Principală  —  Ştiri  —  Diverse   —   Bobotează pe stil vechi: Ceremonii…

Bobotează pe stil vechi: Ceremonii religioase și scufundatul în ape reci al unor reprezentanți politici

Sursă foto: mitropolia.md

Astăzi, 19 ianuarie, creștinii ortodocşi de rit vechi sărbătoresc Botezul lui Isus Hristos, în popor numită și Boboteaza. Mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldove, Înalt Prea Sfințitul (ÎPS) Vladimir a condus liturghia de la Catedrala mitropolitană „Naşterea Domnului” din Chișinău, iar diferiți actori politici s-au scufundat în lac și au venit cu mesaje.

La slujba de Bobotează, ÎPS Vladimir a fost însoțit de episcopul-vicar, Filaret de Căpriana, Vadim Cheibaș, secretarul Mitropoliei Moldovei, clerici și enoriași.

Cunoscut pentru promovarea tradiției de scufundare în apă de Bobotează, în acest an, socialistul Igor Dodon nu a publicat imagini video de la botez, s-a rezumat la un mesaj pentru credincioși.

Potrivit credinței, astăzi, apa din toate sursele devine sfântă. Cu apa sfințită în biserici stropim prin case pentru a alunga tot răul. Tot mai răspândit este scăldatul de Bobotează. Este extrem de important să ne curățim inimile şi sufletele, devenind mai buni, mai mărinimoși, mai răbdători față de cei apropiați. Apa de Bobotează să ne aducă tuturor sănătate şi bucurie!”, a notat Igor Dodon pe o rețea de socializare.

Totuși, reprezentanții partidului politic „Renaștere”, una dintre formațiunile afiliate oligarhului fugar Ilan Sor, n-au ezitat să se scalde în apele reci.

În Biserica Ortodoxă, această sărbătoare reaminteşte de botezul Mântuitorului Iisus Hristos în apa râului Iordan de către Sfântul Prooroc Ioan, la vârsta de 30 de ani, înainte de a-şi începe predica şi minunile.

În ajunul Bobotezei se ţine post negru, nu se mănâncă şi nu se bea nimic. Se zice că dacă în această zi ninge sau e ger, recolta va fi bogată.

De Bobotează se săvârşeşte slujba de sfinţire a apelor, cunoscută ca Agheasmă Mare.

Slujba de sfințire a apei se poate săvârși de trei ori: la finalul Sfintei Liturghii din ajunul sărbătorii, după terminarea slujbei în dimneața Bobotezei și după săvârșirea Liturghii din ziua sărbătorii Epifaniei. Boboteaza mai este numită şi Epifania, pentru că Botezul a fost însoţit de manifestarea miraculoasă a Sfintei Treimi, iar Duhul Sfânt s-a coborât peste Iisus în chip de porumbel.