Principală  —  Ştiri  —  Diverse   —   FOTO/ Investiții europene de 1,5…

FOTO Investiții europene de 1,5 milioane de euro în regiunile Ungheni și Cahul

Foto: EU4Moldova

Patru proiecte ale anteprenorilor și autorităților locale din regiunile Cahul și Ungheni, selectate printr-o competiție, au primit suport financiar în valoare de 1,5 milioane de euro prin intermediul programului „EU4Moldova: Regiuni-cheie”, implementat de PNUD și UNICEF.

Potrivit reprezentanților Uniunii Europene în R. Moldova, la Sculeni va fi înființat un centru tehnologic pentru inovare și producție, iar la Ungheni va fi renovat un hub industrial. La Cahul va fi construită o piață agroalimentară regională, iar centrul local de dezvoltare a afacerilor din satul Crihana Veche va beneficia, de asemenea, de lucrări de amenajare și de îmbunătățire a accesului rutier.

Astăzi, sărbătorim încă o etapă importantă în parcursul programului – acordarea a patru certificate, în valoare totală de 1,5 milioane de euro. Proiectele selectate pentru a fi finanțate de UE vor spori și mai mult dezvoltarea regiunilor Cahul și Ungheni și vor îmbunătăți viața cetățenilor prin acces la servicii calitative, infrastructură modernă și mai multe locuri de muncă”, a declarat Jānis Mažeiks, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova în timpul ceremoniei de înmânare a certificatelor de suport financiar, desfășurată pe 24 ianuarie 2024.

Reprezentanta rezidentă a PNUD Moldova, Daniela Gasparikova a adăugat că, prin implementare proiectelor, „autoritățile publice locale din regiunea Ungheni și Cahul vor beneficia de creșterea veniturilor locale, care vor fi utilizate pentru dezvoltarea infrastructurii și serviciilor locale”.

Această inițiativă își propune să susțină dezvoltarea economică și să creeze noi locuri de muncă în Crihana Veche. Sperăm ca acest centru de afaceri să găzduiască afaceri și startup-uri mai competitive, lansate în special de femei antreprenoare, tineri”, a declarat Igor Miclauș, primarul localității Crihana Veche.

Fiecare dintre cele patru inițiative au beneficiat de certificate în valoare de 200 de mii și 550 de mii de euro.

Centrul Tehnologic pentru Inovare și Producere pe care îl vom înființa va fi specializat în producția de microelectronice exclusiv pe bază de surse regenerabile de energie. Așadar, punem Sculeni pe harta comunităților cu potențial de creștere. Sperăm, cât mai mulți localnici să obțină locuri de muncă în acest nou Centru”, a declarat Olga Oncea, Directoarea Administrativă a companiei care își propune să creeze Centrul.