Destinații turistice din Moldova pe care merită să le vizitezi: Conacul și biserica lui Manolache Negruzzi, Monumentul Eroilor din Târnova și Conacul cu parc al lui Victor Dombrovski
Pandemia provocată de COVID-19 ne-a făcut să vedem cu alți ochi R. Moldova și locurile ei frumoase, deși majoritatea dintre ele necunoscute și neexplorate suficient. Sabin Rufa, un tânăr student din Chișinău, care învață acum în Franța, a vizitat în ultimii ani nu mai puțin de 12 monumente de arhitectură din țară, iar în următoarele ediții ale ZdG vă va povesti despre ele și va încerca să vă convingă să mergeți să le vizitați.
În ediția de astăzi vă prezentăm, prin ochii lui Sabin, detalii despre conacul, biserica lui Manolache Negruzzi și Monumentul Eroilor din Târnova, precum și Conacul cu parc al lui Victor Dombrovski din Rediul Mare.
Conacul lui Manolache Negruzzi este un monument de arhitectură de importanță națională, construit între mijlocul anilor 1800 și începutul anilor 1900 și localizat în satul Târnova din raionul Dondușeni. Întregul complex cuprinde mult mai multe edificii, întinse pe întreg teritoriul fostei moșii Negruzzi. Cum virați la stânga de pe traseul național, la începutul văii veți găsi câteva beciuri și fosta clădire a spitalului, care deși în stare foarte proastă, păstrează structura și arhitectura originale. Coborând mai departe, vizitatorii pot ajunge la clădirea care era odinioară conacul, acum devenit sală de nunți, fiindu-i știrbit aspectul cu aplicarea tencuielii și deteriorarea decorațiunilor exterioare. Oricum, fațada în stil clasicist păstrează, cel puțin, forma originală. Obiectele pe care le-am găsit pe teritoriu și care au impresionat se află în „cimitirul vechi” al satului, pe dealul opus celui pe care e amplasat conacul. Biserica ridicată în 1848, pentru slujbele la care participa și Manolache Negruzzi, unchiul scriitorului Constantin Negruzzi, este în continuare în stare foarte bună, în ea încă oficiindu-se slujbe. Mai mult chiar, în același cimitir (70-80 metri mai la deal de biserică) se află un monument în memoria eroilor români care au decedat în războiul pentru întregirea neamului (Primul Război Mondial, 1916-1918).
Conacul cu parc al lui Victor Dombrovski este un monument de arhitectură de importanță națională, localizat în satul Rediul Mare, raionul Dondușeni. Clădirea centrală a conacului a fost construită în 1912 în stilul cottage-urilor englezești, parcul fiind sădit cu 7 ani mai devreme. În perioada sovietică, complexul a fost spital de tuberculoză, interiorul fiind deteriorat prin adăugarea de elemente necaracteristice, cum ar fi teracota, pardoseala de scânduri sau vopseaua groasă de pe ornamentele ușilor. Deși a aparținut (cel puțin, la un moment dat) Căilor Ferate din Moldova și era protejat de stat, după abandonarea spitalului, clădirea a fost jefuită de sobe, calorifere sau materiale de construcție de la clădirile anexe. Mai poate fi admirată arhitectura generală a clădirii, unde camerele sunt construite în jurul salonului, cel din urmă încă păstrând căminul original. Afară, multiplele alei duc toate către diferite uși ale conacului și încă poate fi văzută rama terasei acoperite ce lega edificiul de parc. Planificat de cunoscutul horticultor I. V. Vladislavski-Padalko, parcul dendrologic este considerat de Academia de Științe a Moldovei drept unul dintre cele mai reușite landșafturi pe teritorii mici. În ultimii ani, de pe teritoriu au dispărut multe specii de plante decorative.
Ajuns general de divizie, Dombrovski a fost primar de București, salvând mulți săteni de la deportări în anul ’40, când i-a luat cu el la refugierea în România. Sub geamurile bisericii din sat, construită de socrul său, încă se află morminte ale rudelor lui Dombrovski, datând din secolul XIX, inscripțiile menționând decorații în campanii militare tocmai din 1819. Imediat lângă biserică se află și clădirea vechii școli, construite de boierul Dombrovski, dar care a activat până în timpul URSS.
Sabin Rufa studiază Economie, Politică și Studii Internaționale în Marea Britanie, dar acum face un schimb Erasmus de un an la Pantheon-Sorbonne în Paris. Este pasionat de călătorii, mai ales în spațiul românesc, pe care adoră să îl descopere cu prieteni sau familia.
P.S. Hai împreună să redescoperim R. Moldova!
Suntem siguri că și în localitățile sau în zonele în care locuiți, există locuri frumoase despre care merită să audă cât mai multă lume. Pe această cale te provocăm să iei exemplul lui Sabin și să ne descrii monumentele de arhitectură din localitatea ta, monumente sau zone frumoase din țară care te-au impresionat și pe care le-ai vizitat. Te îndemnăm să ne lași impresiile cu care ai plecat de acolo, îndemnând astfel și alți oameni să le viziteze, pentru a le face cât mai cunoscute.
Te rugăm să ne trimiți textele și fotografiile tale prin email, la [email protected], pe pagina noastră de Facebook sau prin poștă, pe adresa redacției din Chișinău. Autorii textelor pe care vom decide să le publicăm se vor alege cu premii din partea redacției: abonamente la ZdG sau obiecte de uz personal cu însemnele ZdG.