Principală  —  Ştiri  —  Diverse   —   Apa din bazinele acvatice din…

Apa din bazinele acvatice din Chișinău, contaminată. Autoritățile recomandă abținerea de la scăldat și consumul apei

Apa din bazinele acvatice din municipiul Chișinău este contaminată și nu este recomandată pentru scăldat, potrivit celei mai recente investigații de laborator efectuate. Mai mult, nici nisipul de pe plajă este nu corespunde normelor sanitare. Autoritățile recomandă abținerea de la scăldat în lacurile existente și de la consumul apei din izvoare.

Potrivit unui comunicat emis de Întreprinderea Municipală „Asociația de Gospodărire a Spațiilor Verzi”, investigațiile efectuate în ultima lună privind calitatea apei din bazinele acvatice din parcurile municipiului Chișinău au scos la iveală calitatea nesatisfăcătoare a apei.

S-a constatat că apa din bazinele acvatice din parcurile ,,Rîșcani”, ,,Valea Morilor’’, ,,Valea Trandafirilor’’ și ,,La izvor’’ are un grad ridicat de poluare. De asemenea, potrivit investigațiilor de laborator, nisipul de pe plaja ,,La izvor” este contaminat cu enterococi și prezintă pericol pentru sănătate.

Astfel, specialiștii Centrului de Sănătate Publică Chișinău au constatat că apa din lacurile din parcurile municipale nu poate fi utilizată în scopuri de agrement.

De asemenea, specialiștii un conținut ridicat de nitrați, bacterii coliforme și enterococi intestinali au fost stabilite în apa din izvoarele din parcurile ,,Valea Trandafirilor” ,,Valea Morilor” și ,,La izvor’’.

Reprezentanții Î.M. „Asociația de gospodărire a spațiilor verzi” spun că vor instala, în perioada următoare, panouri informative prin care vor atenționa suplimentar locuitorii și oaspeții capitalei să nu consume apă din izvoarele menționate, utilizarea apei fiind admisă numai în scopuri menajere şi tehnice.