Principală  —  Ştiri  —  Diverse   —   De ce și la propunerea…

De ce și la propunerea cui Mitropolitul Vladimir l-a decorat pe interlopul Sinigur? „Regimul penitenciar nu ne permitea să le dăm un pahar de vin sau o plăcințică”

Colaj foto: ZdG

Alexander Sinigur (Nenu), liderul uneia dintre „cele mai periculoase grupări criminale din țară”, condamnat la închisoare pe viață în 2006, despre care Ziarul de Gardă a scris că a fost decorat de Mitropolitului Vladimir, a primit distincția la propunerea lui Maxim Melinti, actualmente consilier cultural al Mitropoliei Basarabiei, conform jurnal.md.

Alexander Sinigur a primit diploma pe 23 februarie 2021, aflându-se în detenție. Textul diplomei oferită de Mitropolitul Vladimir interlopului arată că acesta a fost decorat „în semn de recunoștință arhipăstorească pentru activitatea sârguincioasă spre binele întru mărirea sfintei Biserici Ortodoxe din Moldova”.

Sursă foto: ZdG

Sursa citată scrie că distincția a fost oferită de Mitropolia Chișinăului și a întregii Moldove la propunerea preotului Maxim Melinti, care până în decembrie 2023, când a trecut la Mitropolia Basarabiei, ocupa și funcția de președinte al Sectorului sinodal activitate pastorală în instituțiile penitenciare din cadrul Mitropoliei Moldovei.

Maxim Melinti era și capelan al Penitenciarului nr. 17 din Rezina, unde era deținut Sinigur. Conform clericului, până în 2021, biserica din incinta acestei închisori a fost restaurată de un grup de condamnați.

„Toată lumea trebuie să știe că, în penitenciare, bisericile sunt construite cu efortul deținuților. Ei contribuie și la renovarea picturii, și la împodobire, și la sculptarea obiectelor liturgice din lemn, dacă există ateliere pe teritoriul instituției. Nu e vorba de bani, acolo banii nu circulă, dar toate obiectele care țin de biserică sunt făcute cu mâinile deținuților. Și ei au organizat aceste lucrări, fără ca administrația, sau noi, preoții, sau cineva din afară să suporte cheltuieli”, a menționat Maxim Melinti.

După încheierea lucrărilor, căutând „să-i mulțumească cumva” pe aceștia.

„Nu-mi amintesc exact cine e Sinigur, pentru că un grup întreg de deținuți a contribuit la renovarea bisericii. Și, ca să-i încurajăm și să le mulțumim, le-am acordat tuturor câte o diplomă. Asta e maximum ce am putut face pentru ei, căci regimul penitenciar nu ne permitea să-i plătim pentru muncă, nici să le dăm un pahar de vin sau o plăcințică”, a adăugat preotul.

Maxim Melenti a mai spus că mitropolitul Vladimir „doar a semnat diplomele”, iar ulterior acestea au fost înmânate de către preotul Melenti în cadrul unei slujbe în biserica închisorii.

Pe 2 aprilie, fostul procuror general Alexandr Stoianoglo, ex-candidat la funcția de președinte al R. Moldova, a informat despre „eliberarea mai multor interlopi condamnați pe viață”, afirmând că guvernarea „a deschis ușa Penitenciarului Nr.17 (…) nu din greșeală, ci prin semnături, decizii procesuale, acte administrative și liniște totală”. Printre aceștia și interlopul Sinigur, condamnat la detenție pe viață în 2006, după extrădarea din Rusia, pentru o serie de infracțiuni deosebit și excepțional de grave comise în Moldova și Ucraina.

Apoi, Administrația Națională a Penitenciarelor a precizat că Sinigur a fost eliberat condiționat de pedeapsă înainte de termen la data de 27 martie 2025, când Judecătoria Orhei, sediul Rezina, a admis cererea avocatului interlopului, privind aplicarea prevederilor art. 91 Cod penal (care se referă la liberarea condiţionată de pedeapsă înainte de termen, n.r.), hotărârea fiind executorie de la data pronunțării.

Ulterior, șeful Inspectoratului General de Poliție, Viorel Cernăuțeanu, a declarat pentru ZdG că Alexander Sinigur a fost din nou reținut joi, 3 aprilie, pe un alt dosar.

Vineri, 4 aprilie, Alexander Sinigur a fost adus la Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), fiind audiat în cadrul noului dosar în care este bănuit de omor. Ziarul de Gardă a surprins momentul. Interlopul și-a acoperit fața.

ZdG a scris că, în 2001, Sinigur a fost arestat preventiv, fiind bănuit că, împreuna cu alți complici, a răpit un om de afaceri din Odesa, care a fost ținut închis într–un subsol din Chișinau timp de șase luni, perioadă în care gruparea criminală a estorcat de la familia acestuia 1,5 milioane de dolari. Până la urma, omul de afaceri a fost ucis cu bestialitate, nu înainte de a fi pus să–și sape propria groapă într–o pădure de lângă Chișinău.

Tot Sinigur ar fi comandat omorul omului de afaceri Piotr Sari ucis, in iulie 2003, cu câteva focuri de armă chiar in preajma locuinței sale.

De asemenea, tot el ar fi organizat, la indicația unor persoane sus–puse, răpirea unui fost oficial de la Departamentul Tehnologii Informationale (DTI), Piotr Dimitrov, în august 2002.