Conflicte la Teatrul „A. P. Cehov”: Directorului i se cere demisia. Problemele au ajuns să fie discutate la MECC și Președinție
Opt persoane, printre care cinci actori, insistă asupra demisiei lui Constantin Haret din funcția de director al Teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, unde activează 115 angajați, acuzându-l de mai multe încălcări, atitudine subiectivă și incompetență. Acesta respinge acuzațiile, iar susținătorii lui menționează că s-ar încerca distrugerea teatrului.
Organele abilitate au efectuat mai multe controale la teatru, iar Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a depistat prezența conflictelor de interese, în acest caz urmând să se pronunțe instanța de judecată.
În timp ce reprezentanții Ministerului Educației, Culturii și Cercetării (MECC) afirmă că nu sunt de o parte sau alta, președintele R. Moldova, Igor Dodon, și-a anunțat susținerea pentru conducerea și colectivul teatrului.
Nemulțumirile ar fi început încă în 2018. Potrivit actriței Natalia Cornigruța, după ce a fost modificată legislația, directorul le-ar fi acordat categorii înalte în special rudelor și prietenilor, iar celorlalți angajați ai teatrelor – „ca pentru începători”, respectiv, având salarii mai mici. Ulterior, în iulie 2019, directorul a insistat asupra semnării contractelor temporare, lucru cu care mai mulți nu au fost de acord. De asemenea, în urma unui recalcul, persoanelor care sunt împotriva lui Constantin Haret nu le-au fost oferite suplimente bănești, ci doar celor care îl susțin. Totodată, el ar fi dat dovadă de atitudine subiectivă în special în oferirea rolurilor.
„A organizat din teatru business de familie”
Ea a povestit pentru ZdG că a observat mai multe nereguli financiare în activitatea administrației, cum ar fi, de exemplu, faptul că pentru diurne în deplasări oficial era scris 35 de euro, dar artiștii primeau doar 10 euro, astfel că un grup de angajați, având îndoieli cu privire la transparență și corectitudine, a decis să trimită petiții în adresa mai multor instituții ale statului, cerând să fie efectuate controale.
„Ne întrebăm: cum și-a permis să cumpere fiilor apartamente, niciun actor nu-și permite, de unde bani?
El a organizat din teatru un business de familie”, afirmă aceasta, fiind nemulțumită că Haret și-a angajat fiul în calitate de actor, deși acesta a finalizat doar un liceu cu profil artistic, dar și că în cadrul instituției mai activează soția, soacra și cumnatul acestuia.
Mai mult, ea susține că Haret și-ar fi permis chiar „să ridice mâna” la regizorul Iosif Șaț și să strige la fosta secretară, care a avut nevoie de îngrijiri medicale.
Natalia Cornigruța declară că în urma verificărilor au fost depistate peste 50 de încălcări și că directorul ar trebui să plece din această funcție.
„Îi cerem demisia, noi deja suntem conștienți că nu are sens să ne înțelegem cu acest om. Noi nu avem de gând să plecăm, este teatrul nostru. Dacă el va pleca, teatrul se va restabili, deoarece vor veni oameni competenți”, consideră ea.
Actorul și maestrul în arte Iurii Andriușenco afirmă că cele opt persoane ar fi susținute de mai mulți angajați, doar că ei se tem să nu piardă locul de muncă. Într-o intervenție pe Facebook, el a spus că Haret „va distruge teatrul, dacă va continua” și l-a acuzat că „și-a creat propriul imperiu în 10 ani”. Totodată, Andriușenco se arată nemulțumit de piesele jucate în ultima vreme. În opinia lui, „comediile semiprofesioniste și perverse distrug numele teatrului”.
Constatările ANI
În actul de constatare publicat de ANI la 4 mai este menționat că Haret a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese, semnând anul trecut mai multe acte ce vizează soția, fiul, soacra și cumnatul.
Constantin Haret a contestat actul în instanța de judecată, iar ședința va avea loc la 15 iulie curent, la Judecătoria Chișinău, sediul Rîșcani.
El riscă să fie decăzut din dreptul de a exercita o funcție publică sau de demnitate publică, cu excepția celor electorale, pe o perioadă de 3 ani.
„Nu greșește numai cel care nu face nimic”
Contactat de ZdG, Haret a menționat că învinuirile ce îi sunt aduse de către cele opt persoane sunt neîntemeiate și că intenționează să le dea în judecată pentru calomnie.
El precizează că, în baza acelor petiții, teatrul „a fost atacat” de numeroase controale, dar „nu au fost depistat nimic grav, ce ar da posibilitatea de a sancționa administrația”, deși recunoaște că anumite abateri au existat.
„Sunt greșeli, dar nu greșește numai cel care nu face nimic. Administrația nu a adus niciun prejudiciu. Din contra, am înregistrat venituri de 1,2 milioane de lei, ceea ce înseamnă că teatrul se dezvoltă bine.
Ministerul Finanțelor a lăsat o prescripție cu cinci puncte pe care trebuie să le înlătur, printre care: de îmbunătățit procedurile de control intern ce țin de organizarea managementului financiar, de înaintat rezultatele inspectării spre examinare consiliului de administrare și de întreprins măsuri eficiente pentru înlăturarea încălcărilor depistate și neadmiterea acestora pe viitor, de asigurat ținerea corectă a evidenței contabile și respectarea de către persoanele implicate în managementului financiar a prevederilor legii contabilității, rapoartelor financiare.
Greșeli au toți. Nu poate un manager să nu aibă încălcări. Orice conducător oricum are greșeli. Orice om. Ideal nu există. Totuși, contează rezultatele teatrului pe care le arată. Dacă furi de la stat, stai în pușcărie. Sunt tembel?”, a declarat el pentru ZdG.
Referitor la conflictele de interese, el susține că este ceva normal ca în mediul teatral să activeze „dinastii” și subliniază că soția și soacra erau angajate înainte ca el să devină actor, iar pe fiu l-a luat pentru că este complicat să găsești actori vorbitori de rusă.
„Nu a finalizat AMTAP, dar este apreciat de critici, actori, spectatori, nu este o lepădătură din stradă pe care taică-său a hotărât să-l facă artist. Mai mult decât atât, profesia de actor se fură, se învață, suntem o dinastie de actori, mărul nu cade departe de pom. El mai întâi a lucrat ca muncitor de scenă, monta decoruri”, ne-a spus directorul.
„Dacă în spatele meu nu ar fi fost 96 de persoane, eu aș fi plecat”
El mai afirmă că artiștii refuză să iasă pe scenă cu persoanele care trimit petiții, în special cu trei „care sunt mai murdare în declarații și comportament” și este greu de activat în asemenea condiții, dar și că publicul a remarcat anumite atitudini pe scenă. La fel, din cauza celor opt persoane nu ar fi reușit nici să sărbătorească a 85-a aniversare a teatrului. Totodată, Artistul Poporului neagă că ar fi aplicat violența asupra angajaților.
„Dacă instanța va hotărî să plec, voi fi nevoit să plec. Deocamdată, rămân, începem reparația, lucrăm mai departe. Acest scandal va fi o cicatrice pe sufletul teatrului, dar vom trece. Dacă ar fi fost cauza doar în demisia mea și dacă în spatele meu nu ar fi fost 96 de persoane, eu aș fi plecat”, a accentuat Constantin Haret, adăugând că ultimul său salariu a fost cu doar 890 de lei mai mare decât al uni actor, reușind să câștige mai mulți bani de la moderarea evenimentelor.
„Vor să distrugă teatrul rus”
Într-o conferință de presă susținută la 3 iunie, mai mulți angajați ai teatrului și-au exprimat susținerea pentru actuala conducere. Ei au spus că la mijloc ar fi o răzbunare din partea fostei iubite a fiului directorului, care se află printre cele opt persoane, dar și că „Madan, Șaț și Cozacenco vor să-l scoată pe Haret, să ocupe locuri calde, ei nu au nimic cu arta”.
„Cardinalii gri vor să-l destituie prin diverse metode pe Haret din funcția de director, pentru ca pe viitor să obțină clădirea din centrul orașului și să distrugă teatrul rus, ceea ce nu vom admite”, a declarat actorul Vitalii Braga, însă Natalia Cornigruța a negat asemenea intenții, precum și faptul că în spatele lor s-ar afla cineva.
Angajații Teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov” au formulat o petiție, indicând că 96 dintre cele 115 persoane vor să activeze sub conducerea lui Constantin Haret și cer MECC să-i prelungească contractul pentru o perioadă de 5 ani, întrucât în octombrie îi expiră mandatul.
MECC: „Nu suntem de o parte sau alta”
Secretarul de stat din domeniul culturii din cadrul MECC, Andrei Chistol, acuzat că l-ar „acoperi” pe Constantin Haret și că nu ar furniza anumite informații miniștrilor din ultima perioadă, a negat aceste lucruri, menționând că nu ar „putea” și „nu cred că aș avea eu atâta putere de influență ca să acopăr anumite nereguli”.
El a confirmat că anumite nereguli au fost depistate, dar a subliniat că pentru fiecare greșeală administrației îi este acordată o anumită perioadă pentru a le înlătura, iar Haret deja a corectat niște lucruri.
„Pe parcursul anului 2019, începând din septembrie, au fost efectuate la această instituție mai multe verificări, inclusiv serviciul audit intern al ministerului, inspecția financiară, multe alte controale – pe domeniul financiar, economic, al resurselor umane. Anumite nereguli deja au fost înlăturate de către administrația teatrului. Regretăm faptul că anumite probleme de comunicare pe intern afectează o instituție care este în creștere atât la nivel de venituri, cât și ca popularitate. În ultimii ani, această instituție a avut creșteri și la nivel de vânzări de bilete, și activitate operațională. Este regretabil că asistăm la acest ping-pong de acuzații între aceste persoane. Urmează să analizăm încă o dată situația. Am depus efort ca aceste conflicte să fie aplanate pe cale amiabilă și vom continua. Noi atragem o atenție foarte mare acestei instituții, o considerăm una importantă pentru activitatea teatrală din R. Moldova”, a comentat Chistol pentru ZdG.
El a menționat că „persoanele care au greșit vor trebui să dea explicații pentru ceea ce au făcut”, iar actualmente „încă nu este temei” pentru a-l elibera pe Constantin Haret din funcție.
Totodată, el a spus că MECC va face o analiză a spectacolelor și „dacă vor exista abateri grave, vom da anumite recomandări”.
„Nu suntem de o parte sau alta, suntem de partea teatrului și a oamenilor care lucrează în teatru”, a accentuat secretarul de stat.
Dodon: „Voi acorda conducerii și colectivului instituției tot sprijinul necesar”
Președintele R. Moldova, Igor Dodon, care a avut o întrevedere cu directorul Teatrului „A. P. Cehov” vineri, 5 iunie, a precizat că „voi acorda conducerii și colectivului instituției tot sprijinul necesar”.
Constantin Haret este directorul Teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov” din anul 2010. El este actor, Maestru în Artă și Artist al Poporului.