Cine sunt și ce averi au cei mai bogați oameni ai planetei din 2019
Revista Forbes a publicat clasamentul anual al celor mai bogaţi oameni din lume. Topul 2019 cuprinde 2 153 de miliardari cu 55 mai puţini decât anul trecut, iar averea acestora a scăzut cu 400 de milioane de dolari. Mai mult de atât, 994 dintre acești miliardari, au o avere mai mică decât cea din 2018. Totodată, 247 dintre miliardari au coborât în top, acesta fiind al doilea an cu cel mai mare număr de scăderi în urma crizei financiare globale din 2009.
Top 10 FORBES 2019
1. Jeff Bezos (55 de ani) fondatorul şi proprietarul companiei Amazon, este pentru al doilea an consecutiv cel mai bogat om din lume, cu o avere estimată la 131 de miliarde de dolari, în scădere de la 161 de miliarde de dolari față de anul trecut. Bezos a înfiinţat Amazon în 1994, în garajul său din Seattle. Tot el mai deţine publicaţia „The Washington Post” și compania Blue Origin, care intenţionează să dezvolte o navă pentru transport comercial.
2. Bill Gates (63 de ani) este fondatorul Microsoft, cu o avere de 96,5 miliarde de dolari, rămânând la aproximativ același nivel ca anul trecut, când averea lui a numărat 97 de miliarde de dolari. De asemenea, împreună cu soția Melinda, Bill Gates conduce Fundația Bill & Melinda Gates, cea mai mare fundație privată de caritate. La sfârșitul anului 2016, Gates a anunțat lansarea unui fond de investiții în valoare de 1 miliard de dolari, cu aproximativ 20 de persoane.
3. Warren Buffett (88 de ani), fondatorul Berkshire Hathaway, deţine o avere de 82,5 miliarde de dolari, în scădere de la 88,3 miliarde de dolari în anul anterior. Este unul dintre cei mai de succes investitori din toate timpurile. Buffett rulează Berkshire Hathaway, care deține mai mult de 60 de companii, inclusiv compania de asigurări Geico, producătorul de baterii Duracell și lanțul de restaurante Dairy Queen. În 2010, el și Bill Gates au lansat campania Pledge Giving, cerând miliardarilor să doneze jumătate din averea lor pentru cauzele caritabile.
4. Bernard Arnault (70 de ani) are o avere de 76 de miliarde de dolari și supraveghează un imperiu de 70 de branduri. LVMH Moët Hennessy / Louis Vuitton S.A este cea mai mare companie producătoare de bunuri de lux din lume. Având sediul la Paris, Franța, compania are peste 77.000 de angajați. În aprilie 2004, LVMH a achiziționat producătorul elvețian de ceasuri Hublot pentru aproximativ 236 milioane euro.
5. Carlos Slim Helu (79 de ani) are o avere estimată la 64 de miliarde de dolari, în scădere de la 67,1 miliarde de dolari față de 2018. Este cel mai bogat om din Mexic deținând cea mai mare companie de telecomunicații mobile din America Latină. De asemenea el mai deține bunuri de consum, companii imobiliare și 17% din cotidianul New York Times.
6. Amancio Ortega (82 de ani) este unul dintre cei mai bogați oameni din Europa, cu o avere de 62,7 de miliarde de dolari. Este cunoscut pentru deținerea brandurilor Zara, Massimo Dutti Pull & Bear, dar și pentru cele 7 500 de magazine din întreaga lume.
7. Larry Ellison (74 de ani) are o avere estimată la 62,5 miliarde de dolari. El a înființat firma de software Oracle în 1977 pentru a răspunde nevoilor crescânde de baze de date pentru managementul relațiilor cu clienții.
8. Mark Zuckerberg (34 de ani) este co-fondatorul și președintele rețelei Facebook, citat cu o avere de 62,3 miliarde de dolari, în creştere de la 61 de miliarde de dolari față de anul trecut, în ciuda scandalurilor în care a fost implicată compania. Zuckerberg a lansat rețeaua în anul 2004 împreună cu alți patru colegi de cameră de la Universitatea Harvard.
9. Michael Bloomberg (77 de ani) fondatorul agenţiei de informaţii financiare cu acelaşi nume şi fost primar al New York-ului, a urcat pe locul 9 în topul Forbes, de pe locul 11 anul trecut, în condiţiile în care averea sa a urcat până la 55,5 miliarde dolari, de la 50 miliarde dolari anul trecut. El planifică să cheltuiască cel puțin 500 de milioane de dolari pentru al învinge pe Donald Trump în 2020.
10. Larry Page (45 de ani) – 50,8 miliarde de dolari. El a co-fondat Google împreună cu Sergey Brin, în 1998, în timp ce susțineau doctoratul la Universitatea Stanford.
Singurele femei în primii 20 cei mai bogaţi oameni ai lumii sunt Françoise Bettencourt-Meyers, moştenitoarea L’Oréal, care se clasează pe locul 15 și Alice Walton pe locul 17. Cea din urmă a deschis în 2011 Muzeul de artă americană Crystal Bridge ce include lucrări de la Andy Warhol, Norman Rockwell și Mark Rothko. Colecția sa personală de artă este evaluată în sute de milioane de dolari.
În același context, Ion Ţiriac este singurul român inclus în acest top. Averea lui este estimată la 1,2 miliarde de dolari, care îl plasează pe locul 1.818 la nivel mondial.