Principală  —  Ştiri  —  Diverse   —   FOTO/ Ajun de Bobotează pe…

FOTO Ajun de Bobotează pe stil vechi: Creștinii ortodocși țin post-negru și merg la biserică pentru a lua agheasmă

Sursă foto: ZdG

Credincioşii ortodocşi de stil vechi sărbătoresc astăzi, 18 ianuarie, Ajunul Bobotezei. În biserici se țin slujbe, se sfinţesc apele, iar enoriașii merg la biserică pentru a lua agheasmă. La Catedrala Mitropolitană „Nașterea Domnului” din Chișinău se sfinţeşte apa cu care preoţii botează apoi casele creştinilor, cântând troparul Botezului.

Ceremonia religioasă la La Catedrala Mitropolitană „Nașterea Domnului” este ținută de Mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldove, Înalt Prea Sfințitul (ÎPS) Vladimir.

Sursă foto: ZdG

În Biserica Ortodoxă, această sărbătoare reaminteşte de botezul Mântuitorului Iisus Hristos în apa râului Iordan de către Sfântul Prooroc Ioan, la vârsta de 30 de ani, înainte de a-şi începe predica şi minunile.

În ajunul Bobotezei se ţine post negru, nu se mănâncă şi nu se bea nimic. Se zice că dacă în această zi ninge sau e ger, recolta va fi bogată.

Mâine, pe 19 ianuarie, de Bobotează se săvârşeşte slujba de sfinţire a apelor, cunoscută ca Agheasmă Mare.

Slujba de sfințire a apei se poate săvârși de trei ori: la finalul Sfintei Liturghii din ajunul sărbătorii, după terminarea slujbei în dimneața Bobotezei și după săvârșirea Liturghii din ziua sărbătorii Epifaniei. Boboteaza mai este numită şi Epifania, pentru că Botezul a fost însoţit de manifestarea miraculoasă a Sfintei Treimi, iar Duhul Sfânt s-a coborât peste Iisus în chip de porumbel.

Sursă foto: ZdG