„Două maluri prinse-n Horă” la Comrat
Pe 24 ianuarie 2015 s-a desfăşurat cel de-al patrulea concert din cadrul proiectului „Două maluri prinse-n Horă”, finanţat de Uniunea Europeană şi PNUD în cadrul Programului „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”. Evenimentul s-a produs în oraşul Comrat, pe scena Casei de Cultură, unde au evoluat trei ansambluri de dansuri populare: „Veselia” din Chişinău, „Duz Ava” din Comrat şi „Rodoliubie” din Taraclia.
„Pentru prima dată, în cadrul proiectului, s-au contopit pe aceeaşi scenă tradiţiile moldoveneşti, găgăuze, bulgăreşti şi ruseşti”, a spus Gheorghe Caraseni, coordonatorul proiectului.
Sala de concert a fost plină şi variată ca naţionalitate, dar toţi au venit şi au plecat cu acelaşi gând – că prin cultură putem să fim mai buni, mai toleranţi, mai uniţi: „M-a atras însăşi denumirea spectacolului – „Două maluri prinse-n Horă”. La noi e perioada alegerilor şi toată lumea este agitată, incertă, iar acest eveniment a venit ca un îndemn oportun de a ne uni eforturile, de a fi oameni, indiferent de statut, cultură şi provocările vieţii”, a menţionat una din spectatoare.
„În sfârşit în Republica Moldova se promovează real prietenia între naţionalităţi prin această artă excepţională cum este dansul. Aşteptările faţă de spectacol au fost mai mult decât satisfăcute. Suntem într-o formidabilă dispoziţie”, a mulţumim un băştinaş al Comratului.
Menționăm că până la moment, concertele au avut loc în satul Speia, de pe malul stâng al Nistrului, oraşele Soroca şi Comrat de pe malul drept al râului. Programul pentru toate concerte, incluse în proiect, a fost pregătit în comun, printr-un transfer de experienţă de la colectivul artistic din Chişinău către cel din Tiraspol de la Casa de copii orfani şi rămaşi fără grijă părintească. Aceştia din urmă, organizează un turneu prin instituţiile de învăţământ din stânga Nistrului şi le crează câteva clipe de bucurie semenilor săi. „În acest fel, îi motivăm să continuie să promoveze idea de consolidare a societăţii şi le oferim o posibilitate de a se încrede în forţele proprii”, ne-a spus Nadia Parasca, asistent de proiect.
De asemenea, în cadrul proiectului au fost confecţionate costume de dans de către meşterii populari, orchestrate şi înregistrate piesele muzicale, în special pentru acest proiect, dar şi pentru continuitatea lui.