Principală  —  Ştiri  —  Diverse   —   Filmul documentar „Navalny”, care spune…

Filmul documentar „Navalny”, care spune povestea otrăvirii opozantului rus, va fi proiectat la Chișinău

Sursa: Ministerul Culturii

La Chișinău va fi proiectat filmul documentar „Navalny”, la două săptămâni de la moartea opozantului rus Alexei Navalnîi. Anunțul a fost făcut de Ministerul Culturii, care a menționat că politicianul va rămâne, pentru zeci de ani înainte, „simbolul curajului și al libertății în Rusia și întreaga lume – fapt pentru care a plătit cu propria viață”.

Intrarea la proiecția filmului documentar, care va avea loc la cinematograful Odeon din centrul capitalei în seara zilei de joi, 29 februarie, la ora 18:00, este liberă, iar pelicula regizată de canadianul Daniel Roher va fi difuzată în limba engleză.

„Filmul spune povestea otrăvirii lui Aleksei Navalnîi, în vara anului 2020, a investigării acestei crime și a procesului de tratament și de recuperare a politicianului.

Evenimentul este dedicat memoriei lui Aleksei Navalnîi, un luptător neînfricat pentru democrație și dreptate, un combatant ardent contra corupției și tiraniei, ucis în Gulagul zilelor de azi din Rusia.

Veniți, să cunoaștem împreună un adevărat erou al zilelor noastre și să reflectăm asupra importanței democrației și libertății”, notează Ministerul Culturii.

Filmul „Navalny”, apărut în 2022, despre otrăvirea care aproape l-a ucis pe Alexei Navalny și despre detenția acestuia la întoarcerea sa la Moscova în 2021, a câștigat în martie 2023 premiul Oscar pentru cel mai bun film documentar.

Kira Iarmîș, purtătoarea de cuvânt a fostului opozant rus Alexei Navalnîi, a anunțat marți, 27 februarie, că majoritatea agențiilor funerare „private sau publice” refuză să ofere servicii atunci când aud numele de familie „Navalnîi” și că administratorii unor localuri, unde ar putea fi organizată o ceremonie de adio pentru cel mai vehement critic al lui Putin din ultimul deceniu, spun că nu sunt disponibili.

Femeia afirmă că prestatorilor de servicii funerare li s-a interzis să lucreze cu apropiații lui Navalnîi.

„Încă de ieri (luni, 26 februarie, n.red.) căutăm un loc unde să organizăm un eveniment de rămas bun pentru Alexei. Am sunat la majoritatea agențiilor funerare private sau publice, la locații comerciale. Unii dintre ei spun că locul este complet rezervat. Alții refuză atunci când menționăm numele de familie „Navalnîi”. Într-un loc, ni s-a spus că agențiilor funerare li s-a interzis să lucreze cu noi. După o zi de căutări, încă nu am găsit sala unde vom organiza un eveniment de adio”, a declarat Kira Iarmîș într-o postare pe platforma X, fost Twitter.

Moartea lui Alexei Navalnîi

Cel mai vehement critic al lui Putin din ultimul deceniu, Alexei Navalnîi, a murit pe 16 februarie 2024, în închisoare, la vârsta de 47 de ani. În anunțul Serviciului Federal al Penitenciarelor se spunea că lui Navalnîi i s-a făcut rău după o plimbare și și-a pierdut cunoștința, cauza preliminară asupra căreia insistă autoritățile ruse fiind o tromboză. Prietenii lui Navalnîi și liderii internaționali au condamnat modul în care a decedat politicianul, acuzând autoritățile ruse că se fac vinovate de moartea acestuia.

Iulia Navalnîi, soția opozantului rus, a făcut apel la comunitatea internațională să se unească împotriva președintelui rus Vladimir Putin și a regimului său. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că nu deține informații cu privire la cauza morții lui Navalnîi: „Este de competența medicilor să afle”. 

Trupul neînsuflețit al opozantului s-a aflat la Spitalul Clinic Raional Salekhard, pe acesta fiind identificate vânătăi. Mamei lui Alexei Navalnîi, Liudmila, i-a fost arătat trupul neînsuflețit al fiului său la aproape o săptămână de la decesul acestuia. Femeia a anunțat că anchetatorii ruși plănuiesc să-i îngroape fiul în secret, fără înmormântare, și a declarat că nu este de acord cu acest lucru.

Asociatul lui Navalnîi, Ivan Jdanov, a declarat că forțele de ordine i-au pus trei condiții Liudmilei Navalnaia, după care ar fi gata să ducă trupul fiului ei la Moscova cu o aeronavă specială: să păstreze tăcerea despre înmormântare până în momentul aterizării avionului, să fie însoțită de ofițeri ai Comitetului de Investigații până la înmormântare și să aleagă un anumit cimitir din Moscova, dar să fie de acord ca trupul politicianului să fie păstrat în regiunile Moscova sau Vladimir. Ulterior însă, „în coordonare cu Moscova”, anchetatorii au refuzat să fie de acord cu privire la sălile de despărțire și la biserica pentru slujba de înmormântare și au schimbat termenii,propunându-i mamei lui Navalnîi „să organizeze înmormântarea într-un mod exclusiv familial”. Ulterior, corpul neînsuflețit al lui Alexei Navalnîi a fost predat familiei.