Principală  —  Ştiri  —  Diverse   —   Două sute de mii de…

Două sute de mii de dolari, anunțați de SUA pentru restaurarea sălii funerare din cadrul Cimitirului Evreiesc din capitală

Sursa: mc.gov.md

Ambasada SUA la Chişinău a anunțat un grant în valoare de 200 mii de dolari, prin intermediul U.S. Ambassadors Fund for Cultural Preservation (Fondul Ambasadorilor SUA pentru Conservarea Culturii), în scopul restaurării beit kaddishim (sala funerară) din cadrul Cimitirului Evreiesc din Chișinău, strada Milano.

„Este un exemplu concret de respect al poporului american pentru istoria şi cultura R. Moldova. Aveţi o ţară frumoasă şi bogată în tradiţii, cu un vast patrimoniu cultural, care trebuie protejat şi SUA contribuie în acest sens”, a declarat Ambasadorul SUA în R. Moldova, E.S. Kent D. Logsdon.

În cadrul proiectului, care reprezintă un parteneriat între guvernele Statelor Unite și R. Moldova, se va efectua o cercetare arheologică a sitului, o cercetare istorică și, în cele din urmă, restaurarea casei mortuare. Muzeul de Istorie a Evreilor din Republica Moldova va fi responsabil de proiectul de conservare.  

„Este vorba de un proiect de restaurare, conservare şi salvgardare a patrimoniului comunităţii evreieşti din Moldova. Va fi creat un grup de lucru, cu implicarea comunității evreiești, care va oferi expertiză şi consultanţă. Suntem recunoscători Statelor Unite, ambasadorilor SUA, care aleg să susțină, atât financiar, cât şi moral țara noastră, care au fost şi ne sunt partenerii de încredere în multe proiecte culturale”, a menționat ministrul Culturii, Sergiu Prodan.

În ultimele două decenii, Fondul Ambasadorilor SUA pentru Conservarea Culturii a acordat subvenții de peste 1.5 milioane de dolari pentru finanțarea proiectelor în toată R. Moldova. Aceste granturi au ajutat la înregistrarea formelor tradiționale de muzică și dans moldovenesc, construirea unui centru de vizitatori și conservarea complexului de băi medievale din Orheiul Vechi, conservarea obiectelor de preț din camera Trezoreriei la Muzeul Național de Istorie a Moldovei, conservarea cărților vechi și rare la Biblioteca Națională din Moldova, promovarea folclorului, obiceiurilor și ritualurilor găgăuze, la salvgardarea Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din Căușeni. 

Cimitirul evreiesc este unul din cele mai vechi cimitire din Chișinău. Este un monument istoric de categorie națională, amplasat pe strada Milano, în sectorul Buiucani. Funcționează din anul 1887, cu toate că primele morminte sunt atestate de la începutul secolului al XIX-lea, iar alte surse îi atribuie o vârstă de la 200 până la aproape 300 de ani. Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor a evaluat cimitirul ca fiind într-o stare avansată de degradare.