Principală  —  Ştiri  —  Diverse   —   Două producătoare de cașcavaluri artizanale…

Două producătoare de cașcavaluri artizanale din stânga Nistrului beneficiază de asistență financiară din partea Suediei și PNUD

Sursă: PNUD

Două femei din stânga Nistrului beneficiază de mentorat și echipamente pentru afacerile lor de producere a cașcavalurilor artizanale de până la 4 400 de dolari din partea Suediei în cadrul unui proiect al Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD). Acestea se numără printre cele 120 de câștigătoare a proiectului destinat femeilor cu activitate economică în gospodării casnice, care doreau să dezvolte o afacere prietenoasă mediului și rezilientă la schimbările climatice.

Olga Harcenko a înființat, la Tiraspol, o mini-fabrică de producere a cașcavalurilor artizanale. Pentru a-și dezvolta afacerea, Olga Harcenko a participat la concursul organizat de proiectul PNUD „Comunități rezistente la schimbări climatice prin abilitarea femeilor”, cu asistența financiară a Suediei.

„Producția noastră se bazează pe ideea de a crea un produs viu. În timpul procesului de producție nu folosim substanțe chimice, doar lapte, apă, sare, bacterii lactice și enzime pe bază de plante”, povestește Olga Harcenko. 

Producătoarei i-a fost oferit echipament modern de procesare și formare a brânzeturilor cu o capacitate de 150 de litri, menționează reprezentanții PNUD. Acest lucru a făcut posibilă procesarea de două ori mai rapidă a laptelui decât anterior și sporirea calității produsului finit.

Asistența financiară și mentoratul obținut în cadrul proiectului mi-au permis să-mi realizez visul. Acum pot spune cu încredere că aceasta a fost cea mai bună investiție pentru viitorul familiei„, spune Olga Harcenko.

Olga consideră că ingredientele naturale n„u numai că hrănesc organismul, ci au și un impact pozitiv asupra mediului”. „Mai puține substanțe chimice folosite în alimente înseamnă mai puțină poluare a apei, a solului și a aerului. Aceasta este mica mea contribuție la echilibrul ecologic”, susține producătoarea.

Ludmila Șelencova din satul Crasnogorka din stânga Nistrului, care produce cașcavaluri artizanale din lapte de capră, menționează că datorită asistenței obținute din partea Suediei în cadrul proiectului PNUD are acum echipament modern de producere a cașcavalului, dar și panouri solare pentru alimentarea liniei de producere a brânzeturilor.  

Sustenabilitatea a fost întotdeauna importantă pentru mine. Nu doar ne străduim să satisfacem nevoile clienților noștri, ci și să ne gândim la viitor. Utilizarea panourilor solare și a altor surse de energie regenerabilă ne ajută să respectăm natura și să devenim mai independenți financiar„, punctează producătoarea. 

Acestea sunt două din cele 120 de femei care au obținut mentorat și echipamente de până la 4 400 dolari din partea Suediei în cadrul proiectului PNUD „Comunități rezistente la schimbări climatice prin abilitarea femeilor” pentru a iniția în gospodăriile lor activități economice reziliente la schimbările climatice. Beneficiarele au fost selectate în cadrul a două concursuri publice organizate de proiectul PNUD, la care au participat femei din raioanele Nisporeni, Călărași, Basarabeasca, Leova, Dubăsari, UTA Găgăuzia și regiunea transnistreană.