[Foto-Reportaj] „Născut să câștigi” în R. Moldova
Trofee, istorii de succes, tineri ambițioși și talentați au dat culoare Galei „Născut să câștigi”, care s-a desfășurat pe data de 31 martie curent, la Centrul Republican pentru Copii şi Tineret „ARTICO”.
Proiectul „Născut să câştigi” își propune să-i convingă pe tineri, cu pilde demne de urmat, că şi acasă îşi pot realiza visele, devenind personalităţi de toată admiraţia. Iar după luni de muncă, organizatorii şi-au propus să facă totalul reuşitelor în cadrul unei gale de excepție.
„Urmează-ți Visul” de la acest îndemn a pornit și ideea Turneului Național „Născut să câștigi”. Preț de câteva luni, am străbătut mii de kilometri prin țară și ne-am întâlnit cu sute de tineri. Le-am vorbit despre oportunitățile și șansele existente care i-ar putea ajuta în devenirea lor profesională. Am încercat să le explicăm că trăim într-o perioadă în care avem toate lucrurile la îndemână şi care ne permite să construim ceva solid aici, la noi acasă”, a explicat Ecaterina Covali, autoarea acestui proiect.
„Tânăra generație e cea care va construi și modela viitorul acestei țări”
„Proiectul „Născut să câştigi” are drept scop cultivarea, în rândul tinerilor, a dorinţei de a rămâne în ţară pentru a-şi continua cariera şi a se integra în societate ca cetăţeni cu drepturi depline, contribuind la dezvoltarea economică, socială și culturală a Moldovei”, a explicat Sergiu Scarlat, directorul interimar al Centrului Republican pentru Copii şi Tineret „Artico”.
Organizatorii evenimentului au mers în diferite raioane ale ţării cu pilde demne de urmat și cu ideea că „curajul poate fi contagios”. Tinerii au aflat istoriile de succes ale celor care au reușit să-și construiască o carieră frumoasă în Moldova. Ei au cunoscut tineri valoroși, cu inițiativă, care au avut curajul să-și pună ideile în aplicare și care cu multă ambiție și râvnă și-au atins scopul. „Acești tineri sunt niște exemple, pentru că nu au renunțat la visele lor și au demonstrat că se poate și la noi acasă”, a subliniat Ecaterina Covali.
Arthur Mikhalski, ambasadorul Poloniei la Chișinău, a rămas impresionat de tânăra generație a Moldovei, pentru inițiativa și optimismul de care dau dovadă în fiecare zi. „Tânăra generație e cea care va construi și modela viitorul acestei țări. Fiecare tânăr are dreptul la o educație mai bună, dreptul de a avea aspirații și de a cere de la politicieni să-i ofere niște condiții de viață și de dezvoltare mai bună. Tinerii au dreptul să întrebe, să fie auziți și să participe la organizarea anumitor evenimente care au loc în țară. Visul fiecărui copil trebuie să se realizeze, dar nu să se spulbere în van. Totul e în mâinele tinerii generații, care vine cu idei ingenioase, forță, inspirație, dăruire de sine. Nu trebuie să uităm că succesul poate fi obținut doar atunci când muncești mult și îndeplinești această muncă cu plăcere și inima deschisă”, i-a încurajat pe tineri ambasadorul Poloniei la Chișinău.
În același timp, Ion Donea, șeful direcției Politici de tineret din cadrul Ministerului Tineretului și Sportului, le-a vorbit tinerilor despre oportunități, organizațiile nonguvernamentale pentru tineri și tot ce le oferă direcția Politici de tineret din țara noastră. „Poate R. Moldova nu este țara tuturor posibilităților, dar e țara în care oamenii își modelează visele și încearcă să le realizeze. În țară sunt foarte mulți tineri care au realizat ceva pentru țară, pentru sine, pentru familia și comunitatea lor”, este de părere Ion Donea. Potrivit lui, tinerii sunt prezentul, dar și viitorul țării. Însă, pentru dezvoltarea lor, autoritățile trebuie să le ofere ceva palpabil, care să le arate că nu sunt singuri.
„Am convingerea că putem face multe și în Moldova”
„Oriunde nu m-aș duce păstrez în suflet și la piept stema R. Moldova. Dacă povestea mea a inspirat măcar un tânăr, atunci pot să afirm că e un suuces. M-am întâlnit cu tineri ca să le arăt că putem să facem mai multe lucruri frumoase în țară și pentru țara noastră. E bine să le explicăm tinerilor, în special celor de la sate, că totul e în mâinile noastre”, a spus Ștefan Roșca, tânărul sportiv, care, deși a rămas fără picioare în urma unui accident, nu a cedat și a reușit să obțină performanțe în domeniul sportului și să promoveze R. Moldova în întreaga lume.
De aceeași părere este și Irina Calancea, tânăra care a renunțat să caute oportunități departe de casă și a revenit în Moldova, pentru a face ceva frumos și unic. Tânăra are ambiție sănătoasă, este cunoscută în lumea modei și nu contenește să-și deseneze visele, prin pantofii personalizați, care sunt inspirați de dragostea de țară. „În urmă cu trei ani am revenit în Moldova, aducând cu mine ideea de a confecționa încălțăminte personalizată, ținând cont de dorințele clienților. Mica afacere mi-a reușit, pentru că nu a fost nicio clipă în care să renunț de la visele mele. Am vorbit cu peste trei sute de copii și le-am explicat că vor reuși dacă vor fi sârguincioși și vor înțelege că puterea fiecărui tânăr este ambiția, cunoștințele și curajul”, a declarat tânărul designer.
„Activismul civic, în ultimii ani, scade, de aceea trebuie să-i motivăm pe tineri să fie mai activi, mai îndrăzneți. Mereu m-am implicat în acțiuni la care participau tinerii. Eram activ și dornic să fac lucruri interesante. Am convingerea că putem face multe și în Moldova, așa cum se întâmplă și-n alte țări civilizate ale lumii”, este de părere Sandu Coica, tânărul implicat într-o serie de proiecte cu și pentru tineri.
Pe lângă înmânarea trofeelor și prezentarea istoriilor de succes, cei prezenți au avut parte de momente frumoase alături de copii din cadrul studioului Folcloric „Iedera”, odrăslit de surorile Osoianu.
Text & Foto: Tatiana BEGHIU