](https://www.zdg.md/wp-content/uploads/2022/05/DSF3263-493x740.jpg)
![](https://www.zdg.md/wp-content/uploads/2022/05/DSF3287-493x740.jpg)
![](https://www.zdg.md/wp-content/uploads/2022/05/DSF3314-740x493.jpg)
![](https://www.zdg.md/wp-content/uploads/2022/05/PXL_20220502_102833957-557x740.jpg)
Poftă mare, prieteni!
Pe Valeriu Luța și Victoria Prunici îi găsiți pe Instagram și Facebook, la @thewildstump, dar și pe blogul lor culinar: www.thewildstump.wordpress.com