Destinații turistice din R.Moldova pe care merită să le vizitezi: Rezervația Științifică „Prutul de Jos” și muzeele satelor Slobozia Mare și Giurgiulești
Pandemia provocată de COVID-19 ne-a făcut să vedem cu alți ochi R. Moldova și locurile ei frumoase, dar majoritatea dintre ele necunoscute și neexplorate suficient. După ce în ultimii ani am călătorit pe la noi, vizitând zeci de destinații și convingându-mă că „munții noști aur poartă”, îmi doresc să împărtășesc și multiplic experiența și impresiile trăite. În ultimele săptămâni v-am povestit despre ele și am încercat să vă conving să mergeți să vizitați cât mai multe dintre aceste locuri.
În ediția de astăzi ajungem în extrema sudică a Moldovei, cu detalii despre muzeele satelor Slobozia Mare și Giurgiulești, dar și despre Rezervația Științifică „Prutul de Jos”.
Rezervația Științifică „Prutul de Jos” este o arie protejată din avalul râului Prut, incluzând Lacul Beleu, lângă localitățile Slobozia Mare și Văleni din raionul Cahul. Constituită în 1991, aceasta are scopul de a proteja, păstra și studia ecosistemul de baltă și luncă inundabilă și de a crea condiții favorabile pentru reproducerea speciilor rare, a celor pe cale de dispariție şi a altor specii de plante și animale. Pentru pasionații de camping, trekking sau plimbări cu cei dragi, rezervația oferă câteva trasee ce pot fi parcurse pe jos, în dependență de nivelul apei în lac. Pe lângă aceasta, există și posibilitatea de a observa păsările din turnurile special amenajate sau de a efectua plimbări cu barca pe lac, ceea ce permite vizitarea gârlelor (fiecare cu istoriile și legendele sale) și delectarea cu viața acvatică din jur.
La rezervație ajungeți virând la dreapta la indicatorul respectiv din satul Slobozia Mare, urmând un drum de țară, relativ abrupt. Prețurile pentru vizitare sunt următoarele: călătorie cu barca – 150 lei/adult, 10 lei pentru elevi, studenți sau copii până la 16 ani. Pentru turiștii ce optează pentru traseul terestru taxa e de 80 lei/persoană, iar taxa adăugătoare pentru ghid e de 150 lei. Pentru a vă bucura din plin de viața faunei și florei din rezervație, vă îndemn să o vizitați în sezonul cald, atunci când revin păsările călătoare, înverzesc sălciile și înfloresc nuferii. Nu uitați să vă aprovizionați cu apă, gustări, protecție solară și multă energie!
Muzeul satului Slobozia Mare a fost recent renovat, aflându-se în clădirea construită încă în anii 1938-1942 cu scopul instituirii în ea a primăriei locale. În incinta muzeului puteți admira diorama pictată cu măiestrie a lacului Beleu – o alternativă în perioada rece, atunci când peisajul se schimbă. Muzeul conține și o expoziție dedicată comemorării sătenilor căzuți în războaiele și foametea organizată din URSS, săli decorate tipic gospodăriilor și caselor țărănești, elemente etnografice, de uz casnic – de la straie tradiționale la diferite unelte vechi.
Muzeul satului Giurgiulești, la fel recent renovat de autoritățile locale, este excepțional prin diversitatea și conținutul expozițiilor, având colecții care ar face geloase chiar și muzeele marilor orașe. Acestea conțin elemente precum moruni, somni sau chiar rechini împăiați (!), o carapace de țestoasă gigantică, crustacee, pinguini, vidre, mistreți, căprioare, păsări împăiate și multe altele. În trecut, fondatorul muzeului, profesorul de chimie și biologie Vasile Hioară, care se ocupa personal de împăierea animalelor, reușise să adauge în colecția muzeului chiar urși și lei împăiați, deși în perioada de dinaintea renovării multe dintre exponate s-au deteriorat în depozite. Muzeul conține și săli cu elemente tradiționale, precum covoare, războaie de țesut integrale și funcționale, cărți vechi de sute de ani, obiecte de gospodărit din trecut și port popular, atât vechi, cât și cel creat în atelierul ce își desfășoară activitatea în incinta muzeului. În sezonul cald, vizitatorii pot face o tură și cu Leagănul Satului vis-à-vis de muzeu – un carusel rotit manual, ca pe vremuri. Petrecând timp verile la mâca Marița – străbunica mea din Giurgiulești, am explorat și dealurile dimprejurul satului, de o frumusețe și liniște aparte, cu priveliște spre Dunăre, munții Dobrogei și câmpiile de peste Prut.
Sabin Rufa studiază Economie, Politică și Studii Internaționale în Marea Britanie, dar actualmente face un schimb Erasmus de un an la Pantheon-Sorbonne la Paris. Este pasionat de călătorii, mai ales în spațiul românesc, pe care adoră să îl descopere cu prieteni sau familia.
P.S. Aceasta a fost ultima ediție a paginii „Exploratorii” în acest format. Ne revedem în 2022, cu noi surprize. La mulți ani!