Principală  —  Ştiri  —  Diverse   —   De ani de zile, unii…

De ani de zile, unii politicieni îi învrăjbesc pe oameni cu mesaje anti-occidentale

Foto de: Viorica Tătaru

În ultimele săptămâni, protestatari organizați de Partidul Politic „Șor” au ieșit în centrul capitalei cu diverse pancarte: unii sunt nemulțumiți de actuala guvernare, de majorarea prețurilor, alții spun că au ieșit să protesteze împotriva Europei, NATO și scandează împotriva americanilor sau românilor. Jurnaliștii care au relatat evenimentele din timpul protestelor spun că acești oameni nu-și pot argumenta în niciun fel pozițiile sale anti-Occident. Experții în politică externă afirmă că majoritatea sunt victime ale propagandei de ani de zile, promovată atât de politicieni de la noi, cât și de sursele media afiliate Kremlinului.

Cetățenii preiau din mesajele politicienilor

În mulțimea oamenilor de la protest se văd pancarte cu diverse mesaje, majoritatea împotriva partidului de la guvernare, dar și împotriva președintei Maia Sandu. Pe una din pancarte este inscripționat următorul mesaj: „Nu robi în Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii, da – în Uniunea Euro-asiatică”. Două protestatare declară că, de fapt, au venit la protest deoarece sunt împotriva românilor și americanilor.

Victor Moșneag, redactor-șef la publicația de investigație „Ziarul de Gardă”, a mers la protest pentru a relata despre modul organizat în care au fost aduși acești oameni, dar și pentru a le împărți ziare „protestatarilor”. Jurnalistul a remarcat că acești oameni repetă afirmațiile politicienilor și ale organizatorilor protestului, ei fiind, de fapt, victime ale propagandei promovată la noi de ani de zile. „Oamenii preiau frânturi din mesajele manipulatorii ale politicienilor de la Chișinău. De obicei, sunt afirmații fără argumente și fără un substrat factologic. Ei nu știu exact de ce americanii, românii sau europenii ar fi răi, dar repetă aceste afirmații, fiind clar victime ale politicienilor care îi plătesc și ale televiziunilor și programelor rusești care emit aceste teze, în special în această perioadă de război”, spune Victor.

Narative false care ațâță spiritele

Expertul în politici europene Mihai Mogîldea, lider de echipă al Programului Europenizare din cadrul Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), consideră că scandările și mesajele anti-occidentale, transmise de către protestatari și cei care îi dirijează, nu vor avea un impact major asupra altor cetățeni, deoarece ele nu sunt fundamentate pe informații veridice. „Prin aceste mesaje se urmărește să se încingă spiritele, în special în rândul audienței pro-ruse și consumatoare fidelă a produselor mediatice de la televiziunilor rusești. Sunt falsuri sau speculații fără vreo argumentare factologică. Cu astfel de mesaje, șansele de a crește prezența numerică la proteste sunt foarte mici. Mai ales că, la ora actuală este restricționată retransmiterea programelor analitice și de știri din Federația Rusă, care promovează aceleași narative”, conchide M. Mogîldea.

Politicieni anti-occidentali

În ultimele decenii, mesaje anti-occidentale au tot fost răspândite de diferiți actori, inclusiv de politicieni sau de surse media, iar câteva partide politice promovează deschis schimbarea vectorului de dezvoltare a Republicii Moldova și apropierea de valorile „lumii ruse”. Printre aceștia este și fostul președinte al țării Igor Dodon care declara că europenii vor să oblige Moldova să realizeze reforme „inacceptabile”, în schimbul unor ajutoare financiare. Afirmația a fost făcută anul trecut după ce Comisia Europeană a anunțat un ajutor de 600 de milioane de euro pentru R. Moldova în scopul relansării economice pe fondul depășirii pandemiei de COVID-19. Mesaje false și speculații au fost transmise de Dodon și în contextul exercițiilor militare recente „Scutul de foc”.

Deputați din Adunarea Populară a autonomiei găgăuze (APG), de asemenea, răspândesc mesaje false despre România și români, dar și diverse speculații că SUA ar dirija din umbră țara noastră prin politicienii pro-occidentali. La începutul acestui an, deputatul APG Leonid Chiosea a declarat că polițiștii români patrulează la Cahul și în raionul Vulcănești, ceea ce ar fi o dovadă a faptului că România deja ocupă Republica Moldova.Intenționat sau nu, Chiosea a confundat acțiunile poliției locale cu cele ale polițiștilor de frontieră.

Aceste mesaje sunt preluate de platformele media (televiziuni, portaluri, canale de telegram etc.) cu politică editorială pro-Kremlin, controlate de politicieni sau de persoane interpuse, pentru a inocula doctrine anti-occidentale și pro-ruse. De exemplu, după ce Republica Moldova a primit statutul de țară candidată la Uniunea Europeană, portalul Mejdurecie.md a publicat un articol despre „consecințele” acestui statut, răspândind diverse falsuri, inclusiv despre posibila „implicare a țării noastre în războiul din Ucraina”, „sărăcirea iminentă a populației”, „întârzierea sau încetarea plăților sociale, acțiuni care, într-un final, vor duce la dezintegrarea țării”.

Aceste narative propagandistice nu sunt noi, ele sunt reluate frecvent încă de la semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.

Lilia Zaharia,
Asociația Presei Independente (API)